Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) harici servislerde çalışanların ücretlerinin düşüklüğü ileaynı işi yapan işçilerin ücret farklılıkları sorunlarının çözümü için çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Sekreter Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, Merkez Servisleri Şube Başkanı Birol Kundakçıoğlu ile TTK'nın Merkez Atölyesi, Enerji, Genel Müdürlük, Demiryolları gibi birimlerinden bir grup işçiyle birlikte dün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ı ve ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Zonguldak Milletvekillerini ziyaret ettiler.

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY'I ZİYARET ETTİLER

GMİS heyeti, TTK'da harici servislerde çalışan işçilerin, aynı işi yaptıkları halde ücret farklılıklarının yanı sıra harici servis işçilerinin bile günümüz şartlarına göre düşük ücretle çalıştıklarını ve bu sorunları toplu iş sözleşmesiyle çözmek için çaba harcadıklarını belirterek TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'dan destek istediler.

İşçilerin sorunlarını dile getirdikleri ziyarette GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Tüm çabalarımıza ve kararlı tutumumuza rağmen kısmen bir düzeltme yapılmasını sağlayabildik. Bizim talebimiz ücret farklılıklarının tamamen ortadan kaldırılmasıydı. Aynı işi yapan arkadaşlarımızın ücret farklılıklarının arasındaki makas daraltılsa da bu sorun devam ediyor. Gerek ücret farklılıklarından, gerekse düşük ücretlerden kaynaklanan sorunları bu toplu iş sözleşmesi döneminde çözmek istiyoruz" dedi.

GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ da, aynı işi yapan işçiler arasındaki ücret farklılıkları bulunduğunu, harici servis çalışanlarının günümüz şartları dikkate alındığında düşük ücretle çalıştıklarını belirtti. Uludağ, "Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı olan aynı işi yapanların farkla ücret almalarıyla ilgili sorunun giderilmesi için dava açtık. Arkadaşlarımız aynı işi yapıyorlar ama ücretleri birbirinden farklı, bu kabul edilebilir bir durum değil.Harici servislerde çalışan arkadaşlarımız günümüz şartları dikkate alındığında geçimlerini sağlayabilecek düzeyde bir ücret de alamıyorlar. Düşük ücretle çalışıyorlar.Geçmiş ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinde de bu sorunların çözümü için çaba harcadık. Makas daralsa da ücret farklılıkları ve düşük ücret sorunu giderilemedi. 28'inci Dönem Toplu İş sözleşmesiyle ilgili görüşmelerimiz 1 Ocak 2019 tarihinden sonra başlayacak. Bu toplu sözleşme döneminde çözüme kavuşturulması gereken ana konumuz, arkadaşlarımızın insanca yaşayıp insanca çalışabilecekleri bir ücrete kavuşmalarını sağlamak ve özellikle aynı işi yapan arkadaşlarımız arasındaki ücret farklılıklarının giderilmesi olacak. Bu sorunlarımızın çözümü için destek istiyoruz" diye konuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, TTK'da harici servislerde çalışan ve ziyarete katılan işçilerin sorunlarını tek tek dinledi.

İşçiler de, günümüz şartlarına göre düşük ücretlerle çalıştıklarını ve geçinemediklerini, aynı işi yaptıkları halde ücret farklılıklarının da iş barışı açısından sorun olduğunu belirterek sorunlarının çözümü için destek beklediklerini söylediler.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da sorunların çözümünü yakından takip edeceğini ve toplu iş sözleşmesi döneminde de destek vereceğini belirterek, "Arkadaşlarımızın gerek farklı ve gerekse düşük ücret sorunlarının çözümü için elimden geleni yapacağım" dedi.

MİLLETVEKİLLERİNİ ZİYARET EDEREK DESTEK İSTEDİLER

GMİS heyeti ile TTK harici servis çalışanları, Türk-İş Genel Başkanı Atalay'ı ziyaretlerinin ardından TBMM'de AK Parti Zonguldak Milletvekilleriyle bir araya geldi.AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu ve Hamdi Uçar ile bir araya gelen GMİS Heyeti ve harici servis çalışanları ücret ile ilgili sorunlarını milletvekillerine aktardı ve çözümü için destek istedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Türkmen, Çolakoğlu ve Uçar, sorunları dikkatle dinlediler ve çözümü için destek olacaklarını belirttiler.

GMİS Heyeti, Ankara'daki ziyaretlerine CHP Zonguldak Milletvekilleriyle devam edecek.

Editör: Pusula Gazetesi