Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de gün içerisinde çok sayıda deprem meydana geliyor. En son Çanakkale Ayvacık'ta meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve İzmir gibi pek çok ilde hissedildi.

Yüksek İnşaat Mühendisi Hasan Vehbi Ersoy, yaptığı açıklamada, "Yeniden gündeme gelen deprem konusunda Zonguldak halkımız rahat olsun" dedi.

Zonguldak il merkezi ve yapışık ilçelerinin deprem oluşma noktasında olmadığını belirten Ersoy, "Deprem, Zonguldak merkeze minimum 100 kilometre uzakta oluşacaktır. Yani Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda... Deprem, 'fay' dediğimiz yeryüzü kırıklarının enerji toplayıp sıkışmadan mütevellit aktif hale gelerek patlama olduğunda, bildiğimiz deniz dalgaları gibi enerji hareket edip kayalık araziler dışında diğerlerinde deformasyon yaparak zararlar oluşturan tabiat olayıdır" ifadelerini kullandı.

Zonguldak'ta çok fay oluştuğunu vurgulayan Ersoy, "Tarih öncesi olmuş deprem kırıkların arası toprak-kaya karışımı olarak yine binlerce yıl önce tamamen dolmuştur. Yani enerji toplayacak boşluk kalmamıştır (Türkiye Deprem Haritası). Bu da Zonguldak merkezli bir deprem olma olasılığını sıfırlamaktadır. Olası Gerede depreminde yeni kırık oluşmadığı sürece... 'Tasman' ise deprem değildir. Kireç kayalarının olduğu bölgelerde münferit çökme veya oturmalar (tasman) olabilir. Ayrıca Zonguldak'ta şevli araziye oturmuş eski yapılarda kaya üzeri boş toprak hareketlenmesi oluşması, lokal yer hareketi olarak muhtemel bir durumdur. Bu aralar yeniden gündeme gelen deprem konusunda halkımız rahat olsun. Fakat yine de çürük binalara, 7,0-7,50 Richter Büyüklüğü arasında oluşabilecek bir Gerede depremi çok ciddi zarar verecektir. Sonuçta mümkün olan en kısa zamanda herkesin güvenli yapılarda oturması dileği ile sağlıklı günleri olsun" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi