Kdz. Ereğli İlçesine bağlı Kıyıcak köyünde ikamet eden ve Alaplı Atatürk İlköğretim Okulu´nda okuyan Yeliz Ayyıldız, Kader Kartal, Kerim Özdemir, Yusuf Özdemir, Orçun Kartal, Tuçe Çavdar, Mustafa Çavdar eğitimlerini sürdürmek için dört kilometre uzaklıktaki okullarına yürüyerek gidiyor. Okul bitiminde evlerine de yürüyerek dönen öğrenciler toplam 8 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Yorgun düşmeleri nedeniyle evde ders çalışamadıklarını belirten öğrenciler, yağmurlu ve karlı havalarda da yürümek zorunda
kaldıklarını, sürekli hasta olduklarını ifade ediyor.
Okula gitmek için 1 saat yürüdüklerini belirten bir öğrenci, "Yorgun düşüyoruz, derslerimize çalışamıyoruz. Öğretmenler kızıyor ama yorgun olduğumuzu, unuttuğumuzu söylüyoruz. Yolda yürürken, araç çarpar diye korkuyoruz. Yağmurda ıslanıyoruz, karda üşüyoruz. Hasta oluyoruz. Çantalarımızda oluyor. Her gün yürüyüp gelmek çok zor oluyor" dedi.
Öğrencilerin velileri ise, yürüyerek okula gidecek olmaları nedeniyle anaokuluna gitmesi gereken çocuklarını da okula gönderemediklerini bildirdi. Maddi imkanları iyi olmaması nedeniyle servis tutamadıklarını belirten aileler, çocuklara servis aracı tahsis edilmesini istedi. Daha önce yetkililere müracaat edilmesine rağmen soruna çözüm bulunmadığını belirten bir veli, "Ereğli´ye 14 kilometre, Alaplı´ya 4 kilometre mesafede olmamıza rağmen Ereğli ilçesine bağlıyız. Köyümüzün elektriği, telefonu suyu Alaplı
ilçesine bağlı. Ekonomik ve siyasi yönden de Alaplı´ya bağlıyız. Tüm hizmetlerimizi de ilçeden sağlıyoruz. Öğrencilerimiz Alaplı´da öğrenim görüyor. Taşımalı eğitim olmadığı için öğrencilerimiz dört kilometre yolu yürüyerek okula gidip geliyorlar. Soğuk ve yağmurlu havalarda öğrencilerimiz okula gidip gelirken çok zorluk çekiyor" diye konuştu.
Çocukların yürüyerek Ereğli- Alaplı karayolundan da geçtiğini anlatan bir diğer veli, şunları söyledi: "Her gün yolda kaza ihtimali endişesini taşıyoruz. Birçok aile bu yüzden burada evleri olmasına rağmen çocuklarının rahat öğrenim sağlayabilmesi için okul yakınlarında ikinci bir ev kiralamak zorunda kaldı. Zaten ekonomik durumumuz iyi değil, bizim en büyük beklentimiz öğrencilerimizin okula rahat ve güvenli bir şekilde gidebilmeleri. Bunun için servis imkanı sunulması lazım."
Editör: Pusula Gazetesi