Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, bütün madenlerden alınan yüzde 2&[#]8217;lik devlet hakkının yüzde 10&[#]8217;a çıkarılmasına yönelik Türkiye Büyük Millet Meclisi Maden Araştırma Komisyonu&[#]8217;nun hazırladığı ve kanunlaşmasını istediği rapora tepki gösterdi.


Redevans saha sahiplerinin yüzde 2 devlet hakkını zor ödediğini kanun değişirse redevans sahiplerinin kaçak çalışacağını ifade eden Başkan Demir, bu kanunun sadece Zonguldak&[#]8217;ı değil, tüm Türkiye&[#]8217;deki madenciliği öldüreceğini belirtti.


Başkan Demir konuşmasında şunları söyledi:


&[#]8220;Maden İşçileri Genel Müdürlüğü&[#]8217;nün kanunen gelen bir hakkı var. Bu hakkı da üretim yapan bütün madenlerden, ocak başı satış fiyatı üzerinden yüzde 2 devlet hakkı alıyorlar. Bu devlet hakkının yüzde 1&[#]8217;i özel idare ve belediyelere, diğer yüzde 1&[#]8217;i de hazine bedeli olarak ödenir. Ama şu anda buraya gelen maden işçileri alt komisyonun hazırladığı ve kanunlaşmasını istediği yeni bir rapor var. Ben kömürden bahsediyorum. Kömürde zenginleştirme yapmışsanız yüzde 8 devlet hakkı isteyecekler.


Yüzde 10&[#]8217;unu da tüvenenden yani ocak ağzı satışından isteyecekler. Buda Zonguldak&[#]8217;taki


madencinin öncelikle kömürcünün sonra diğer madencilerin kapanma noktasına geleceği kesindir.


Yüzde 10 devlet hakkı alınırsa, yüzde 22 de satış zerinden redevans ödenirse, daha hiç işe başlamadan yüzde 32 devlete para ödüyorsunuz.


Daha sonra bunun işçiliği var. Devlete ödenecek vergisi, sosyal sigortalar primi var. Bunlarla beraber de hiçbir firmanın kar etmesi mümkün değildir. Biz daha önceki komisyonda görüşürken de redevansın düşmesini talep etmiştik. Eğer düşmezse redevansçıların yılsonuna kadar kapatabileceğini söyledik. Bırakın redevansın düşmesini yüzde 2 olan devlet hakkını yüzde 8 eklenerek yüzde 10&[#]8217;a çıkartıldığı takdirde kanunlaştığı gün ben redevansçılardan rica edeceğim ve bu işi kaçak olarak yapın diyeceğim. Çünkü kaçakçılar ne devlet hakkı ödüyor, ne sosyal sigortalar kurumuna para ödüyor redevans ödüyor. Çok rahat bir şekilde de kömürünü satıyor. Biz redevansın düşmesini talep ediyoruz. Düşmez ise, hele de böyle bir kanun çıkarsa kimse kaçakçılık yapacağım demez ama redevanslı saha sahipleri adına ben söylüyorum bundan sonra kömürü kaçak çıkartacağız. Kaçak satınca para ödemediğin gibi para da kazanıyorsunuz. Bu Demir Madencilik olarak şahsi bir konu olarak gözükse de ben Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak bu açıklamayı yapıyorum.


Zonguldak&[#]8217;ta madenciliğin bitmemesini istiyorsak bu konuya özen göstermeliyiz. Çok net bir şekilde önce iktidar sonra muhalefet milletvekillerine sesleniyorum; Eğer bu kanun çıkarsa Zonguldak&[#]8217;ta oy olacak kimseyi bulamayacaklar. Onlarda çok sıkıntıya düşecekler.


Öncelikle Sayın Köksal Bey&[#]8217;e, komisyonda olan Polat Bey&[#]8217;e sesleniyorum. Polat Bey ve Ali Koçal Bey çıkmaz dediler ama bizim çıkar diye endişemiz var.


Çünkü bu önce yüzde 18 diye teklif edildi sonra yüzde 10&[#]8217;a indirildi. Ama böyle olursa ben bütün redevans sahibi arkadaşlarımı toplayacağım ve bu işi kaçak yapacağım. Bunu net olarak söylüyorum.


Teşvikle ilgili de beklentimiz oldu ama teşvikin çıkmayacağını biliyorduk. Biz işçi sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgili talebimiz oldu ancak yapılan konuşmalarda bırakın teşvik konuşmasını sanki bütün madenciliği kaldırmak için yeni bir kanun maddesi hazırlıyorlar. Bu sadece Zonguldak&[#]8217;taki değil, Türkiye&[#]8217;deki bütün madenciliği öldürür. Bu olanları tehdit gibi algılıyorum&[#]8221; şeklinde konuştu.



ÇATES&[#]8217;e talip olacağız



Çatalağzı Termik Santralinin satışıyla ilgili de açıklama yapan TSO Başkanı Salih Demir, redevans saha sahipleri olarak talip olacaklarını fakat kanun değişikliği yapılırsa bunun mümkün olmayacağını belirtti.


Başkan Demir; &[#]8220;Eğer devlet hakkı ile ilgili yeni bir kanun çıkarsa Çatalağzı Termik Santralini redevanslı saha sahiplerinden kimse almaz. Ancak ithal kömür üretenler gelip alırlar. Şu anki gidişatta o. Eğer Çatalağzı Termik Santrali 4 kurumla birleşip satışa çıkarsa Zonguldaklıların alma şansı zaten yok. Ama tek başına çıkarsa redevanslı saha sahipleri olarak biz almayı düşünüyoruz. Bu konuda Sayın Valimize de görev düşüyor. Ondan da yardım isteyeceğiz ve ÇATES&[#]8217;e talip olacağız. Ama kanun yüzde 10 değil yüzde 2&[#]8217;den 3&[#]8217;e bile çıksa biz bu yükün altından kalkamayız. Çünkü yüzde 2&[#]8217;yi bile ödeyemeyen arkadaşlarımız var. O nedenle böyle olursa Çatalağzı Termik Santraline talip de olmayız. O zamanda aynı Eren Holding gibi bir ithal lobisi gelir alır ve ÇATES&[#]8217;i çalıştırır. Zonguldak&[#]8217;a da hiçbir faydası olmaz&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi