Zonguldak'ın tarihini iyi bilen Araştırmacı Yazar ve Emekli Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, Kapuz Plajı'nın şu an ki hali ile ilgili tasvir yaparak bir anısını paylaştı.

Ekrem Murat Zaman'ın Kapuz Plajı ile ilgili paylaştığı o anısı şöyle:

"1970'li yılların başında, bir yaz günüydü. Kapuz Plajında kumsalda oturuyorduk. Üç büyüğünüm plaj ve Kapuz'un kumu üzerine yaptıkları tartışmaya tanık oldum. Lise öğrencisiydim. Onları dinledim sadece. Hayrettin abi, avucunun içindeki, mercimek tanesi büyüklüğündeki kumu uzatarak: 'Bu kum kaç yılda oluşuyor, biliyor musun?" dedi sinirlenerek... Hayrettin abi SSK'da çalışan bir memurdu. Soru sorduğu kişi ise Zonguldak Belediyesi'nde mühendisti.

O zamanlar yaz kış motorlar, Uzunkum ve Kapuz arasındaki kumu denizden çekiyorlardı. Bu kumu kim nereye satardı bilmiyorum. Önce kepçeyle gece ve gündüz aralıksız gürültüyle başladılar işe... Tepkiler arttıktan sonra da vakumlu sistemle çektiler, çaktırmadan o güzelim kumu. Dönemin Valisi'ne halkın şikayeti de fayda etmemişti, ona da tanık oldum.

Giderek kısalıyordu kumsal. Mühendis, mühendis olmasının da verdiği bilgiçlikle: "Doğa kanunu bu, kum burada tekrar oluşur diyordu." Mühendis, kumun çıkarılmasında bir sakınca olmadığını söyledikçe Hayrettin abi sinirleniyordu. Biraz ortamı yatıştırmak için olacak ki, Almanya'dan ailesiyle gelerek, her yıl en az 15 gününü Kapuz Plajında geçiren Hayri abı girdi söze: "Mühendis bey, bu kum burada tekrar oluşur mu, oluşmaz mı? Bilmem. Dünyanın bütün plajlarını gezdim, Bu kum kalitesinde bir kumu hiç bir yerde görmedim. Kıymetini bilmek lazım bu kumun, bu plajın" demişti.

Zonguldak gibi, KAPUZ plajının da KIYMETİNİ BİLEMEDİK HAYRİ ABİ..."

Editör: Pusula Gazetesi