Eskişehir'de kurulu fabrikalarında 40'dan fazla ülkeye ihracat yapan Yurtbay Seramik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay ile son günlerde yaşanan döviz artışları ve ekonomik sıkıntıları konuştuk.

Yurtbay Seramik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, seramik alanında daha da büyümeyi hedeflediklerini söyleyerek, ihracatı artırmak için ABD'de ofis açtıklarını söyledi. Gelecek yılki hedeflerini de açıklayan Yurtbay, "Geçtiğimiz yıl 33 milyon dolar dolayında ihracat yaptık. Bu senede 36-40 milyon dolar arasında ihracat yapacağımızı düşünüyorum. Aylık ortalama 3,5 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşiyor. Daha da yükseltmeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60 milyon dolar" dedi.

Türkiye'nin sıkıntılardan kurtulmasının çaresinin ihracat ve turizm olduğunu söyleyen Yurtbay, "Turizm de bir yere kadar. Sanıyorum, turizmin ülkemizde 30-35 milyar dolar bir geliri, ihracatın da 150 milyar doların üstünde geliri var. Tabi bizde 40 milyon dolarlara çıkmak istiyoruz. Bu anlamda ABD'de bir ofis açtık. Orada bir ihracat ekibi oluşturduk. Buradan gönderdiğimiz seramikler orada satılacak. Oradan seneden 20 milyon dolar kadar bir ihracat öngörüyoruz. İnşallah önümüzdeki sene hedefimiz olan 60 milyon doları yakalarız. Türkiye'nin ekonomik sıkıntılardan kurtulmamasının yegane çaresi, ihracattır. Bu da devletimizin; sanayiye, tarıma, hayvancılığa kısacası üretime önem vermesiyle gerçekleşecek. Biz tarım ürünlerinin büyük bir kısmını dışardan sağlıyoruz ve dövizimiz gidiyor. Bu böyle olmamalı. Bartın civarındaki tarlalarımızı geziyorum, ki biz onları boş bırakmayıp kiralıyoruz. Mısır ve buğday ekiliyor. Ancak civardaki tarlalar hep boş. Devletimizin, tarımın gelişmesi için mazotun fiyatının indirilmesi vb. teşvikler vermesi gerekiyor" diye konuştu.

"TTK'NIN ZONGULDAK'A ZARARI OLMUŞTUR"

TTK'nın bölge insanının girişimcilik ruhunu kırdığını söyleyen Yurtbay, "İnsanlarımızın üretim yapmamasının sebebi, TTK'dır. TTK'nın Zonguldak bölgesine yararı olduğu gibi çok zararı da olmuştur. Zonguldak, Devrek, Bartın Çaycuma, Yenice, Bartın ve Ereğli'de yaşayan vatandaşlarımız hep TTK'da çalışmayı beklemişler. İnsanlar, 'Benim oğlum büyüyecek, kömür işletmemelerinde çalışacak' dediler. Bu durumda çocuk kısıtlanmış oluyor. Çocuklar, 'Benim oğlum büyüyecek, okuyacak, girişimci olacak, işadamı olacak' demeden yetiştirildi. Bu durum, bölgeyi girişimcilik duygusundan uzaklaştırdı. 20 sene önce Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'nda TTK Genel Müdürünün de bulunduğu bir toplantıya katıldım. Ben toplantının başında, 'TTK'nın Zonguldak bölgesine çok zararı olmuştur' dedim. Genel Müdür şaşırdı tabi. Ancak son yıllarda kömür işletmelerinde istihdam azalınca, girişimcilik tekrar başladı. Seralarda yetiştirilen sebzeler yol kenarlarında satılır oldu. Eskiden bunlar yoktu. Bu da küçük bir örnek olsun" dedi.

