Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 10. olağan İl Kongresi yapıldı. Belediye Sosyal Tesislerinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal&8217;ın da katıldığı kongrede CHP Genel Sekreter Yardımcısı İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, MYK Üyesi Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, MYK Üyesi Sırrı Özbek, Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, MHP İl Başkanı Sezai Bilgin, SP İl Başkanı Ünal Yurtbay, DSP İl Başkanı Fahri Güler, DP İl Başkanı Muzaffer Yelkenci, parti yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda partili üye katıldı. Hakan Ceylan&8217;ın aday olmadığı kongrede, tek liste ile gidilen seçimler sonrası CHP&8217;nin 29 Mart seçimlerindeki Belediye Başkan Adayı Mimar Selim Karakaş İl Başkanı oldu.


Partime hiç küsmedim


Cumartesi günü yapılan kongrede ilk olarak kongre divanı belirlendi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu&8217;nun divan başkanı seçildiği oylamada, Divan Başkan Yardımcılığına Ertuğrul Hoştamer, Katip Üyeliklere ise Suzan Suçeken ve Serpil Çakmakçı seçildi. Divanın seçilmesinin ardından kürsüye çıkan İl Başkan Adayı Selim Karakaş yaptığı konuşmada ilk olarak partililere kendisini tanıttı. Karakaş; &8220;1958 yılında Bartın´da doğdum. İlk orta lise öğrenimimi Bartın´da tamamladım. 1983 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oldum. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. 1989 yılında aktif siyasete girerek Belediye Meclis Üyeliği ve İlçe Başkanlığı görevinde bulundum. Partimizin her kademesinde görev yaptım. Seçim kazandım seçim kaybettim. Ama hiçbir zaman üyesi olduğum partime küsmedim ve siyasi çizgimi de değiştirmedim&8221; dedi.


Partililerin desteğini aldık


Parti örgütlerinin hepsinden destek aldığını kaydeden Karakaş; &8220;En son 2009 yılında yerel seçimlerde Bartın Belediye Başkan adayı olarak seçimlere katıldım. Örgütlerimizin tüm desteklerine rağmen Bartın halkının tercihi bizden ve partimizden yana olmadığından bu seçimi kaybettim. Ülkemizin bugün ki durumu Bartın ilindeki son gelişmeleri ve önümüzdeki zorlu gündemleri göz önüne alarak bu görevden kaçmamam gerektiğini bunun ülkeme ve partime bir borç olduğunu düşünerek örgütlerin tam desteği ile karşınıza il başkanı adayı olarak çıktım&8221; diye konuştu.


Sorumluluğumuzun farkındayız


Sorumluluk bilinci içinde hareket edeceklerini ifade eden Karakaş; &8220;Ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım bunun bilincinde olarak aday olduk. Bu süreç bir avuç yönetim kurulu üyesi ve il başkanının özverisi ile aşılamaz. Dolayısı ile siz tüm partili arkadaşlarımın bizlere tüm destek ve katkılarını vermelerini istiyorum. Benim yönetim anlayışım çağdaş, demokratik ve katılımcı bir yönetim anlayışıdır. Tüm örgüt birimlerinin il başkanından sade bir üyeye kadar parti disiplini içinde Parti tüzüğünde belirtildiği gibi bugün olduğu gibi seçildikleri makamların sorumluluğunun bilincinde olarak görev yapmalarını özellikle rica ediyorum. Hepimiz bu bilinçle hareket ettiğimizde partimizin daha da büyüyeceğine inancım sonsuzdur. Partimizin her üyesinin en az bizler kadar çalışmasını ve katkı vermesini istiyorum. Bartın ili özeline geldiğimizde önümüzdeki günlerde oldukça yoğun bir gündemin içinde olacağız. Örgüt olarak yapılacak Anayasa değişikliği ile ilgili olarak bir referandum süreci sonrasında genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi süreçlerini birlikte yaşayacağız&8221; şeklinde konuştu.


Kırgınlıklara son verme zamanıdır


Partililere kırgınlıklara son verin çağrısında bulunan Selim Karakaş, &8220;Bu süreçlerden başarı ve galibiyetle çıkmak istiyorsak tüm örgütlerimizle birlikte bir bütün olarak çalışmak zorundayız. Bu süreçte hepimizin kişisel çıkarlarını ve birbirimize olan kırgınlıklarını bir kenara bırakması ve CHP&8217;nin başarısı için çalışması için gerekmektedir. Bu başarı hepimizin olacaktır. İlimizin en önemli sorunlarından biride Bartın&8217;ın göz bebeği Çeşm-i Cihan Amasra&8217;ya yapılmak istenen termik santraldir. Biz bölgemizde bulunan kömürün çıkartılmasına ve bunun ülke ve bölge ekonomisine kazandırılmasına karşı değiliz. Bu çalışmaları kim yaparsa yapsın sonuna kadar destekleriz ancak bütün bunlar yapılırken Çeşm-i Cihan Amasra´yı ve sular ilahı Bartın´ı yaşanmaz hale getirecek olan ve kömür çıkartmanın olmazsa olmazı termik santraldir diye dayatılan bu fikre tüm örgütlerimizle birlikte sözde değil özde karşıyız. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmek, bu aldatmacalara kanmalarını önlemek ve bu doğrultuda bir kamuoyu baskısı oluşturmak zorundayız&8221; ifadesini kullandı.


Desteğinizi bekliyoruz


Selim Karakaş şöyle devam etti: Bartın halkının gücü mobil santrali nasıl bir yerlere gönderdiyse termik santrali de göndereceğine inancım sonsuzdur. Önümüzdeki dönemde örgütümüzden alacağımız güçle oluşturacağımız bilimsel kurullarla Bartın&8217;ın sanayi, tarım ve hayvancılık, turizm, eğitim ve sağlık sorunları ile ilgili üreteceğimiz projelerle sizlerin ve Bartın halkının karşısında olacağız. Tüm partililerin bu çalışmalar sırasında bizlere destek olacağından hiçbir kuşkumuz yoktur. Genel merkezimizin de bizlere her türlü maddi ve manevi desteği vereceğine inancımız tamdır&8221;


Ekonomi sürekli geri gidiyor


Selim Karakaş&8217;ın konuşmasının ardından Hakan Ceylan Başkanlığındaki eski yönetimin mali ve faaliyet raporları okunarak ibra edildi. Oylamanın ardından partililere veda konuşması yapan eski İl Başkanı Hakan Ceylan; &8220;İlimizdeki ekonomik ve sosyal hayat her anlamda gün geçtikçe geriye gitmektedir. Yapılan araştırmalarda, ilimiz potansiyel işsizlik rakamında en yüksek iller arasında gösterilmektedir. Her ne kadar AKP Bartın Milletvekili çoğu şeylerin yapıldığını söylese de bunun böyle olmadığını çok net bir şekilde ortadadır. Seçim zamanı verilen sözler seçimden sonra unutulmuştur. Bartın&8217;la ilgili bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Hüseyin Tatlıdil özel bir araştırma yaparak ilimizin işsizlik nedenini hesaplamış ve sonuçta Bartın ilini yüzde 75.34 ile işsizlik riski en yüksek il olarak belirlemiştir. 1990&8217;lı yıllarda 230 bin olan nüfusumuz 180 binlere gerilemiş durumdadır. Bartın 20 yılda 50 bin göç vermiştir. Bartın 81 vilayet içinde en çok emekli barındıran 2. il konumundadır. Yüksek eğitime gönderdiğimiz evlatlarımız geri dönmemektedir, iş yerlerimiz kapanmak üzere, esnafımız zor günler geçirmekte ve borcunu ödeyemeyip icralık duruma düşmektedir&8221; dedi.


Bunun vebalini anlatamazsınız


Santral konusuna da değinen Ceylan; &8220;Amasra&8217;da özel bir şirket tarafından 2 bin 600 Megavat gücünde termik santral yapılması planlanmaktadır. Bu özel şirket buraya önce kömür çıkaracağım diye gelip daha sonra da termik santrali kurmayı gündemine almıştır. Biz CHP&8217;liler olarak asla kömür çıkartılmasına karşı değiliz, bunun bir kez daha altını çizmek istiyorum. Biz termik santrale karşıyız. 3000 yıllık tarihi geçmişi bulunan ve küresel iklim değişikliğiyle Batı Karadeniz&8217;in Antalya&8217;sı konumuna gelecek olan ilçemiz turizmde gelecek vaat ederken termik santralle yok edilmek istenmektedir. Buradan AKP yetkililerine sesleniyorum, gelin samimi olun sizde dürüstçe hayır deyin, bunun vebalini Bartın halkına anlatamazsınız&8221; diye konuştu.


Yeni yönetim şöyle oluştu;


Selim Karakaş başkanlığındaki yeni il yönetimi şu isimlerden oluştu; ´´Bican Akyemiş, Turgut Albayrak, Mehmet Arslan, Cevat Arslantürk, Celal Bitiktaş, Ertan Cengiz, Orhan Çaça, Fatma Doğan, Türker Kandıralı, Fatma Özcan, Barış Özkan, Fahri Özsoy, Mustafa Sağ ve Hüseyin Sevim´´

Editör: Pusula Gazetesi