Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, çalışmalarını, projelerini ve hedeflerini Pusula&[#]8217;ya anlattı. Güngör, 10 yıllık çalışma sonrasında Gülüç&[#]8217;ün ilçe olmayı hak ettiğini belirtirken Ereğli&[#]8217;nin de il olması gerektiğini vurguluyor.


Türk Metal Sendikası&[#]8217;nın Gülüç&[#]8217;e inşa ettiği 5 yıldızlı otelin beldenin sosyal, kültürel ve ekonomik çehresini olumlu yönde gelişeceğini söyleyen Başkan Güngör, ekonomik krizin etkileriyle üretimleri durdurulan tersanelerin açılmasını ve Gülüç&[#]8217;ün eski günlerine dönmesi için sabırsızlanıyor.




Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?



1946 Trabzon doğumluyum. Her Karadenizli gibi çok erken yaşlarda Zonguldak&[#]8217;a geldik. Babam TTK&[#]8217;da memurdu. Zonguldak&[#]8217;ta büyüdük. Gazi İlkokulu, Karaelmas İlkokulu, Çelikel Lisesi&[#]8217;nde okudum. Karaelmas&[#]8217;ta ve Terakkispor&[#]8217;da futbol oynadım. Sonra Ereğli Deniz Gücü, Erdemirspor&[#]8217;un kaptanlığı, Türkiye Şampiyonluğu ve sonrasında evlilik geldi. 2 çocuğum var. Eşim TED Koleji&[#]8217;nin müdürüydü. Şimdi emekli oldu ve bende 25 yılından sonra Erdemir&[#]8217;den emekli oldum. Emekli olduktan sonra da Demokrat Yayın Grubunda çalıştım. Daha sonra DSP&[#]8217;den Gülüç Belediye Başkanı seçildim. Üç dönemdir de Ak Parti&[#]8217;den belediye başkanı olarak devam ediyorum.



Erdemir&[#]8217;deki göreviniz neydi?


Ben Erdemir&[#]8217;de İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler&[#]8217;de çalışıyordum. Erdemir&[#]8217;in işçisiyle, memuruyla 25 yıl iç içe çalıştım. Orada insan ilişkilerindeki başarım da sanırım belediye başkanı olarak seçilmeme neden oldu. Çünkü Gülüç&[#]8217;ün büyük bir kısmı Erdemir emeklisi ya da çalışanı. Ben o dönemlerde burada değil Ereğli&[#]8217;de oturuyordum. Yine de beni tercih ettiler ve o tercihleri bugüne kadar devam ediyor. Bundan dolayı Gülüç halkına ayrıca teşekkür borçluyum.



Erdemir&[#]8217;de çalıştığınız dönemde &[#]8220;bir gün siyasete atılırım ya da belediye başkanı olurum&[#]8221; gibi bir düşünceniz var mıydı?



Hayır yoktu. DSP&[#]8217;den Sayın Boray Baycık böyle bir teklif getirmişti. O arada Demokrat Yayın Grubunda çalışıyordum. Siyaseti de her birey gibi dışarıdan takip ediyorduk. Aktif olarak bir partinin üyesi değildik. Dar bir çerçevede ilerliyordu. Beldeme hizmet edebileceğimi düşündüğüm için şansımı denedim. Onlarda beni benimsemiş olmalılar ki üç dönemdir başkanlığımız devam ediyor.



Gazetecilik döneminizin olduğunu söylediniz. O dönemden biraz bahseder misiniz?


Demokrat Yayın Grubunda genel müdürdüm. Gazetede yazı yazma, radyoda ve televizyonda program yapma şansım oldu. Hatta en önemlisi de Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz ve o dönemde ilçemize gelen Kenan Evren&[#]8217;in yanı sıra diğer bakanlarımızla söyleşi yapma imkanım oldu. O konuda Demokrat Grubu ufkumu açtı. Buradaki başarımızda o dönemdeki bu deneyimlerim de etkili oldu diyebilirim.



Gülüç nereden nereye geldi?



Gülüç&[#]8217;ün geldiğimde 4 binlerde olan nüfusu bugün 8 binlere yaklaştı. 110 işçisi 25 tane memuru vardı. Bugün 20&[#]8217;nin altında memur, 45 tane işçimiz var. Hiç eleman almadan 10 yılı geride bıraktık. Bir tane okulumuz varken şimdi 7 tane okulumuz oldu. İnşallah 8&[#]8217;inci okulumuzu da bu dönemde yaparız. İtfaiye, cenaze aracı gibi her türlü aracı beldemize kazandırdık. Belediye binamızı yaptık. En önemlisi pazaryerimizi yaptık.


Gülüç Beldesi, Ereğli´nin giriş kapısıdır. Gülüç Köprüsü&[#]8217;nün tamamlanması ve Düzce-Ereğli yol yapım çalışmalarının Gülüç Beldesi geçişinde başlanması bizim olduğu kadar Ereğli içinde çok önemlidir. Bu yolun tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. Çünkü sahil bandı projesine başlayabilmemiz, öğrenci yurtlarının bulunduğu bulvarı düzenleyebilmemiz bu yolun tamamlanmasına bağlı. Yolun tamamlanmasıyla paralel olarak hayata geçireceğimiz bu projelerle, Gülüç daha modern bir hale gelecektir.


Bizi doğrudan ilgilendiren 3 kilometrelik Gülüç şehir geçiş yolunun ise hemen hemen yarısı tamamlandı. Yol yapım çalışmalarının Gülüç geçişi ise tamamlanmadı. Kazaların olmasını can ve mal kaybı nedeniyle elbette ki kimse istemez. Beklentim, bu yol tamamlandığında üzüntü verici kaza oranlarında düşüş olacağı yönünde. Bu yolda son iki ay içinde biri ölümlü biride ağır maddi hasarlı olmak üzere iki trafik kazası oldu. İnşallah bu kazalar son bulacak.


Kıt imkanlarımıza rağmen yol yapım çalışmalarının aksamaması için karayolu içinde kalan kanalizasyon ve su hatlarını büyük bir süratle iç kesime deplase ettik. Yolun biten kısmının aydınlatılması için direklerin dikilmesine başlandı. Belediyemizin görevi olmamasına rağmen, direk yerlerinin kazılması, ankraj demirlerinin betonlanması tarafımızca yapıldı. Sadece elektrik verilmesi kaldı. Ayrıca yolun orta refüjlerine dikmek üzere 2-3 yıllık çınar, akasya, erik ve huş ağaçları aldık. Kaza riskini doğuran sebep sadece aydınlatma yetersizliği değil, trafik ışıklarının olmaması da bir risk. Şu anda bölünmüş yolun Gülüç geçişinde sinyalizasyon yok. Sinyalizasyon, üst geçit ve aydınlatma için Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü&[#]8217;ne yazımızı yazdık. Bütün bu çalışmalar tamamlanıncaya kadar vatandaşlarımızın biraz daha dikkatli olması gerekiyor.



Gülüç hak ettiği yerde mi?


İnşallah önümüzdeki yıllarda Zonguldak&[#]8217;ta Kozlu, Kilimli, Çatalağzı, Filyos ilçe olur. Ereğli&[#]8217;de il olur ve Gülüç, Ormanlı, Kandilli, Gökçeler&[#]8217;de ilçe olur. Çünkü Ereğli ekonomik ve gelişmişlik düzeyi bakımından birçok ilin üzerinde. Gülüç de ilçe olmayı hak ediyor.



Ereğli ile Gülüç&[#]8217;ün birleşmesi konusu gündemde idi. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?


Çok toprak almakla, nüfusun artmasıyla değil, somut olarak büyümeli. Etrafındaki beldeler de gelişmeli, ilçe olmalı ve o düzeye gelmeli ki kendisini de daha yukarıya taşıyabilsin. Ereğli sadece kendi başına çok büyük ve gelişmiş olsa bile etrafındaki beldeler ilçe olabilecek seviyede değilse il olma şansı da kalmaz. O nedenle etrafındaki zenginlerle beraber daha yukarıya çıkar diye düşünüyorum. İçişleri Bakanlığı da Ereğli&[#]8217;nin il, saydığım beldelerin de ilçe olabileceği yönünde rapor sundu. Beldelerimizin gelişmesi için mutlaka ilçe olması lazım. Zonguldak&[#]8217;ta Çatalağzı, Filyos, Kozlu, Kilimli&[#]8217;de şimdiden ilçe olmaya hazırlanmalı.



Hedefleriniz nelerdir?


Gün gelecek Ereğli&[#]8217;nin il olmasıyla Gülüç&[#]8217;ün ilçe olması gündeme gelecektir. O zaman da tüm kurumlarımızla bir arada olursak fazlasıyla ileriye gidebiliriz. Belde belediye başkanları olarak ortak sorunu beldelerinde, emniyet müdürü, sağlık müdürü, milli eğitim müdürü gibi müdürlüklerin olmamasıdır. Vatandaşta her şeyi belediye başkanından bekliyor. Hepsi beldelerini geliştirmek istiyor. Ben Gülüç&[#]8217;ün yolları bitirilmiş, okulları tamamlanmış, deresi ıslah edilmiş, Sağlık Ocağı, PTT Şubesi, çeşitli etkinlikleriyle her şeyi dört dörtlük olan bir yer olmasını istiyorum.



Türk Metal Sendikası tarafından yaptırılan sosyal tesisin çalışmalarına neredeyse bitmek üzere. Tesisle ilgili bilgi verebilir misiniz?



Tesisin temeli 2005 yılı içinde atıldı. İtiraf etmeliyim ki, kimi zaman bürokratik engeller kimi zamanda tesisin Gülüç´e yapılmasından rahatsızlık duyanların engelleme girişimleri beni ilk anlarda umutsuzluğa itti. Ama bugün gelinen nokta Türk Metal Sendikası, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları ve Belediyemizin tesisin yapılmasında sahip olduğu iradenin ne kadar güçlü olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Tesis 20 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 30 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Kapsadığı alan göz önüne alındığında bile ekonomik olarak ne kadar büyük bir yatırım olduğu anlaşılacaktır. Kongre merkezi bin 350 metrekarelik kapalı alana sahip, ortalama bin 500 kişiye hizmet verebilecek kapasitede ve bu anlamda Karadeniz Bölgesi&[#]8217;nde bir ilk. Bölgemizdeki büyük bir eksikliğini kapatacak diye düşünüyorum. Düğün salonu bin metrekare kapalı alana sahip ve ortalama bin 300 kişiye hizmet verebilecek. Dikkat ederseniz düğün salonları hep binaların alt katında veya sapa yerlerde. Bu düğün salonu ise tesisin en üst katında ve uzay çatılı olacak. Bu anlamda da bölgemiz açısından ilklerden sayılır.


Bu tesis Gülüç´ün sosyal, kültürel ve ekonomik çehresini olumlu yönde değiştirecek. Gülüç halkı sosyal gereksinimlerinin birçoğunu karşılamak için Ereğli´ye gidiyordu. Tesis tamamlandığında hizmete girecek olan açık ve kapalı yüzme havuzları, cep sinemaları, spor alanları, sergi salonları, konferans, toplantı ve çeşitli sunumların yapılabileceği kongre merkezi, Gülüç´ün sosyal ve kültürel yaşamının hareketlenmesine vesile olacak. Yapılacak tesise Fazıl Say, Anadolu Ateşi getirebilir. Bin 500 kişilik salonumuz var. Her şeyi yapabiliriz. Tabi bununla beraber, böylesine bir tesisin Gülüç ekonomisine kazandıracağı katma değeri de unutmamak lazım.



Pazaryeri Projeniz ne durumda?


Pazaryerinin arsası benden önceki yönetim tarafından kamulaştırılmış. Fakat arsa sahipleri bedel artırım davası açmış. Bu sefer mahkeme tarafından belirlenen bedel çok yüksek olduğu için belediye ödeyememiş ve bu nedende proje askıya alınmış. Ben göreve geldikten sonra arsa sahipleriyle tekrar bir araya gelerek anlaştım. Belediyemizin mali yapısını bozmadan ilave bir ödemeyle kamulaştırma işlemini tamamladım. Proje yüzde 90 oranında tamamlandı. Sadece bağlantı yollarının açılması ve açık pazaryeri alana parke döşemesi kaldı. Yapımı tamamlanan pazaryerini, üreticilerimizi güneşten ve yağmurdan koruyacak şekilde üstünü kapalı düşündük. Yanlarda ise değişik büyüklükte 32 adet dükkan var. Bu 32 dükkanlık pazaryeri ve çarşı projesi tamamlandı. Sadece, Erdemyuva 27. blok arkasından başlayıp, pazaryerinin ön tarafından geçerek, Atalay Sitelerine kadar uzayacak 17 metre enindeki bulvar ile bağlantı yollarının açılması kaldı. Kamulaştırma bedeli yüksek olduğu için burada İmar Kanunu&[#]8217;nun 18. maddesini uyguladık. Girişimlerimizi yaptık, meclis kararını aldık. Şu anda Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından 18. madde uygulaması sonrası oluşan arsaların tapuları hazırlanıyor. Bu tapuları vatandaşa dağıttıktan sonra rahatça bu bahsettiğim bulvar ve bağlantı yollarını açacağız. Pazaryerinin açılması ve mevcut yeni imar durumuna göre oluşacak yapılaşma burayı Gülüç´ün merkezi haline getirecektir.



Tersaneler bölgesinde ciddi sorunlar yaşandı. Son durum nedir?


Ben bunu 10 yıl evvel de söyledim. Gülüç Zonguldak&[#]8217;ın parlayan yıldızı. Tek bir üzüntümüz var tersaneler bölgesinin krizden en fazla etkilenen bölge olması. Geçtiğimiz hafta 25 bin tonluk geminin denize indirilişini izledik. O geminin denize inişini izlemek çok farklı bir duyguydu. Buradaki zenginliğin devamıydı. Krizin etkisiyle böyle bir durum oldu. İnşallah kriz atlatılır ve yeniden tersanelerimiz eski günlerine döner. En az 6 bin insanın orada çalışması ve mutlu olması bizim de huzur içinde çalışmamıza neden olacaktır. Ama şu andaki durum hepimiz için üzüntü kaynağıdır.

Editör: Pusula Gazetesi