AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, bazı milletvekilleri ile birlikte Amerika Birleşik Devletlerinde gezi ve incelemelerde bulundu. TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt ve Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen&8217;den oluşan heyetin ABD&8217;de gerçekleştirdiği ziyaretlerde eyalet belediye başkanları, meclisleri ve üniversiteleri ziyaret edildi. İlk olarak Teksas Eyaletine giderek, Başkent Austin&8217;de Belediye Başkanı Lee Lefingwell, Maliye Bakanı Susan Combs, Eğitim Bakanı Robert Scott, Bankalardan Sorumlu Bakan Charles Cooper, Anayasa Mahkemesi Başkanı Wallace Jefferson&8217;u makamlarında ziyaret eden Milletvekili Tunç&8217;un içinde yer aldığı Milletvekili heyeti yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.


Milletvekili Tunç jüride


Heyet Teksas Eyalet Meclisini de ziyaret ederek, Eyalet Milletvekili Elliott Naishtat ile birlikte Teksas Eyalet Meclisini gezdi. Teksas&8217;ın Başkenti Austin&8217;deki ziyaretlerin ardından Houston şehrine hareket eden Milletvekilleri Houston&8217;da Türk Amerikan Ticaret Odası Üyesi işadamlarıyla yemekli toplantıda bir araya geldi. Milletvekilleri, Houston şehrinde faaliyet gösteren bazı eğitim kurumlarını ziyaret ettikten sonra, Houston&8217;da 4.sü düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarını izledi. Milletvekili Yılmaz Tunç&8217;un jüri üyesi olarak yer aldığı Türkçe Olimpiyatlarına Teksas Eyaletinin çeşitli okullarından çok büyük bir katılım gerçekleşti. Raindrop Türkevi tarafından düzenlenen olimpiyatlar, Houston´un önemli merkezlerinden Hobi Gösteri Sanatları Merkezi´nde yapıldı.


Çok sayıda davetli katıldı


Olimpiyatların sunuculuğunu, programın televizyonda da gösterilmesi nedeniyle Anadolu´nun yöresel kıyafetlerini giyen FOX TV spikerleri üstlendi. Programa, Türkiye´nin Houston Başkonsolosu Akil Öktem, Başkonsolos Yardımcısı Ali Fındık, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, AK Parti Milletvekilleri Yılmaz Tunç, Haydar Kemal Kurt, Mustafa Kabakçı, Mehmet Emin Ekmen´in yanı sıra Houston Belediye Başkanı Annise Parker, ABD Temsilciler Meclisi milletvekili Al Green ve Teksas eyaletinin Temsilciler Meclisi Milletvekili Alma Allen katıldı. Olimpiyatlarda, Teksas´taki 14 şehrin yanı sıra Oklahoma, Mississippi, Kansas, Louisiana ve Arkansas eyaletlerinde Türkçe dersi veren okullardan gelen öğrenciler yarıştı.


Olimpiyatta Kolbastı şov


Olimpiyatlarda öğrenciler, şarkı, şiir, yetenek, resim, folklor, dil ile ülke tanıtımı olmak üzere 7 kategoride hünerlerini sergilerken, seyirciler de ellerindeki Türk, ABD ve Teksas bayraklarıyla yarışmacılara destek verdi. Yarışmada, Jacqueline Mata adlı öğrencinin "Bir Yangının Külünü", Amanda Castillo´nun Candan Erçetin´in "Annem" ve Ashley Bardin´in "Haydi Anadolu" parçalarını söylemeleri ile Joanna Mendoza´nın "Elif´in Kağnısı", Dante Villanueva´nın "Sakarya" şiirlerini okuması özellikle ilgi çekti. Yarışmanın finalinde birinci, ikinci ve üçüncüler ile onur ödülleri sahiplerini bulurken, "The Talent Show" grubunun beceri dalında birinciliği aldığı "Kolbastı"yı oynama tarzları olimpiyatlara damgasını vurdu. Programın sonunda tekrar "Kolbastı" oynayan gençler, Türk ve ABD bayraklarını açtı.


Tunç soruları yanıtladı


Milletvekili Yılmaz Tunç programda Turkishny muhabirinin sorularını da yanıtladı. Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonunun sözde soykırım kararı ile ilgili soruya yanıt veren Tunç; &8220;Amerikan Kongresi&8217;nin Dışişleri Komisyonu&8217;nda kabul edilen kararla ilgili en önemlisi Türk halkında rahatsızlık yaratmış olmasıdır. Biz hep başından beri şunu söylüyoruz; Bu konu meclislerce alınacak kararlarla anlatılmaz. Bunu tarihçilere, bilim adamlarına bırakmak lazım. Bir Meclis&8217;te milletvekillerince yapılan bir oylama ile sözde soykırım olduğunu ispat edemezsiniz. Böyle bir karar alınması hukuken de bir şey ifade etmez. Dünyadaki farklı meclislerde benzer kararlar alındı. En son İsveç&8217;te böyle bir karar alındı. Bizim açımızdan böyle bir kararın hiçbir kıymeti yok. Soykırım olup olmadığına bilim adımları karar verir. Tarihçiler kaynakları araştırır. Benim hukukçu olarak görüşüm de hukuken de değeri olmaz&8221; dedi.


Son ziyaret Chicago&8217;ya


Milletvekili Tunç; &8220;Sadece bir temenni olmaktan öteye gitmeyecektir. Dışişleri Komisyonu&8217;nda kabul edildi ancak ben Temsilciler Meclisi Genel Kurulu&8217;na indirileceğine ben ihtimal vermiyorum. Bu böylece kalır&8221; diye konuştu. Milletvekili Tunç ve beraberindeki heyet, Houston&8217;daki programlarının ardından Pheliderphia şehrine geçerek buradan yayın yapan Ebru TV&8217;yi ziyaret ettiler. Milletvekili Yılmaz Tunç ve beraberindeki heyet, 6 gün süren ABD&8217;deki son ziyaretlerini Pheliderphia&8217;nın ardından Chicago&8217;ya gerçekleştirdi. Chicago&8217;da Türkler tarafından kurulan ve diyalog çalışmaları gerçekleştiren Niagara Fundation&8217;ı ziyaret eden heyete, çalışmalar hakkında brifing verildi.

Editör: Pusula Gazetesi