1899 yılında kurulan Zonguldak Belediye'sinin ilk başkanı 'Elbasanlı Mehmet Lütfi''dir. (Elbasan Arnavutluk'un bir ilidir) Soyadı kanunundan sonra Mehmet Lütfi Ulusoy ismini aldı.
1936 tarihli bir gazete haberine göre 1849 doğumlu olan ilk belediye başkanı Mehmet Lütfi, 1936 yılında Zonguldak'ın en yaşlı kişisi unvanın da iken 87 yaşında vefat etti. Aynı gazete haberi asıl yaşının 92 olabileceği yorumunu da yapmıştır.

899 yılında kaza olan Zonguldak yerleşkesinde ilk belediyeleşme de bu tarihte başlamıştır. Plansız ve projesiz yapılanan yerleşkede, kömüre dayalı ekonomik büyüme ister istemez planlı ve projeli yapılaşmanın ihtiyaç göstermesine vesile olmuştur. Alt yapı, kanalizasyon ve su şebekesi gibi planlama yapılırken; cadde, sokak, adres ve kapı numarası uygulaması yeni yeni başlamıştır. 1930'lu yıllara kadar nokta adres sıkıntısı da devam eder görmüştür.

Kaynaklar ve geçmiş yıllardaki resmi evraklar gösteriyor ki, 1899 yılında kurulan Zonguldak Belediyesi'nin ilk başkanı "Elbasanlı Mehmet Lütfi"dir. (Elbasan, Arnavutluk'ta bir il merkezidir), Arnavutluk'ta il merkezi Elbasan'dan Zonguldak'a göçmen gelmiş olduğunu işaret etmektedir. Zonguldak'ın ilk belediye başkanının adı resmiyette "Elbistanlı Mehmet Efendi" olarak geçsede,Soyadı Kanunu'ndan sonra ismi"Mehmet Ulusoy" olmuştur.Münavebeli 21 sene Belediye Başkanlığı yapmış, Zonguldak madenlerinin yabancı sermayeden geri alınmasına denk gelen zamanda ilerleyen yaşı dolayısıyla görevi sona ermiştir. 1936 tarihli bir gazete kupürü haberine göre, 1849 doğumlu olan ilk belediye başkanı Elbasanlı Mehmet Lütfi, 1936 yılında Zonguldak'ın en yaşlı insanı unvanın da iken 87 yaşında vefat etmiştir.Aynı gazete haberi, ölümünde asıl yaşının 92 olabileceği yorumunu da yapmıştır.

Editör: Pusula Gazetesi