İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, Kanser Haftası kapsamında Sağlık Müdürlüğü&8217;nün organize edeceği çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler verdi. 1&8211;7 Nisan tarihleri arasındaki Kanser Haftası&8217;nın bu yıl ilimizde çeşitli etkinlikle dikkat çekici bir şekilde gerçekleşeceğini belirten Sağlık Müdürü Nacaroğlu, yürüyüş düzenleneceğini, köylerde seminerler yapılacağını ve broşürler dağıtılacağını söyledi. Vali İsa Küçük&8217;ün de desteğiyle insanlara kanser hastalığının yenilebileceğini ispatlamak amacıyla &8216;Kansere karşı el ele&8217; adı altında yürüyüş yapılacağını ifade eden Nacaroğlu, yürüyüşe geniş katılım beklediklerini belirtti. Nacaroğlu, yürüyüş için üzerinde &8216;Kanserden korkma, geç kalmaktan kork&8217; yazılı tişört ve şapkalar hazırladıklarını söyledi. Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)&8217;in nisan ayı içerisinde hizmete geçeceğini ifade eden Nacaroğlu, 40 yaş ve üzerindeki kadınların KETEM&8217;de ücretsiz mamografi çektirebileceğini belirtti.




KETEM resmen hizmete geçecek




Bartın İl Sağlık Müdürlüğü olarak 3&8211;7 Nisan tarihleri Ankara&8217;da düzenlenecek olan Asya Pasifik Kanser Kontrol Organizasyonu toplantısına katılacaklarını belirten İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, toplantının sonrasında Bartın KETEM&8217;nin hizmete geçeceğini söyledi. Aladağ Mahallesinde bulunan KETEM&8217;de ilk olarak Sağlık Müdürlüğünde görevli bayan personeller ile Mamografi cihazının test edildiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Nacaroğlu, KETEM&8217;in hizmete geçmesinin ardından 40 yaş ve üzeri kadınların ücretsiz olarak mamografilerinin çekileceğini belirtti.




Kansere karşı el ele yürüyüşü


Nisan ayı içerisinde kanserin yenilebilir bir hastalık olduğunu insanlara ispat etmek amacıyla Sağlık Müdürlüğü tarafından &8216;Kansere karşı el ele&8217; adı altında bir yürüyüş yapılacağını ve bu yürüyüşü Vali İsa Küçük&8217;ün de desteklediğini söyleyen Sağlık Müdürü Nacaroğlu, yürüyüşü daire müdürleri ve vatandaşlarla birlikte geniş katılımla gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Kanserle mücadele için çıkarılan kapalı alanlarda sigara içme yasağına Bartın&8217;da düzenli bir şekilde uyulduğunu özellikle vurgulayan İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, caddede bile sigarayla yürüyen insan sayısının azaldığını ifade etti. Sağlık Müdürü Nacaroğlu, kansere karşı yapılacak olan yürüyüş için üzerinde &8216;Kanserden korkma, geç kalmaktan kork&8217; yazılı tişört ve şapkalar hazırladıklarını söyledi.




Marketlere broşür dağıtıldı


Müdür Nacaroğlu, Kanser Haftası nedeniyle Bartın&8217;da bulunan bütün marketlere alışverişte dağıtılmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlatılan &8216;Kansersiz yaşam, meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır, kanseri içinize çekmeyin, mide kanserine karşı bilinçli olun, kanserden korunma yolları ve bağırsak kanserine karşı bilinçli olun&8217; konulu broşürler verildiğini de söyledi. Sağlık Müdürü Nacaroğlu, bugün eski Belediye Hizmet Binası önünde Kanser Haftasıyla ilgili stant açılacağını ifade etti. Kanser Haftası etkinliklerinin bununla da sınırlı kalmayacağını kaydeden Nacaroğlu, Nisan ayı içerisinde Marketim Markette de stant kurulacağını, ayrıca köylerde de kanser ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılacağını söyledi. Nacaroğlu, bugün eski Belediye Hizmet Binası önünde açılacak olan stantta vatandaşlara Kanser Kontrol Birimi ve KETEM şubeleri tarafından broşürler dağıtılacağını belirtti.


Kanserin belirtileri


İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birimi Sorumlusu Sevilay Dikyurt da Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, hastalığın belirtileri, teşhisi, tedavisi ve korunma yolları konusunda uyarıcı bilgiler verdi. Kanser Kontrol Birimi Sorumlusu Sevilay Dikyurt, &8220;Kanser, dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede hedef, 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise yüzde 15 oranında azaltmaktır. Vücudumuzun yapı taşı hücrelerinin kontrolsüz olarak çoğalması durumuna kanser denmektedir. Kanser hücreleri çoğalma ile oluşturdukları tümörlerden ayrılırsa kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz denir. Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir&8221; dedi.




Kanserden korunma yolları


Sevilay Dikyurt, &8220;Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama ve renk değişikliği, büyük ve küçük abdest yapmadaki değişiklikler söz konusu ise mutlaka bir hekim kontrolünden geçilmesi önerilir. Kanserden korunmak için sigara kullanmayın, anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının, gereksiz ilaç kullanmayın, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun, düzenli egzersiz yapın, obeziteden korunun, yüksek kalorili diyet ve katkı maddeli besinleri tüketmeyin, böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun ve alkol kullanmayın. Kanserde erken tanı tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ile organ kaybını önler ve sakatlık bırakmaz&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi