Zonguldak ve Monaco... İki şehrin de ortak özelliği coğrafi koşullarının birbirine benzemesi ve bir liman kenti olması. Monaco, 35 bin nüfuslu bir Avrupa ülkesi. Geçim kaynağı ise turizm. Monaco ile Zonguldak arasındaki coğrafi benzerlik dikkat çekerken, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde adayların Zonguldak için hazırladığı projeler Zonguldak'ı Monaco'ya benzeyen bir şehir haline getiriyor!

Her dönemde bir sürü proje ve vaatlerle siyaset meydanına çıkan adaylar, seçilen başkanlar ve siyasetçiler adaylık dönemlerinde Zonguldaklılara Monaco hayalleri kurdurdular, ancak gerçekler ise mevcut Zonguldak'tan bir karış ileri gidemedi.

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde yine Belediye Başkan Adayları projelerle halkın karşısında. Zonguldaklılara yine 'Monaco' hayalleri kurduruluyor, ancak gerçekler yine Zonguldak mı olacak?

35 BİN NÜFUSLU MONACO'DA TEK GEÇİM KAYNAĞI TURİZM

35 bin nüfusu bulunan Monaco Prensliği, iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde ise Fransa'ya bağlı bir prenslik. Ülkenin en büyük ekonomik kaynağı ise turizmden elde edilen gelir.

Cumhuriyet'in ilk vilayeti ve 600 bine yakın nüfuslu Zonguldak ise Türkiye'nin sanayi bacası bir şehriydi. Ülke ekonomisine sanayisiyle destek veren ve Emeğin Başkenti olan Zonguldak, kömür, termik santral ve demir çelik fabrikalarıyla ülkenin can damarı oldu, Türkiye'yi hem ısıttı, hem kalkındırdı hem de aydınlattı.

Gelinen noktada emeğin başkentinden emeklinin başkenti haline gelen Zonguldak sahipsiz kaldı. Ne siyasetçiler, ne bürokratlar ne de Zonguldak'ta yaşayanlar bu şehir için ellerini taşın altına koymadı. Sonuçta ise 600 bin nüfusu olan Zonguldak, ilçesi olan Kozlu kadar nüfusa sahip olmayan Monaco'nun bile gerisinde kaldı.

İşsizlik ve göçün yaşandığı Zonguldak'ta siyasetçiler şimdilerde vatandaşlara 'Monaco' hayalleri kurduruyorlar. Ancak gerçekler Zonguldak...

Editör: Pusula Gazetesi