"BORÇLANMALARIMIZI TÜRK LİRASI ÜZERİNDEN YAPTIK"

Döviz üzerinden borçlanmamaya çalıştıklarını söyleyen Yurtbay, "Tabi ki girişimcilik ve sanayinin zor tarafları da var. Zor taraflarından biri de, ülkemizde her 10 senede bir yaşadığımız ekonomik krizler. Bu krizlere hazırlıklı olup mümkün olduğunca döviz cinsinden borçlanmamak gerekiyor. Biz iki yıl önce tuğla ve seramik fabrikalarımıza yatırım yaptık. 48 ay vadeli 17 milyon dolar bir borçlanma yaptık. Aylık 3,5 milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleştirince, ihracat gelirimizde artış oluyor ve borcu ödemek kolay oluyor. Bugüne kadar sanayici olarak borçlanmalarımızı Türk Lirası olarak yaptık. Bu konuda isabetli davrandığımızı düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta Enerji Bakanımız Zonguldak'taydı. Bizimde enerji ile sorunlarımız var. Fabrikada kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. 3 tane doğalgaz ile çalışan elektrik santralimiz var. BOTAŞ bir genelge yayınladı. Elektrik santrallerini kendi ihtiyacı için kullananlar yüzde 31 veya yüzde 14, ticari maksatla kullananlar için yüzde 49,5 zam yapıldı. Biz Eskişehir'deki santrallerimiz kar marjı ile yapmadık. Grup şirklerimize dahi elektrik vermiyoruz. Fakat elektrik santrallerinde bir makine stop ettiği zaman elektrik ihtiyacı artıyor. O fazlalık EPİAŞ'ın elektrik sistemine geçiyor. Bizde bu sistemle elektrik satmış gibi oluyoruz. Halbuki mecburen oraya geçiyor. Hattımıza kaçan çok az elektriği satmış gibi görülüyoruz. Bu konuyu Enerji Bakanımızla görüşmek için Zonguldak'a gitmek istedim. Milletvekilimiz Ahmet Çolakoğlu vasıtası ile durumu ilettim. Bana Ankara'da özel görüşme için randevu vereceklerini söylediler. Biz Ankara'ya gitmeden Enerji Bakanı, TEDAŞ Genel Müdürlüğüne talimat vererek, benim sıkıntımı öğreniyor. Bu yakın ilgiden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Beni arayan bir daire başkanına fabrikadaki bu konuyu açıkladım. Sonuçta güzel bir rapor hazırlamışlar. Milletvekilimiz Ahmet Çolakoğlu da Ankara'dan destek veriyor. Bizzat kendisi Enerji Bakanı ile görüştü. Sanırım ticari maksatla kullanmayanların elektriği daha ucuz olacak. Bu kapsamda çalışan ülkemizde çok kuruluşumuz var" şeklinde konuştu.

"BİLECİK'TE FABRİKA KURACAĞIZ"

Hedeflerinin seramik alanında daha da büyümek olduğunu söyleyen İşadamı Yurtbay, "Eskişehir'deki fabrikamıza her sene Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 500 bin ton hammadde giriyor, 500 bin ton çıkıyor. Bunun yüzde 65'ini iç piyasada satıyoruz, yüzde 35'ini ihraç ediyoruz. İhraç etmek daha karlı, bunu artırmak için gayret sarf ediyoruz. Daima büyümeye gayret ediyoruz" dedi.

Çaycuma'da şu anda tuğla olarak yatırım düşüncelerinin olmadığını belirten Yurtbay, seramikte büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Yurtbay, "Piyasalar biraz düzelip toparlandığı zaman Bilecik'te hem iç piyasaya, hem ihracata yönelik bir fabrika kurmayı düşünüyoruz.

Borcumuz var, ama döviz borcumuz yok. Büyük firmaların sıkıntıya düşmesinin sebebi döviz borçlardır. Döviz olarak borçlanmamaya gayret etmek lazım. Sanayiye teşvik için özel sektörün girmediği alanlara devletin girmesi lazım. Çok rekabet var. Başta batı ülkeleri olmak üzere yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Fiyatlarımızı kırmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

"CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİ TANIMIYORUM"

Şirketlerine desteklerinden dolayı AK Parti Zonguldak Milletvekillerine teşekkür eden Yurtbay, "Yeni dönemde seçilen AK Parti Milletvekillerinin hepsini tanıyorum. CHP'den seçilenleri tanımıyorum. AK Parti milletvekillerin hepsi cana yakın ve her zaman ziyaret edip destek vermişlerdir. Geçmişte Özcan Ulupınar da aynı desteği verdi. Kendilerine başarılar diliyorum. CHP'den seçilen vekillerimizi tanımadığım için bir şey söyleyemeyeceğim. Yalnız AK Parti'den ilçe başkanı dahil herkesi tanıyorum, ancak CHP'den kimseyi tanımıyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi