Genel Kurula AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Sağlam, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Sevdakar Aras, Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kdz. Ereğli Şoförler Odası Başkanı Cevdet Civelek, Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, Ak Parti Ereğli Belediye Başkan Adayı Erol Şahin, AK Parti Alaplı Belediye Başkan Adayı Celil Uzun, AK Parti Alaplı İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Sacit Korkmaz, MHP Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Talat Şeker, MHP Ormanlı Belediye Başkan Adayı Tacettin Aldırmaz, Ak Parti Gülüç Belde Başkanı İsmail Yılmaz, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Satılmış Uludağ, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, Genel Mali Sekreter Hikmet Gülşen, Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Yeşil ve Volkan Yıldız, GMİS'e bağlı Karadon, Kozlu, Merkez, Amasra, Üzülmez ve MTA Şube Başkan ve yöneticileri, GMİS eski yöneticileri, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Armutçuk Şube Delegeleri, maden işçileri katıldı.

Genel Kurulun Divan Başkanlığına GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci seçilirken, Başkan Yardımcılıklarına İsa Mutlu ve Hüseyin Kolçak, üyeliklerine Tayfun Demir ve Durmuş Kılıç seçildiler. Sine vizyon gösterisinin de sunulduğu Armutçuk Şube Genel Kurulu Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Armutçuk Şube 11'inci Olağan Genel Kurulunda GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci bir konuşma yaptı.

Demirci şunları söyledi; "Değerli Konuklar, Sendikamızın çok değerli genel merkez ve şube yöneticisi arkadaşlarım, Armutçuk Şubemizin çok değerli delegeleri ve madenci kardeşlerim, Basınımızın değerli temsilcileri, Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Armutçuk Şubemizin 11'inci Olağan Genel Kurulunun Sendikamız camiasına, TTK çalışanlarına, bölgemize, TÜRK-İŞ ve ülkemiz işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyorum."

GENEL KURULLARIMIZI TARİHİMİZE YAKIŞIR ŞEKİLDE YAPIYORUZ

"Sendikamızın delege seçimlerinden sonra şube genel kurullarını da tarihimize yakışır bir şekilde yapıyoruz. Genel Kurullarımız, birliğimize, beraberliğimize ve dayanışmamıza güç katıyor. Tüm madenci kardeşlerimize, delege arkadaşlarımıza ve genel kurullarımıza katılarak bizi onurlandıran değerli konuklara, bir kez daha teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Mart ayı içinde Genel Merkez Genel Kurulumuzu da yaparak yeni bir döneme başlayacağız. Öncelikle Sendikamızı bugünlere taşıyan yöneticilerimize ve geride kalan 72 yıl içinde sendikamıza katkı veren herkese şükranlarımızı sunuyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Havzamızda 170 yılı geçen üretim tarihinde hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bizden öncekilerin çok büyük zorluklara göğüs gerdiğini, yerli ve yabancı şirketlerin, zaman zaman devletimizin baskısı altında çalıştığını biliyoruz. Onun içindir ki, bugünlerde yaşadığımız zorluklar bizi korkutmuyor. Umudumuzu koruyor ve yılmadan mücadelemizi sürdürüyoruz. Bölgemizi 3 şehir olacak kadar büyüten maden ocaklarımızda, tarihimizin en düşük sayıda işçisiyle çalışıyor ve doğal olarak en az üretimi yapıyoruz. Ve bölgemizden insanlar göç ediyor. Oysa ülkemizin kömüre ihtiyacı var. Maden Havzamızda kömür var ve bu zorlu işte çalışmaya hazır işsizler var. Bu gerçekleri uzun zamandır dile getirmemize rağmen üretimi değil, ithalatı artıran politikalar uygulandı ve bugün ekonomik krizle boğuşuyoruz. Şimdi hep birlikte yerli üretim diyoruz."

TTK'YA 1500 YENİ İŞÇİ EN KISA SÜREDE İŞE SAŞLAYACAK

"Bu gerçekler ışığında Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda da bir adım atılıyor. Önce bin, sonra 500 arkadaşımız TTK'da işe başlayacak. Şimdiden hayırlı olmasını diliyor, Cumhurbaşkanımıza ve katkı veren herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz. Yeni arkadaşlarımız her şeyden önce Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ve bölgemize moral veriyor. Tabii ki, üretim de artacak. Ancak kurumda emeklilikler devam ediyor. TTK'nın, öncelikle norm kadroyla ve istikrarlı bir şekilde çalışması lazım. Yeni norm kadro, TTK'nın yıllık 5 milyon ton üretim hedefiyle planlanmalıdır. Yarının ne olacağı belirsiz olan bu coğrafyada kendi doğal kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. Madenlerimizi araştıran Maden Tetkik Arama Kurumu'nu daha aktif hale getirmeliyiz. MTA'ya teknoloji ve kalifiye eleman takviyesi yapmalıyız. Ekonomik tehditler, savaş tehdidi, göçmen tehdidi gibi dış güçlerin saldırı ortamında, yabancı şirketlerden madenlerimizi araştırmasını ve bulmasını bekleyemeyiz."

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNE BAŞLAYACAĞIZ

"TTK, MTA ve Hattat Enerji ve Maden İşyerlerindeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için Bakanlığa yetki başvurumuzu yaptık. En kısa sürede görüşmelere başlayacağız. Bu arada siyasi partilerimiz de mahalli seçim çalışmalarını sürdürüyor. Biz her ortamda ve her fırsatta haklı taleplerimizi dile getiriyor, önerilerimizi anlatıyoruz. İnsanca çalışıp insanca yaşayacağımız koşulları sağlama mücadelemiz devam ediyor. İşimize, aşımıza, geleceğimize birlikte mücadelemizle sahip çıkacağız. Bu duygularla tekrar sevgi ve saygılarımızı sunuyorum".

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu genel kurulda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"Kongremize göstermiş olduğunuz ilgi ve katılımınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu soğuk kış gününde katılımınızla yüreklerimizi ısıttınız ve içinde bulunduğumuz bu zorlu dönemde umutlarımıza umut kattınız. 11'inci Olağan Genel Kurulumuzun Armutçuk'ta birliğimizi, beraberliğimizi kuvvetlendireceğini dosta-düşmana gösterdiniz. İnanıyorum ki bu genel kurul; Genel Maden İşçileri Sendikamıza, Türk-İş'e ve Türkiye işçi sınıfına ışık tutacaktır. Birliğimize, beraberliğimize ve dayanışmamıza güç katacaktır. Genel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Genel Maden İşçileri Sendikamız 72 yıllık şanlı geçmişiyle bölgemizin en temel direklerinden birisi olmuştur. Türk-İş'te, ülkemizde ve dünya sendikacılık hareketinde önemli bir yeri olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nda görev yapmanın haklı gururunu yaşıyorum. Beni bu noktalara taşıyan siz değerli madenci kardeşlerime en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum. Geride bıraktığımız bu zorlu dönemde yaptığımız işleri onaylayarak beni ve ekip arkadaşlarımı tekrar seçen madenci kardeşlerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Hepiniz sağ olun, var olun."

MADEN İŞÇİSİ VEFALIDIR, CEFAKARDIR....

"Her zaman ve her fırsatta söylerim; maden işçileri vefalıdır, cefakardır, ahde vefayı iyi bilir, onun için mücadele edenlere sahip çıkar. Maden işçileri yerin yüzlerce metre altında arkadaşlarıyla birlikte doğaya karşı canıyla, kanıyla mücadele ederek evine, çoluk çocuğuna helal lokma götürür. Madenciler zor şartlarda ekmek kazanır ve haklarını korumak için yine hep birlikte ve her şart altında sonuna kadar mücadele ederler. Maden işçisi kendisine iyilik yapana sahip çıktığı gibi, haklarına, işine, aşına ve ülkesine göz koyanlara da gerekli cevabı verir. Şanlı tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Son olarak 6-7 Kasım 2017 tarihinde yaptıkları işten çıkmama eylemiyle özelleştirme saldırısını durdurmuşlardır. Armutçuklu madenci kardeşlerime ve tüm havzada eyleme katılan ve başta Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay olmak üzere çözüme katkı ve destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."

ŞİMDİ KENDİ KAYNAKLARIMIZI DEĞERLENDİRMENİN YOLLARINI ARIYORUZ

"Uzun zamandır madencilik sektöründe, özellikle yeraltı işletmeciliğinde yapılan yanlışlara karşı mücadele ediyoruz. Havzamızda yaşanan facialardan sonra taşeron uygulamasına son verildi, özel işletmelerdeki denetimler artırıldı. Ancak üretimdeki gerileme süreci devam etti. Kamu küçüldü, ama yerini özel sektör dolduramadı ve ithalat arttı. İthalat her alanda artınca cari açık büyüdü ve Türkiye dış borçları taşıyamaz hale geldi. Sonuçta ekonomik krizle baş başa kaldık. Şimdi kendi başımızın çaresine bakmanın yollarını arıyoruz. Kendi kaynaklarımızı değerlendirmenin yollarını arıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen tüm yetkililere 1500 işçi alımı kararı için teşekkür ediyoruz. Ancak bunun yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz. TTK'nın norm kadroyla ve tam kapasiteyle çalışması için daha ciddi adımlara ihtiyaç var. Önce şartları en müsait olan TTK'da acilen üretimi artırmak durumundayız. Sonra devlet ciddiyetiyle özel sektör teşvikleri gündeme gelebilir. Türkiye'nin kaybedecek fazla zamanı yok. Türkiye üretmek zorunda. Biz haklarımızın kısıtlanmasına, kıdem tazminatının tartışılmasına, işsizlik fonunun amacı dışında kullanılmasına sessiz kalamayız. Krizlerin sorumlusu bizler değil, ithalatla zengin olanlardır. Krizin asıl sorumluları kullandıkları dış kredileri hoyratça harcayanlardır. Devlet, bunları da takibe almalıdır."

