Karabük ve KARDEMİR´in kuruluşunun 73. yıldönümü çerçevesinde Cumhurbaşkanı vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile Karabük´e geldi.
Bir dizi temel atma etkinlikleri çerçevesinde baba ocağı Karabük´e gelen Şahin, Karabük Üniversitesi´nde düzenlenen "Kuruluşundan Bugüne Karabük ve Demir Çelik" sempozyumunda yaptığı konuşmasında, "Nice illerimiz var ki kurtuluşlarını kutlar ancak Türkiye´de bir kent var ki o kuruluşunu kutlar işte o kent Karabük´tür, benim memleketimdir" dedi.
Üniversiteye gelişinde üniversite öğrencilerinden oluşan bayan mehter takımı tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, daha sonra Üniversite Rektörü Prof.Dr. Burhanettin Uysal´ın makamına geçerek Karabük Üniversitesi ile Üniversite Yaptırma ve Yaşatma Derneği arasında imzalanan Sosyal Tesisler ve Cami yapım protokolüne şahitlik etti. Protokol imzasının ardından sempozyuma geçen Şahin, her yıl Karabüklüler olarak 3 Nisan´ı kutladıklarını, ama bu yıl sürekli kendini
geliştiren, büyüyen, kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen örnek olan üniversite de bu kutlamaları yapmanın ayrı bir gurur verdiğini söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin kuruluşuyla Karabük Demir Çelik Fabrikaları´nın temellerinin atılışı arasında 17 yıl fark olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu: "Ancak ilk meclis bile ekonomik kalkınmayı düşündü. Daha Cumhuriyet kurulmadan Ulu Önder başkanlığında İzmir´de 1. İktisat Kongresi yapıldı, Gazi o konuşmasında diyor ki; ´Muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmeliyiz´, öyle de yaptı."
Hammaddesi ülkemizde olan sanayi tesislerinin ülkenin dört bir yanında temelleri atıldığını anlatan Şahin, şunları söyledi: "İşte Karabük Demir Çelik Fabrikaları bunlardan biridir, bu fabrikaların kuruluş kararı cumhuriyetten önce alındı. Bugün 200 ülkeye 102 milyar TL ihracat gerçekleştirmişse bunda Karabük Demir Çelik Fabrikalarının payı büyüktür, eğer ülkemiz dünyanın 16´ıncı, Avrupa´nın 6. büyük ekonomisi ise bunda Karabük´ün alın teri vardır."
Konuşmaların ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Osmanlı arşivlerinden çıkarttığı 1844 yılına ait Başkan Şahin´in dedesi Mehmet Şahin´in ödediği vergileri gösteren belgeyi hediye etti. Sempozyum sonrası TBMM Başkanı Şahin ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu "Osmanlı arşivlerinde" konulu resim sergisini açtı sonra KARDEMİR A.Ş. tarafından yaptırılacak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaptırılacak Sosyal Tesisler ile Cami
inşaatının temel atma törenine katıldı. Şahin, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, her vilayette üniversite olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu üniversitelerin büyük çoğunluğu yakında kuruldu. Üniversite kararı almak, Meclis´ten geçirmek kolay olmuyor. Bunların fiziki alanların yapılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Devletin üniversitelerinde tam kapasite çalışmasına gücü yetmez. Biz bunları kurarken hayırseverlerin katkılarını düşünerek kurduk. İşte Kardemir örneği. Eskiden
fabrikalar üstüne fabrika kuran bu işletmemiz şimdi de üniversitenin fakülte binalarını yapıyor. Buradan KARDEMİR yönetimine teşekkür ediyorum."
Şahin, daha sonra kendi adına üniversite kampüsüne alınan ağacı dikti. Şahin ve beraberindekiler daha sonra Kılavuzlar köyü Merkez Camii´ne geçerek Cuma namazını kıldı
Editör: Pusula Gazetesi