Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, yeni terminal yeri için gerekli çalışmaları yaptıklarını fakat arsa tahsisi gibi işlemler 3-4 yılı bulacağı için mevcut terminalde iyileştirme çalışmaları yapacaklarını söyledi. Demir ambarlarının bulunduğu alana yapılacak olan terminalin yaklaşık 700 bin liraya mal olacağını fakat bunu yap-işlet-devret modeliyle yapmayı planladıklarını ifade eden Başkan Eşref, kendi dönemi bitmeden yeni terminalin biteceğini söyledi.


Başkan Eşref konuşmasına şöyle devam etti:


&[#]8220;Terminal arsasının bulunduğu alan kıyı çizgisinde kaldığı için ne iyileştirme, ne bakım nede yıkıp yeniden yapma imkanları olmadığından bugüne kadar çeşitli dönemlerde belediye başkanları orayı pek elleyememiştir. Burası 1980&[#]8217;deki belediye yönetimi tarafından yapılan bir terminal. Bakımsız bir terminalimiz var. Her yıl çatısı akar ve yenilemek zorunda kalıyoruz. O nedenle Zonguldak&[#]8217;ta bir terminal yeri gerekiyor. Biz bu yeri bulduk.


Bugün başka sebeplerle tartışılan, hastane yeri olarak bile konuşulan demir ambarlarının olduğu yeri bulduk. Belediye meclisinde Aralık ayında imarını yaptık. Orası artık depolama yeri demir ambarları olarak değil belediyenin hizmet alanıdır. Türkiye Taşkömürü Kurumu itiraz etmedi.


Biz kendilerine yazı yazdık. Burayı bize verin dedik. Şuanda içerisinde bazı hazine parsellerinin bulunması sebebiyle, takas yoluyla TTK&[#]8217;ya geçmesini bekliyoruz. 20 bin metrekarelik bir TTK parseli var ve yanında da 5 bin metrekarelik hazine var. Bu hazine parseli de hazineye geçmeli ki birleştirilip tek parça olarak almak istiyoruz. Bu biraz sürecek. Ama biz çalışıyoruz.


Projesini ve maketini yaptırdık ve şu anda hazır. Önümüzdeki haftalarda kamuoyuna bu maketi tanıtacağız. Artık orası kesinleşti ve olacak. İçinde ve etrafında sosyal tesislerin olduğu, oto galerinin de yer aldığı bir alan olacak. Hem Ankara girişimiz güzelleşecek hem de terminal artık daha geniş, yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanda olmuş olacak. Biraz pahalıya mal olacak.


Yaklaşık 600&[#]8211;700 bin lirayı bulacak. Biz onu belediye bütçesinden değil. Belki yap-işlet-devret modeliyle veya kenarına bir ticarethane koyup kat karşılığı vermenin yollarını arayacağız. Yani özel sektör yapsın işletsin istiyoruz. Oradan bir gelir beklemiyoruz. Sonuçta kentin bir işi görülsün diyoruz. Ancak arsa işlerinin çözülmesi, projenin bitmesi, inşaatın başlayıp bitmesi 3&[#]8211;4 yıl alacağı için bu mevcut terminalde böyle kalsın istemiyoruz.


Yıkıp yenisini yapamayacağımız için bunu restore edip, dış cephesini kaplama yapıp, içindeki bilet satış yerlerini düzene sokup, restoranını düzene sokup orayı bir şekle sokmak istiyoruz.


Hiç olmazsa terminal taşınsa dahi orası başka bir işlevde görevini sürdürür. O yüzden bu yaz mevcut terminalde belki kısa süre kozludan sefer yaptırıp orayı 3&[#]8211;4 ay içerisinde iyileştirebiliriz.


Yeni terminal yapılıncaya kadar orayı iyileştirip kullanmak istiyoruz. Benim dönemim bitmeden yeni terminal bitmiş olacak.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi