Büro Emekçileri Sendikası (BES) Bartın Şube Başkanı Tayfun Kalender ve sendika üyeleri Vergi Dairesi binası önünde eylem yaptı. Dün gerçekleştirilen eylemde konuşan BES Bartın Şube Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ergin, maliye çalışanlarının maaş, sosyal haklar ve çalışma koşulları konusunda çeşitli talepleri olduğunu belirterek, sorunlara çözüm beklediklerini söyledi. Yapılan bazı uygulamalarla iş güvencesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyleyen BES Bartın Şube Yönetim Kurulu Üyesi Metin Engin, &8220;İMF talimatları ve AKP iktidarının dayatmalarıyla yürürlüğe konulan, AKP hükümeti tarafından &8216;Vergide Reform&8217; diye savunulan 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununun yürürlüğe girmesinin üzerinden tam beş yıl geçmiş bulunuyor. Bizi bölerek, kendi içinde tartıştırarak yürürlüğe sokmaya çalışılan her türlü olumsuz yasal düzenleme girişimlerine karşı bir arada mücadele edeceğiz&8221; dedi.


Sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor


Metin Ergin &8220;Gelir İdaresi Başkanlığı açısından geriye dönüp bakıldığında bu beş yıllık dönemde 5345 sayılı yasanın öne sürülen çıkartılma amaç ve nedenlerine uygun bir gelişmenin yaşanmadığı, denetim hizmetlerinin ve denetim birimlerinin birleştirilemediği, denetlenen işyeri sayısının ve denetim oranının artırılamadığı, tahakkuk ve tahsilât oranları açısından öne sürülenin aksine pekte bir ilerlemenin sağlanamadığı, gerek Maliye Bakanlığı ve gerekse Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin ekonomik, özlük ve sosyal haklarında genele yayılan somut bir ilerlemenin oluşturulamadığı açıkça ortadadır. Kamunun Yeniden Yapılandırılması adı altında AKP iktidarınca atılan adımlarla Sosyal Devletin en temel görevleri arasında yer alan eğitim, sağlık ve sosyal Güvenlik haklarının giderek ortadan kaldırıldığı, bu alanların yerli ya da yabancı sermaye gruplarına peşkeş çekildiği, ya da o noktaya getirilebilmesi için gerekli tüm ön hazırlıkların tamamlandığı bir dönem yaşanmaktadır&8221; diye konuştu.


Sorunlarına çözüm istiyorlar


Ergin, maliyecilerin taleplerini şöyle sıraladı: Eşit İşe Eşit Ücret Talebimizin hayata geçirilmesi, Uzman olanlarla, Uzman ol(a)mayanlar arasındaki Ücret Farkının ortadan kaldırılması. Ek ücretlerimizin arttırılması, eşitlikçi ve adaletli bir biçimde yeniden düzenlenmesi ve Emekli aylıklarımıza eklenmesinin sağlanması. Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni (VHKİ) kadrosunun, birçok kamu kurum ve kuruluşunda olduğu gibi Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığında çalışan tüm Maliye Emekçilerine Sınavsız olarak verilmesi. Toplam Kalite Uygulamaları, Performans Esaslı Yönetim Modeli, Kesintisiz Hizmet, Turnike, Kamera, vb. uygulamalara son verilmesi. Emekli olan personelin yerine yeni personel alınmaması nedeniyle giderek artan İş yoğunluğunun ortadan kaldırılması amacıyla, Yeni, İş güvenceli Personel alımı yapılması. Maliye Bakanlığına bağlı Muhasebe birimlerinde başlatılan, başka Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Görevlendirme vb. tasfiye politikalarına son verilmesi. Öncelikli olarak "Uzman" kadrolarından başlatılması öngörülen Sözleşmeli Çalıştırma ve Performansa göre Ücret belirleme politikalarından vazgeçilmesi. Tüm Maliye Emekçileri açısından Görevde Yükselmenin önündeki engellerin ortadan kaldırılması, Yardımcı Hizmetler Sınıfından Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçişlerin sağlanması, her türden Görevde Yükselme Sınavının (Müdür, Müdür Yardımcısı, Uzman vb.) her yıl en az iki defa yapılması, Görevde Yükselme Sınavlarında uygulanan Mülakat (Sözlü Sınav) şartının ortadan kaldırılması. Naklen Atama ve Geçici Görevlendirme uygulamalarının bir Baskı ve Cezalandırma aracı olarak kullanılmasına son verilmesi.

Editör: Pusula Gazetesi