Karabük Valisi Nurullah Çakır, "Bizim tarihimizde soykırım yoktur, bizim tarihimizde utanç tablosu yoktur. Biz sulh da sulhun, savaşta savaşın hakkını veren bir milletiz" dedi.
18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle Karabük Şehitliği´nde tören düzenlendi.
Karabük 5 Bin Evler mezarlığındaki şehitlikte düzenlenen anma programına, Vali Nurullah Çakır, İl Jandarma Komutanı Albay Ufuk Nayır, Belediye Başkanı Rafet Vergili, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Celal Esen ile adli, askeri ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı. Şehitlik Anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Şehit Aileleri çelenk sunumu ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal
Marşı´nın okunmasıyla devam etti. Törende bir konuşma yapan Şehit Aileleri Derneği Başkanı Celal Esen, "Bugün dünyanın en güçlü ordularına karşı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün liderliğinde yüce Türk milletinin onur ve gurur mücadelesi ile kazanılan ve tarihe altın harflerle geçen Çanakkale Zaferinin 95. yıldönümü ve aynı zamanda şehitleri anma günüdür" dedi.
Çanakkale Zaferinin vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel ispatı olduğunu anlatan Esen, şöyle konuştu: "Çanakkale Zaferi ile birlikte şehitler günü olarak kutladığımız bu anlamlı zafer gününde kutsal vatan toprakları canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmeliler ki, şehit kanları ile suladıkları kutsal vatan toprakları
bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk milleti tarafından en kutsal bir şekilde muhafaza edilecektir. Bugün vesilesi ile Karabük Şehitliğinin yapılmasında emeği geçenlere, şehit aileleri adına saygılarımı sunuyorum."
Törende Karabük İl Jandarma Komutanlığında görevli Üsteğmen Mustafa Gezer tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Üsteğmen Gezer, Çanakkale Zaferi´nin Türk tarihinde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Bugün kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve yüce Türk milletinin bağımsızlığı uğruna şehadet mertebesine erişerek bizlere sonsuza kadar yaşayacak özgür ve bağımsız bir yurt armağan eden aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz."
Kazanılan büyük zaferle ulusal özgürlüğümüzü yeniden kazandıran kahramanlığın doruk noktasına ulaştığı ve kurtuluş meşalesinin yüreklerine yazıldığı Çanakkale Savaşlarının yıl dönümünü kutlamanın ayrı bir gururunu yaşadığımızı anlatan Gezer, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizin bugünkü güçlü konumuna ulaşması için geçirdiği başarılı süreç, başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı´nda olmak üzere daha sonraki dönemlerde görevleri başında ve özelikle terörle mücadelede hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimize
aittir. Türk Silahlı Kuvvetleri ulusunun başının derde girdiği her durumda onu bu durumdan kurtarmak için şehitler vermeye her zaman hazırdır. Şehitlerimize olan şükran borucunu ödemek için de görevinin başındadır."
Son yıllarda ülkelerin stratejilerinde köklü değişikler meydana geldiğini anlatan Gezer, şöyle konuştu: "Türkiye üzerinde yoğun tartışmaların yaşandığı dünyadaki istikrarsızlıkların ana kaynağına teşkil ettiğine inanılan ve çok sayıda anlaşmazlıklara sahne olan bir bölgede ve aynı zamanda jeopolitik ve jeostratejik açılardan kıymetli fakat zor bir coğrafya üzerinde bulunmaktadır. Bu bağlamda ülkemiz temeli Atatürk tarafından atılan çağdaş ve nitelikli kurumsal yapısı ile bölgemizde bir istikrar unsuru ve
aynı zamanda demokratik ve laik değerleri benimsemiş bir ülkedir."
Vali Nurullah Çakır da bugünleri kıvanç vesilesi olarak gördüklerini ifade ederek şunları söyledi: "Ülkesini ve milletini en yüksek mertebeye taşıma ve bağımsızlığını koruma anlamında verilen mücadele sonucunda canlarını feda etmiş insanlarımızın olabildiği bir günü kıvançla yaşıyoruz. Biz böyle milletiz. Millet olmamızın en önemli özelliği bağımsızlığı ve bu bağımsızlığı abideleştiren en önemli olgu bu uğurda canını verebilme duygusudur."
En önemli kahramanlık destanımızın simgesi haline gelmiş Çanakkale Savaşı ve şehitleri anma günümüzün 95. yılına kavuştuğunu anlatan Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çanakkale bizim bugünlere gelmemizi ve bundan sonra ilelebet bütünlük içersinde kalmamızı sağlayacak bir kahramanlık destanının adıdır. Dünün mücadele yöntemi ile bugünün mücadele yöntemindeki akıl kullanma, teknoloji kullanma jeopolitik ve jeostratejik konumumuzu geleceğe taşınması noktasında zamanı ve geleceği iyi okumaktan geçmektedir."

"Biz yurtta sulh, cihanda sulh isteyen bir milletiz" diyen ve Çanakkale Savaşında Türk askerinin kahramanlıklarından örnekler veren Vali Çakır sözlerini şöyle tamamladı: "Biz öyle bir milletiz ki, savaşta yaralı olan düşman askerini bile tedavi eden bir ruh yüceliği vardır. Anadolu topraklarını geçilmez kılan ruh yüceliği, savaştaki savaş dirayeti, barışta ve insan olmadaki acıma dirayetinin ruh yüceliğidir. Bundan dolayı bizim tarihimizde soykırım yoktur, bizim tarihimizde utanç tablosu yoktur. Biz sulh
da sulhun, savaşta savaşın hakkını veren bir milletiz."
Yapılan konuşmaların ardından saygı atışı yapılarak Şehitlik Anıtı ziyaret edilerek karanfil bırakıldı. Şehitliğe gelen ailelere katılımcılar yakın ilgi gösterdi.
Editör: Pusula Gazetesi