HEMA Endüstri A.Ş.&8217;de görevli Jeoloji Mühendisi Raci Aşık, bölgede konvensiyonel doğal gaz ve kömür kaynaklı metan gazı (CBM) arama ve üretme çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü söyledi. Aşık, dün yaptığı açıklama ile Hema&8217;nın &8216;Batı Karadeniz Enerji Üssü Projeleri&8217; kapsamında Bartın ve çevresinde yapmış olduğu yatırımlar arasında gerçekleştirdiği metan gazı arama ve üretme faaliyetleri hakkında bilgi verdi.


Arıt&8217;ta araştırmalar sürüyor


HEMA Endüstri A.Ş. Jeoloji Mühendisi Raci Aşık: &8220;Arıt&8217;ta, petrol ve gaz ruhsat sınırlarımız içinde yer alan Umaköy-1 sondajı ile hem petrol ve doğal gaz olanakları, hem de kömür kaynaklı metan gazı olanakları üzerine araştırmalar yapmaktayız. Daha önce jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucunda burada açılmasına karar verilen Umaköy-1 sondajı ile Çakraz Formasyonu&8217;na ait gözenekli kumtaşlarında doğal gaz araması ve Yılanlı Formasyonu&8217;na ait rezervuar niteliğindeki kireçtaşı seviyeleri test edilerek petrol araması yapılması da gerçekleştirilecektir. Bu gerçekleştireceğimiz sondajlar herhangi bir teknik arıza olmaması kaydıyla yaklaşık 2500 metrede tamamlanacaktır&8221; dedi.


Metan gazı yatırımın önemi


Açıklamasında metan gazının özelliklerinden dolayı Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin bu alanda yapmış olduğu yatırımın önemine dikkati çeken Raci Aşık &8220;Kömür kaynaklı metan gazı (CBM) kömür yataklarından elde edilen, çıkarıldığında yüzde 98&8217;i metan gazı, yüzde 2&8217;si propan ve bütan gazlarından oluşan bir doğal gaz türüdür. Kömür kaynaklı metan gazı (CBM) kömürün katı matrisine metanın adsorbe olmasıdır. CBM üretimi için en önemli faktör rezervuarın geçirgenliğidir. Kömürün kendisi çok düşük geçirgenlikli bir rezervuardır&8221; diye konuştu.


Yanma verimliliği en yüksek yakıt


Jeoloji Mühendisi Raci Aşık &8220;Kömürün tüm geçirgenliği, içerdiği klivaj olarak bilinen tabakalanma ve yapısal çatlaklarından kaynaklanır. Metan gazının kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Temizliği, güvenliliği ve çevresel etkileri bakımından diğer doğal gazlar dahil diğer enerji kaynaklarından üstündür&8221; şeklinde konuştu.


Metan gazı üretimine elverişli


Batı Karadeniz Bölgesinin taşkömürü açısından oldukça zengin rezervlere sahip olması nedeni ile metan gazı üretiminin de oldukça elverişli olduğunu belirten Aşık; kömür kaynaklı metan gazının değerlendirmesinin ve gazın üretilmesi için büyük teknoloji gerektiğini ve Hema Endüstri A.Ş. &8216;nin de bu teknolojiyi ülkemize getirme amacında olduğunu kaydetti. Jeoloji Mühendisi Raci Aşık, bu teknolojinin dünyanın güçlü bir çok ülkesinde uygulandığını belirterek, &8221; Dünyada kömür kökenli metan gazının üretilmesi konusunda en ileri ülke Amerika&8217;dır. Amerika yıllık doğal gaz üretimin yüzde 7 sini kömür kaynaklı metan gazından (CBM) sağlamaktadır&8221; dedi.


Doğalgaz ihtiyacımızı karşılayabiliriz


Raci Aşık şöyle devam etti; Şu anda kömür kaynaklı metan gazı (CBM) konusunda uzman Amerikan ARG firması ile birlikte çalışan şirketimiz, Zonguldak ve Amasra taşkömürü havzasında kömür kaynaklı metan gazı (CBM) arama ve üretim çalışmaları artarak devam edecektir. ARG firması ile biz Hema&8217;nın yerbilimci mühendisleri, bölgedeki ruhsat sahalarında Kandilli, Zonguldak, Amasra ve Azdavay&8217;da yaklaşık 1 aylık çalışmayla bizleri dış ülkelere bağımlı kılan doğal gazda ihtiyacımızı karşılayabilecek sonuçlar ortaya çıkardık. HEMA Endüstri A.Ş. olarak, ARG firmasının kullandığı teknolojiyi aynen memleketimizde de uygulayarak ülkemizin ihtiyacı olan doğal gazın yaklaşık yüzde 10&8217;unu kömür kaynaklı metan gazından karşılayabilecek bir duruma geleceğiz&8221;

Editör: Pusula Gazetesi