Ambargo altında zor günler geçiren Filistin halkına yardım amacıyla Bartın&8217;da İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlenen kermesin açılışı yapıldı. Dün Şadırvan Caddesi üzerindeki bir işyerinde düzenlenen kermesin açılışına Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay; Merkez İlçe Başkanı ve İnsani Yardım Vakfı Gönüllüsü Mücahit Mekeç, İl Başkan Yardımcısı Yaşar Sinoplu ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan İHH Bartın Gönüllüsü Mücahit Mekeç; &8220;Üç yılı aşkın bir süredir ambargo altında yaşayan yaralı Gazze&8217;ye denizden bir yardım koridoru açılması için en önemli adım atılıyor. Yaklaşık 10 gemi ile yola çıkacak olan vicdan sahibi yüzlerce insan Mayıs ayında Gazze&8217;ye 5 bin tonu aşkın yardım malzemesini ulaştıracak&8221; dedi.


İnsanlar sakat kalıyor


İlçe ve gıda sorununun had safhada olduğunu belirten Mekeç; &8220;İnsanların yüzde 60&8217;ının fakirlik sınırında yaşadığı bölgede, yasadışı ambargo sebebiyle binlerce kişi evsiz. İsrail&8217;in geçen yılki saldırılarında yıkılan yaklaşık 4 bini aşkın bina sakini inşaat malzemelerinin içeriye girmesine izin verilmediği için ya çadırlarda ya da akrabalarının yanında barınıyor. Yine ilaç girişlerine çıkarılan zorluklar sebebiyle birçok zorunlu ilacın bulunmasında sıkıntılar yaşanıyor. Birçok hasta, uygulanan ambargo sebebiyle ya sakat kalıyor ya da hayatını kaybediyor. Bu yılın başında kara yolu ile ambargonun delinmesi için &8220;Filistin&8217;e Yol Açık&8221; konvoyu oluşturan İHH, benzer bir çalışmayı bu kez deniz yoluyla gerçekleştirecek&8221; diye konuştu.


Yardım elimizi uzatmalıyız


Filistin&8217;e uzanan yardım elinin her geçen gün arttığını kaydeden Mekeç; &8220;Avrupa&8217;dan da çok sayıda gemiyle gönüllü aktivistlerin katılacağı gemi kampanyasında hatırı sayılır oranda insani yardım malzemesinin yanı sıra Gazze&8217;de önemli ihtiyaçlardan biri haline gelen inşaat malzemeleri de bulunuyor. Filistin&8217;de İsrail&8217;in yok etmeye çalıştığı hayatın yeniden inşasında önemli paya sahip olan inşaat malzemeleri, bir yandan temel alt yapı kurumlarının inşa edilmesinde diğer yandan barınma sorunu bulunan binlerce Filistinli fakir ailenin iskânında can simidi olacak. Dünyanın dört bir yanında devam eden sivil çalışmalarla şu ana kadar toplanan tonlarca yardım malzemesi Filistin&8217;e gitmek için gün sayarken, İsrail&8217;e karşı uluslar arası insani cephe giderek genişliyor. Bu kermesimizle birlikte yardımlarda artış olacaktır&8221; şeklinde konuştu. Mücahit Mekeç, 10 gün sürecek olan kermes tüm Bartınlıları davet ettiklerini ifade etti.



Editör: Pusula Gazetesi