TÜRÇEP'in Eskişehir'deki toplantısına katılan Lale Karakulak, sonuç bildirgesinde, "Özelleştirilmiş termik santrallere, '2019'dan 2021 yılına kadar çevreyi kirletmeye devam edin, biz arkanızdayız' diyen çevre düşmanı teklifin bir an önce geri çekilmesi istendi" dedi.

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Temsilciler Meclisi Toplantısı, Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ev sahipliğinde, Eskişehir Merlot Otel Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Antakya, Antalya, Artvin, Çanakkale, Denizli, Dinar, Diyarbakır, Eğirdir, Eskişehir, Gerze, Geyve, Isparta, İğneada, İskenderun, İzmir, Kadıköy, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Lüleburgaz, Merzifon, Muğla, Niğde, Ordu, Silivri, Van ve Zonguldak'tan temsilcilerin katıldığı toplantıda, öncelikle, Eskişehir çevre sorunları tartışıldı. Zonguldak'tan toplantıya katılan Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Lale Karakulak toplantıya, TÜRÇEP Koordinatör Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye Kent Konseyleri Başkanı Nuray Akçasoy, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Neşet Aykanat, Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak'ın da katılarak birer konuşma yaptığını bildirdi.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIMIZI KULLANMIYORUZ

Karakulak, "Toplantıda termik santraller ve Eskişehir'de kurulması planlanan kömürlü termik santral yoğun bir şekilde tartışıldı. 'Çevre ile ilgili sorun ve çözüm önerileri' başlığı altında Makine Mühendisi Murat Kahraman Tekin, Elektrik Elektronik Müh. Murat Piroğlu, Çevre Mühendisi Suzan Eroğlu Önpeker, Elektrik Elektronik Mühendisi Sinem Sarıçoban, Gürleyik Derneği Başkanı Halit Gürsoy, Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Barış Doğru, Ali Korsan, Ali Kalçık, Doç. Dr. Zeki Kanay sunum ve konuşma yaptığı toplantıda bir de sonuç bildirgesi yayımlandı. Ülkenin dört bir yanında devam eden çevre kıyımının genel bir değerlendirmesinin yapıldığı bildirgede, ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok ciddi olanaklara sahip olduğu, bu konuda önemsiz sayılamayacak adımlar atılmasına karşın yeterli olmadığına vurgu yapıldı. Binlerce yılda oluşan Dicle Vadisi ekosistemi ve kültürel miras kapsamında olan Hevsel Bahçelerine vahşice müdahale edildiği de belirtilen bildirgede, milyonlarca yıl önce Afyon'un Dinar ilçesi Suçıkan mevkiinden çıkarak 584 km yol kat ettikten sonra Aydın'ın Söke ilçesinden Ege denizine ulaşan Büyük Menderes Nehri'nin büyük tehdit altında olduğunun da altı çizildi" dedi.

TÜM DÜNYADA YASAKLANAN KANSEROJEN GLİFOSAT MADDESİ SERBESTÇE SATILIYOR

Karakulak konuyla ilgili açıklamalarını, "Bildirgede birçok bölgeyle ilgili değerlendirmenin yanı sıra,

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararına rağmen çıkarılan ve 2016 yılından 2019 yılı sonuna kadar özelleştirilen termik santrallara çevreyi kirletme muafiyetini veren yasa teklifinin tekrar meclis gündemine getirilerek muafiyet süresinin uzatılmak istenmesine de şiddetle karşı çıkıldı. Özelleştirilmiş termik santrallere, '2019'dan 2021 yılına kadar çevreyi kirletmeye devam edin, biz arkanızdayız' diyen çevre düşmanı teklifin bir an önce geri çekilmesi istendi. Son olarak Bildirge 'Monsanto'nun Glifosat içeren ürünleri için ABD ve Avrupa'da birçok mahkemenin yasaklama kararı varken kanserojen olduğu kesinleşen 'GLİFOSAT' maddesini içeren ürünleri ülkemizde serbestçe pazarlayan tarım ilaçları ve GDO'lu tohum üreten Monsanto'nun lisansının iptal edilmesi, ürünlerinin yasaklanması ve piyasadan toplatılması istemiyle Ankara İdare Mahkemesine açılan davanın takipçisi olacağız' denilerek bitirildi" diyerek tamamladı.

Editör: Pusula Gazetesi