Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bulunan Devrek Çayı üzerindeki REİS Enerji'ye ait Çayaltı Hidroelektrik Santrali (HES) 1 ile Çayaltı Hidroelektrik Santrali 2 barajlarında yapılan yıllık bakımlar nedeniyle 2 baraj arasında kalan binlerce balık yetersiz su ve oksijensiz kalarak telef olduğu iddiası üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Yapılan incelemenin ardından 2 baraj arasında kalan balıkların susuz kaldıkları tespit edilirken santrale her iki kurum tarafından toplamda 50 bin TL para cezası uygulandı.

Geçen Kasım ayında meydana gelen olayda iddiaya göre; Devrek Çayı üzerinde bulunan Çayaltı HES1 ve Çayaltı HES2 barajlarında yıllık bakım yapılması planlandı. Bakım ve onarım çalışmaları kapsamında baraj içerisindeki göletlerde bulunan sular kapaklar açılarak boşaltıldı. Irmağa akan tonlarca su balıkları da önüne katarak çayın akışını bozdu ve çay kenarlarındaki kanallarda göletler oluşturdu. Binlerce balık, debisi bozulan akarsuda göletlere doldu. Suyun çayın diğer ucundaki barajı geçmesiyle sular çekilmeye başladı. Akan suyun oluşturduğu göletlerde kalan balıklar suların çekilmesiyle mahsur kaldı. Akarsuya ulaşamayan binlerce balık telef oldu.

Olayın ardından Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü inceleme başlattı. Yapılan incelemenin ardından santrale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 48 bin 614 TL para cezası uygulanırken, Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü tarafından ise 2 bin ... TL para cezası uygulandı. Firma, bakım ve onarım çalışmalarında balık ölümlerine karşı duyarlı olması konusunda ise uyarıldı.

SANTRALE BALIK ÖLÜMLERİ NEDENİYLE DAHA ÖNCE DE CEZA KESİLMİŞTİ

Devrek Irmağı üzerinde bulunan Reis Enerji'ye ait Çayaltı Hidroelektrik Santrali'nde suda oksijensiz kaldığı tahmin edilen balık ölümleriyle ilgili 2018 Ocak ayında 24 bin 307 lira para cezası kesilmişti.

Editör: Pusula Gazetesi