ÖNÜMÜZDEKİ 4 YIL ÇOK DAHA ZOR OLACAK

"Geçtiğimiz 4 yıl çok zorlu geçti ama önümüzdeki 4 yıl daha da zor olacak. Önümüzdeki zorlu dönemi yine birlikte mücadelemizle aşacağız. Şube ve Genel Merkez kongremizde tek yürek, tek ses olacağız. Zonguldak ve bölge halkıyla bütünleşecek; İşimize, aşımıza, ülkemizin ve milletimizin geleceğine sahip çıkacağız. Bu duygularla tekrar hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyor, Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum."

UYSAL: MADENCİNİN YANINDA DURUŞUMUZU GÖSTERDİK

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, belediye olarak yaptıkları hizmetleri kısaca anlattı. Uysal, "Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak madencilerimizin yanında duruşumuzu gösterdik. Çünkü bizim ilçemiz, bizim ilimiz madenci şehri" dedi.

TÜRKMEN: NORM KADRO SAYISINA ULAŞMAMIZ LAZIM

AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, ülkenin tüm insanlarının, Zonguldak halkına, madencilere minnet borcu olduğunu belirterek şunları söyledi: Türkmen; "Biz madenin içerisinde büyüyen, gelişen, topluma faydalı olmaya çalışan insanlarız. Madeni biliriz. Onun sıkıntılarını biliriz. Bizim kongrelerimiz hem heyecanlı, hem mücadeleci, hem de hüzünlü geçer. Çünkü bizim hayatımız böyle. Bu coğrafyanın hayatı ve kaderi böyle. İyi ki böyle desek, kömürümüz adına diyebiliriz, ülkeye verdiği katkı adına diyebiliriz. İstiklal ve istikbal mücadelesi verdiği için bu ülkenin bütün insanlarının Zonguldak halkına, madencilere minnet borcu vardır. Madenci, yeraltında verdiği ekmek mücadelesi kadar, yerin üstünde de aynı şekilde hak arama mücadelesi vermektedir. Sebep belki de biziz. Bunu doğru dürüst anlatamadığımızdır. Yeraltında mücadele eden kardeşlerimizin derdini iyi anlatamadığımız için onlar yerüstünde de mücadele vermişlerdir. Ne için haklarını alabilmek için. Bunda da o kadar haklıdırlar ki hepimiz her zaman yanlarında olmuşuzdur. İnşallah el birliğiyle bugünkü çağın gerektirdiği iletişim ortamında bu mücadelemizi, bu haklı isteklerimizi en ücra köşelere kadar anlatabilme imkanına sahip olacağız. Bunun siyasi bir tarafı yoktur, bu bir ekmek mücadelesidir. Bu bir milli meseledir. Türkiye'de metalürjik kömürün çıktığı tek yer Zonguldak'tır. Dolayısıyla bizim yaklaşık olarak yıllık 24 milyon ton civarında taşkömürüne ihtiyacımız vardır. İşte bunu aza indirmek. Hepsini temin edebilir miyiz, çok mümkün görünmüyor. Ama ne kadar azaltırsak cari açığa da o kadar faydası olacaktır. İnsan bizim, kömürü Cenab-ı Hak yerin altına koymuş, o da bizim, dolayısıyla ona artı bir para harcayacak bir girdiye ihtiyaç yoktur. İşçi alımı için Allah razı olsun Cumhurbaşkanımız bunu görünce, Kozlu'da da gelip bir fiil ocağa girip - 560'da üretim yaptığı için ona gelen böyle haklı taleplerde o günün şartları ne kadar kötü olursa olsun, ekonomik durum ne kadar sıkıntılı olursa olsun bunu haklı bulur. Ve buldu ve bize de 1500 işçi istihdam etme imkanı verdi. Onun için teşekkür ediyoruz. Bunda Türk-İş Başkanının çok gayretleri olmuştur, Enerji Bakanıyla defalarca görüştüğünü ben bilirim, Maliye Bakanıyla defalarca görüştüğünü bilirim. Çünkü biz de birlikte hareket ediyorduk ve bunu sağlamak için çaba sarf ediyorduk. Bu yeterli midir, hayır yeterli değildir. Norm kadro olarak adlandırdığımız işçi sayısına ulaşmamız lazım. Yeraltında ve yerüstünde. Çünkü yeraltına lojistik destek verecek insanlara da ihtiyacımız var. İşte biz bunun da gayreti içinde olacağız" dedi.

Tekrar aday olmayan Armutçuk Şube Sekreteri Yılmaz Çevik, Şube Mali Sekreteri İsmail Özcan ile Şube Teşkilat Sekreteri Serkan Korkmaz birer veda konuşması yaptılar.

Şube Yönetimine aday olanların konuşmalarının ardından seçimlere geçildi.

Editör: Pusula Gazetesi