Hükümet Caddesinde bardakta mısır satarak geçimini sağlayan Tanju Nane, kendi çabasıyla bir araya getirdiği küçük bir sermaye ile ticarete başladığını söyledi. Ekonominin en kötü olduğu zamanlarda bile içinde çalışma isteği olan insanların para kazanabileceğini belirten Nane, &8220;Ben henüz 23 yaşındayım ve benim yaşımda olan çok sayıda genç arkadaşımız iş yok diye boş geziyor. İşini beğenmeyip de işten ayrılan insan da çok fazla. Parası az, çalışma koşulları kötü diye burun kıvırmaktansa çalışarak bir şeyler yapmaya çalışmak daha iyidir. Sonuçta her işin başlangıcında zorluklar olabilir. Ben de önceleri başka işlerde çalıştım ve en sonunda küçükte olsa bir mekân açmayı başardım. Küçük tezgâhımla çok çalışarak büyük hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum&8221; dedi.


Şehir merkezinde kiralar yüksek


Genç yaşta ticarete atılan Tanju Nane, &8220;Askerliğimin ardından biraz çalışarak kendi kazandığım parayla ticarete atılmak istedim. İş yerim henüz 2 haftalık. Sabah en geç 11.00&8217;de tezgâhımı açıyorum ve gece 24.00&8217;e kadar çalışıyorum. Boş gezen gençlerimize de benim yaptığım gibi ticaret yapmayı tavsiye ederim. Bu iş burada daha önce yapılıyordu. Eski sahibi kendine büfe açtı ve burayı da ben satın aldım. Şu anda kendim çalıştırıyorum. Belediyeye de her ay kira veriyorum. Tabi Bartın küçük bir il. İlerleyen zamanlarda üniversite nedeniyle büyüyebilir. Yapılacak fazla iş yok. İnsanların elinde hazır parası varsa küçük esnaflık gibi ticaret ile değerlendirmeli. Bir anda büyük ticaret yapmakta kolay bir iş değil. Zaten bu zamanda da çok zor. İşlek caddelerde küçük bir mekân az miktarda olsa para kazandırıyor. Bu şekilde çalışarak bir genç olarak boş yaşamıyorsun. Hem para kazanıyorsun, hem gençliğini boşuna harcamıyorsun&8221; diye konuştu.


Kaliteyi ucuza satıyoruz


Tanju Nane &8220;Satışlarımız şu anda çok da iyi olmamasına rağmen kendimizi kurtarıyoruz. Tabi Bartın halkı bardakta mısır işine tam olarak alışamadı. Bizim hitap ettiğimiz 3 kesim var. Çocuklar, üniversite öğrencileri ve memurlar. Tabi bunların yanında &8216;acaba bu nedir&8217; diye bizden alışveriş yapanlar da oluyor. Fiyatlarımız da gayet düşük zaten. Mısır alışımıza göre fiyatlarımızı biraz daha aşağıya çekebiliriz. Tabi çok ucuz mısır da almamak gerekiyor. Sonuçta ucuz olan mısırlar kalitesiz oluyor. Bizim burada yapmak istediğimiz kaliteyi ucuza satmak ve müşterilerimizi memnun etmek. Ürünlerimizi dışarıdan getiriyoruz. Zaten sattığımızın mısırlar da gerçek sütlü mısır. Gider olarak tüp ve soslarımız çok kullanıldığı için çabuk bitiyor&8221; şeklinde konuştu.


İşini büyütmeyi hedefliyor


Özel günlerde güzel satış yaptığını ve ileride işini büyütmeyi hedeflediğini ifade eden Tanju Nane &8220;Tabi bu işte hesabını bilmezsen para kazanamazsın. İlerleyen zamanlarda işimi de büyütmeyi düşünüyorum. Yaz günleri seyyar bir araba yapıp İnkumu tatil beldesinde de hizmet vermek istiyorum. Ayrıca düğünlerde de böyle bir hizmet vermeyi planlıyorum. Hükümet caddesinde dükkan kiraları çok pahallı. Ufak ve kirası ucuz bir dükkân bulursam güzel bir mekan açmayı da düşünüyorum. Çalışma koşulları açısından en önemlisi kendi işim olduğu için insan daha gayretli çalışıyor. O yüzden kazandığım parayı harcarsam da, değerlendirirsem de kendime. İşimi ilerletmem için mecburen kazandığım parayı biriktirmem gerekiyor. Sonuçta bu mekânı açarken de belirli bir harcamamız oldu. Özellikle özel günlerde çok güzel satış yapıyoruz&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi