Zonguldak Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci toplantısında Türlü İşler Komisyonu&[#]8217;nun &[#]8220;Taksi-Dolmuş ve Servis Yönetmeliği&[#]8221; görüşüldü. Zonguldak Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü, Taksi-Dolmuş ve Servis Yönetmeliği&[#]8217;ni hazırlayarak Zonguldak Belediye Meclisi&[#]8217;ne sundu. Yönetmeliğin, Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve alt birimi olan Trafik birimi tarafından yürütülmesi kararı alındı.
Belediye Meclisi&[#]8217;nde görüşülen yönetmelik, 12 sayfa ve 20 maddeden oluşuyor. Yönetmeliğin amacı hakkında bilgi veren Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, &[#]8220;Bu yönetmelik Zonguldak Belediye sınırları içerisinde, merkez ilçe ile köy, belde ve kasabalara belirlenen güzergahlarda yolcu taşıma izni verilen (M) serisinden minibüsler, (T) serisinden taksiler ve (S) serisinden servis araçları, servis taşımacılığı yapmak üzere tescil edilmiş özel plakalı araçları, ticari araçların ve tescilli hangi koşullar altında ve ne biçimde çalışacaklarını, bunların işleticileri ile verilen hizmetten yararlanan kuruluşlar arasındaki ilişkileri, uygulamayı yürütecek ve denetleyecek olan kuruluş ve organların yetki ve sorumlulukları alanlarını belirlemek amacıyla hazırlandı. Bu yönetmelik, Zonguldak Belediyesi sınırları içerisinde çalışacak taksi ve dolmuşları, resmi ve özel kuruluşların kent içi yolcu taşıma istemine ücreti karşılığında cevap veren özel yada tüzel kişilere ait araçları, okul öncesi ilköğrenim ve orta öğrenim öğrencilerini taşımak üzere okul servis aracı olarak kullanılan S plakalı araçları, bu araçlardan faydalanan resmi ve özel kuruluşların servis araçlarını, mülkiyetindeki araçlarla kendi personelini taşıyan özel kuruluşların servis araçlarını, müşteri hizmeti adı altında ücretsiz yolcu taşımacılığı yapan servis araçlarını kapsar. Zonguldak Belediyesi sınırları içerisinde ilçe ve köylere yolcu taşımacılığı yapan ticari araçların belediye ile ilgili olan kalkış yeri, depolama alanı ve peron gibi ilişkilerini kapsar. Bu yönetmelik yalnızca turizm amaçlı taşıma yapan araçları, bunların sahipleri ve işleticilerini kapsamaz&[#]8221; dedi.
Yönetmelikte yeni oluşacak hatlarda Belediye Trafik Komisyonu kararı ile sıkışık-mağdur olduğu hakkında idarece genel kanaat oluşan duraklardan aktarma yapılabileceği ve belediyece ihale açılarak yeni minibüslerin hatlara konulabileceği yer aldı. Taksi, Dolmuş ve Servis Yönetmeliği kabul edildikten üç ay içinde bu araçların sahiplerinin evraklarını yenilemek zorunda olduğu bildirildi.
Öte yandan Zonguldak Belediye Meclisi&[#]8217;nin 3 Mayıs 2010 tarihinde yapılmasına karar verildi.
Editör: Pusula Gazetesi