AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 3 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Amasra ilçesinde bazı tarihi eserlerin restorasyonu ile ilgili çalışmaların yatırım programına alındığını söyledi. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay&8217;ın Amasra&8217;yı ziyaret ettiğini ve ilçede bulunan tarihi eserlerin tamamını yerinde incelediğini belirten Milletvekili Tunç, &8220;Bakanımız bu ziyaretin ardından Bedesten ve Cenova Şatolarının restorasyonunun programa alınması talimatı verdi. Bu iki önemli tarihi eser 2010 yılı yatırım programına alınarak, proje çalışmaları için gerekli ödenekler ayrıldı&8221; dedi.



Projeler için 280 bin TL ayrıldı


Amasra Bedesteni rölöve, restitüsyon, restorasyon, inşaat elektrik ve makine Mühendisliği projelerinin yapımı için 180 bin TL ödenek ayrıldığını kaydeden Milletvekili Tunç; etüd proje çalışmalarının bu yıl içerisinde tamamlanacağını ifade etti. Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra kalesi Cenova Şatosu rölöve, restorasyon, restitüsyon, statik elektrik ve makine mühendisliği projeleri yapımı için de 100 bin TL ödenek ayrıldığını belirtti. Milletvekili Tunç; &8220;Yatırım programına alınarak restorasyonu yapılacak olan Bedesten, M.S 1.yüzyıl sonunda veya 2.yüzyıl başında yapılmış olup büyük olasılıkla bir Roma Eyalet Meclisi Sarayı olduğu tahmin edilmektedir&8221; diye konuştu.


Turizm potansiyelini artıracak


Milletvekili Tunç; &8220;Cenova Şatosu da Amasra Kalesinin iç kale olarak bilinen kesimidir. Cenovalıların bir saray (şato) haline getirdiği Kale içine, Büyükliman tarafından basamaklı kaldırımla ulaşılan Cenova armalı bir ana kapıdan; kale içinde de yüksek bir burçla korunmaya alınmış şato kapısından girilmektedir. Kapıdaki armalarda; üstte Cenova, alttaki üçlüde solda, ortada Cenova, sağda Malaspina blazonları bulunmaktadır. Amasra için büyük önemi bulunan bu iki tarihi eserin restorasyonunun yatırım programına alınmasını sağlayan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay&8217;a teşekkür ediyorum. Bu iki tarihi eseri ayağa kaldırılması Amasra&8217;nın turizm potansiyelini artıracak&8221; şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi