Perihan Abla Manda Yoğurdu, Hafize Ana Manda Yoğurdu Koy ürünleri, Çayvet Murat Çarsambalı, Balat Yöresel Ürünler markalarıyla Manda Yoğurdu satan firmalar Zonguldak İl Tarım ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gökçebey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından denetlendi. Adı geçen firmalardan alınan manda yoğurdu numunelerinde yapılan analizlerde tağşişli yoğurt yaptıkları ortaya çıktı. Firmalara 18 bin ile 25 bin lira arasında para cezası kesildi. Son dönemde özellikle Çaycuma ile Bakacakkadı arasında yol kenarlarında mantar gibi çoğalan manda yoğurdu satıcılarının, manda sütü yerine inek sütünden yoğurt yaptıklarının ortaya çıkması skandal olarak nitelendirildi.
İnek sütünün 2 lira, manda sütünün ise 10 tl olduğu bölgede, manda yoğurdu yazan kovalara inek sütü karıştırılarak yapılan ürünlerden yüksek oranda karlar elde ediliyor.
Zonguldak İl Tarım ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gökçebey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda yazdıkları cezalar ilgili firmalara tebliğ edildi.
Olaya tepki gösteren vatandaşlar, "Manda Yoğurdu diye 30 ila 40 lira para verip aldığımız ürünlerin sahte çıkması karşısında şok yaşadık. Meşhur Çaycuma Manda Yoğurdunu bu şekilde kullanmaya kimsenin hakkı yok. Bu yoğurdu şifa olsun diye alanlar bile var. Meğer kandırılıyormuşuz" dediler.

Ceza yiyen firmaların etiketleriyle, ürünleri arasındaki bilgilerin gerçeği yansıtmadığı öğrenildi. Etiketinde "Yüzde 100 doğal manda yoğurdu" yazan bazı ürünlerde maya olarak inek yoğurdunun kullanıldığı ortaya çıktı.
Zonguldak İl Tarım ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gökçebey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde bir tek Aynur Abla adlı firmanın Türk Gıda Kodeksinde uygun Manda Yoğurdu ürettiği ortaya çıktı.

Editör: Pusula Gazetesi