Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, 2'inci Cumhurbaşkanımız 'Milli Şef' İsmet İnönü, ölümünün 45'inci yıldönümünde Zonguldak'ta anıldı.

İsmet İnönü Parkı'nda yapılan törende Zonguldak Belediyesi'nin ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin çelenkleri konuldu. Törene; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Başkanı Hakkı Güney, Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları ve çok sayıda partili katıldı.

Belediye Başkanı Akdemir, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi;

"Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, Lozan Kahramanı, İstiklal Savaşımızın kazanılmasında kilit rol üstlenen merhum İsmet İnönü, Cumhuriyet'imizle başlatılan değişim ve dönüşümlerin gerçekleştirilmesinde çok büyük görevlerde bulunmuş, askeri kimliği, karakteri, kararları, düşünceleri, ilkeli çalışmaları ve hizmetleri ile ulusumuzun büyük sevgisini ve saygısını kazanmıştır. Ülkemizin temellerini atan, köklü tarihimizin gelişmesi ve çağdaş bir ülke olmamız için yılmadan mücadele eden 'Milli Şef'imizin, çok partili hayata geçişte çok önemli rol oynadığını hepimiz biliyoruz. O dönem ülkemizin içinde bulunduğu emperyalist savaşlara, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile birlikte; savaş meydanlarında mücadele veren, demokrasi inancını siyaset yaşamıyla kanıtlayan ve ülkemizin çok partili döneme geçiş iradesini siyaset yaşamıyla kanıtlayan, zaferle sonuçlanan ve tüm dünyada emsal teşkil eden Kurtuluş Savaşımızın ardından, Lozan Antlaşması'ndan da Türkiye'nin başarı ile çıkmasında; onun onurlu, boyun eğmez dik duruşunun payı elbette ki çok büyüktür.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyet'inin ikinci cumhurbaşkanı olan ve Türkiye Cumhuriyet'inin bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasını sağlayarak Lozan Antlaşması'nı imzalanmıştır. Başbakanlık'ta yapan demokrasi neferi İsmet İnönü, Lozan görüşmelerinde murahhas heyetin başkanlığını yaptı; yeni devletin bağımsızlığını ve egemenliğini onaylayan, Sevr Antlaşması ve Mondros Mütarekesini geçersiz kılan Lozan Antlaşması'nı imzaladı. İsmet İnönü; 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk'ün vefatı üzerine 11 Kasım 1938'de Cumhurbaşkanı seçildi.

Etkin siyasal yaşamdan çekildikten bir yıl sonra cumhurbaşkanı seçilebilmesi, büyük ölçüde Cumhuriyet'le özdeşleşmiş olmasıyla ilgiliydi. CHP'nin 26 Aralık 1938'de toplanan I. Olağanüstü Kurultay'ında partinin "Değişmez Genel Başkan'ı seçildi. Ayrıca kendisine "Milli Şef" sıfatı verildi. İnönü, Türkiye'nin modern bir ülke olarak gelişip güçlenmesinde ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda ilerlemesinde değerli katkılar sağlamıştır. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşı'na önemli katkılar veren İnönü, Sevr'i geçersiz kılmış ve diplomasi tarihinde müstesna bir yer edinmiştir. İnönü, mirasları ve öğretileriyle bugün bile adından saygıyla bahsedilen bir lider olarak başarılı bir devlet adamıdır.

Cumhuriyet döneminin ilk başbakanlık görevini yürüten; Türk siyasal yaşamının bugün geldiği noktada yadsınamaz emek ve katkıları olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve gelişmesinde önemli roller üstlenen İsmet İnönü, şu veciz sözleri ile ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde unutulmayacak sorumluluklar üstlendiğini bir kez daha ifade etmiştir: "Dürüstlük timsali olan İsmet Paşa: 'Bir ülkede namus sahipleri, en az şer ehli kadar cesur olmadıkça o memleket mutlaka batar' sözünün sahibidir ve bu tarihi değerini kıymetini koruyan cümle, bizlere kılavuz olmuş, bizden sonraki nesile de kılavuz olacaktır.

Cumhuriyet'imizin kuruluşunda yer alan ve çok zor şartlar altında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ülkenin ilk temel taşlarını atan, Türkiye Cumhuriyet'inin kurulması ve gelişmesinde önemli roller üstlenen ve Türkiye Cumhuriyet'inin bağımsız bir devlet olarak var olması için hayatını adayan 2.Cumhurbaşakanımız, İsmet İnönü'yü vefatının 45'inci ölüm yıldönümünde sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi