Geçtiğimiz hafta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı&8217;na yapılan şikayet sonucu sabıkalı olduğu gerekçesiyle görevinden alındıktan sonra başlattığı hukuki mücadele sonrasında 2 gün ayrı kaldığı görevine tekrar iade edilen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, cumartesi günü basın açıklaması yaptı. TSO Başkanı Toksöz, iddialardaki gibi herhangi bir mahkûmiyet cezası olmadığını, olayın 14 yıl önce aldığı 900 liralık para cezasından kaynaklandığını söyledi. İsmini vermek istemediği kişi ve kişilerin şikayeti sonucunda görevden alındığını, yaptığı itiraz sonrasında haklı bulunarak görevine iade edildiğini belirten Toksöz, olayların TSO Başkanlığında gözü olanların şikayeti sonucu yaşandığını vurguladı ve daha üç yıl görevde olduğunu ifade ederek, bu kişilere sabır tavsiye ettiğini söyledi.




Şahsi çıkarımız yok


Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, &8220;Bilindiği gibi bir haftadır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı&8217;nın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü&8217;nden gelen bir yazı doğrultusunda görevden alındığı yönünde haberler kamuoyunda yayıldı. Bu noktada hukuki haklarımızı kullanarak gerekli itirazımızı yaptık. Bu itiraz neticesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı&8217;nın İç Ticaret Genel Müdürlüğü beni Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak görevime iade yaptı. Yönetim Kurulumuzla beraber görevimizin başındayız ve görevimiz devam ediyor. Ayağımız bir taşa takıldı, düştük ve kalktık. Önemli değil. Biz Bartın TSO&8217;ya hizmet için geldik. Şahsi çıkar için hiçbir mücadelemiz olmamıştır. Ne ben, ne de yönetim kurulu arkadaşlarımızın bu konuda hiçbir şekilde çıkarları olmadı&8221; dedi.




Başkanlıkta gözü olanlar var


Toksöz, &8220;TSO&8217;nun yönetim kurulu başkanlığında gözü olanlar olabilir. TSO&8217;nun Meclis Başkanlığında, yönetim kurulunda veya oda başkanlığında gözü olan arkadaşlarımızın mutlaka hedefleri olacaktır. Ben ve arkadaşlarım 4 yıllığına göreve geldik. 1 yılını tamamladık ve 3 yılı kaldı. Böyle konulara tenezzül eden arkadaşlarımıza sabırlar öneriyorum. 3 yıl beklesinler, onların yeri 3 yıl sonra hazır. 3 yıldan önce yerleri hazır değil. Hukuk herkesin yanındadır. Biz hukuk kuralları çerçevesinde hareket ettik ve hukuk bizim sorunumuzu çözdü. Hiçbir sorunumuz kalmadı. Neticede Bartın TSO&8217;nun yönetimi, Bartın&8217;ın sanayicisinin ve işadamının emrindedir. Gece gündüz çalışmasına devam etmektedir&8221; diye konuştu.




Kabahat dilekçeyi verenlerin


Toksöz, bir gazetecinin &8220;Görevden alınma süreci şikâyet üzerine mi oldu&8221; şeklindeki sorusuna cevap verirken &8220;Görevden alınma sürecim kişi ve kişiler tarafından, benim seçilme yeterliliğim olmadığına dair, 14 yıl önceki bir mahkeme kararının bakanlığa ibraz edilmesi sonucu, bakanlık bu kararı inceliyor ve karar veriyor ama bu kararda sadece benim lehime olan yönleri yansıtılmıyor. Biz bu karara itirazımızı yaptık. Bunun sonucunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı&8217;ndan gelen görevi durdurma yazısı iptal edildi ve yerine göreve iade yazısı yazıldı. 14 yıl önceki mahkeme kararında herhangi bir mahkûmiyet söz konusu değildir. Nihai ceza 900 lira para cezasıdır. Burada da göründüğü gibi mahkûmiyetlik söz konusu değil, trafik cezası gibi bir ceza var. Bunları dikkate almayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sabıka kaydımın temiz olmasından dolayı, hukuki itirazlarımızın sonucunda görevi iade etti. Bu konuda hiç kimsenin kabahati yoktur. Bu kabahat bu dilekçeyi veren kişi ve kişilerdedir. Bu mesele düzelmiş ve ortada hiçbir sorun kalmamıştır&8221; ifadesini kullandı.


Nasrettin Hoca gibi ya tutarsa


Toksöz, &8220;14 yıl önce yaşanan bu olay benim şahsi meselem değil. 550 kişilik bir şirkette o dönem yönetim kurulu üyeliği yaptım. 1991&8217;de ayrıldım ve 1996 yılında da böyle bir karar verilmiş. Yani bu kararda ne mahkemeye gittim, ne de bir evrak aldım. Para cezası da ödemedim. Benim yerime o şirketteki bir arkadaşım bu cezayı ödemiş. Biz de bunu düzelttik. Bazı arkadaşlarımızın meclis başkanlığında, yönetim kurulu başkanlığında gözü olabilir. Bu gayet normal. Bu arkadaşlarımız Nasrettin Hoca&8217;nın işi gibi ya tutarsa diye şikâyette bulunmuşlar. İsim vermek istemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Hukuk kuralları çerçevesinde meselemiz çözülmüştür. İtirazımızı yaptık ve 2 gün içinde karar verilerek göreve iade yazısı geldi&8221; diye konuştu.




Gerekeni yapacağız


TSO Başkanı Toksöz, &8220;Bizden önceki seçimlerde burada bazı hadiseler oldu. Bundan herkesin malumatı var. Seçimler olmuş, seçim kararı alınmış. Ben seçimlerden önce böyle bir başkanlık yapmayacağım dedim. Şeffaf olacağımızı ve yönetim kurulunun bildiğini meclisin de bilmesi gerektiğini söyledim. Şeffaf meclis ve şeffaf yönetim vaat ettiğimi belirttim ve ayrıca adil olacağımı söyledim. Hala bu sözlerimin arkasındayım. Fakat Bartın TSO&8217;nun itibarını düşürmeye çalışanlar, bunlara devam ederse, 5174 sayılı kanunda ne yapılması gerektiği açık. İstersek, o kanunu çalıştırırız, istersek çalıştırmayız. Bu konuda yönetim kurulu arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Yönetim Kurulu disipline sevk eder, Disiplin Kurulu karar verir. 2 kişinin telaffuz etmesiyle ne odamızın ne de benim itibarımız sarsılmadı. Kim ne yaparsa yapsın, hukuku karşısına değil, arkasına alması lazım. Biz de hukuku arkamıza aldık&8221; dedi.




İlkeliyseler, istifa ederler


&8220;Şikâyet dilekçesi verenlere bir mesajınız olacak mı&8221; sorusunu da yanıtlayan Başkan Toksöz, kendilerine bundan sonra akıllı olmalarını tavsiye ettiğini söyledi. Toksöz, &8220;Benim ayağım taşa takıldı. Düştüm ve kalktım. Eğer onlarınki de takılırsa, düşerler ve kalkamazlar&8221; diye konuştu. Toksöz, &8220;Şikâyet edenlerin istifaları söz konusu olabilir mi&8221; sorusu yanıtlarken de Toksöz, &8220;Eğer karakterlerinde bir ilkelilik varsa, istifa ederler. Hiçbir mahsuru yok. Neden istifa ettiniz diye sormam. Bizim kimseyle bir sorunumuz yok. Bizim kimseyle kavgamız yok. Bizimle kavga edenler, kendileriyle kavga ederler&8221; şeklinde konuştu. Toksöz, Meclis üyesi Ercan Aydın&8217;ın görevden alma sonrası kendisinden boşalacak yönetim kurulu üyeliğini doldurmak için dilekçe verdiği yönündeki söylentilerin sorulması üzerine, &8220;Ercan Aydın yönetim kuruluna tebligat yapamaz. En yaşlı üye ve genel sekreterin imzasıyla yapması lazım. İki imzası olmayan tebligatların geçerliliği yoktur. Ercan Aydın, benim görevime iade edildiğim gün böyle bir girişimde bulunmuş&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi