Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya&8217;nın CHP Bartın İl Başkanlığı tarafından Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyelerinin Orduyeri Köprüsü&8217;nün altının genişletilmesine verdikleri onayla ilgili &8216;görevi kötüye kullanma&8217; iddiasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı&8217;na yapılan şikayet hakkında TBMM&8217;ye verdiği soru önergesine yanıt geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yalçınkaya&8217;ya verdiği yanıtta, konu ile ilgili olarak Teftiş Kurulu tarafından inceleme ve soruşturma başlatıldığını belirterek, soruşturmanın devam ettiğini söyledi.


Kültürel ve doğal değerleri korumalılar


Milletvekili Yalçınkaya&8217;nın konu ile ilgili olarak sunduğu önerge şöyle; &8220;2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca görevlendirilen ve asli görevi ülkemizdeki kültürel ve doğal değerlerin korunmasını sağlamak olan "Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu" üyeleri Doçent Doktor Aysun Özköse, Profesör Doktor Ender Ethem Atay, Profesör Doktor Sare Sahil ve Mehmet Ali Açıkalın hakkında, 9 Eylül 2009 günü aldıkları 1401 sayılı karar ile görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle, Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığı tarafından, Bakanlığınıza bir yazı yazılarak, şikâyette bulunulmuştur. Konuyla ilgili olarak; Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığı tarafından, Bakanlığınıza yapılan şikâyet konusu hususla ilgili olarak, Bakanlığınız tarafından bir inceleme başlatılmış mıdır? Bakanlığınızca, yukarıda adı geçen kurul üyeleri hakkında hukuki bir süreç başlatılmış mıdır?


Dosya Teftiş Kurulu&8217;nda


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milletvekili Yalçınkaya&8217;ya verdiği yanıtta şöyle dedi; Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığı tarafından Bakanlığımıza yapılan şikâyet üzerine, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Aysun Özköse, Yrd. Doç. Dr. Lütfiye Göktaş Kaya, Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Prof. Dr. Sare Sahil ve Mehmet Ali Açıkalın hakkında; Bartın il Merkezinde, kentsel sit alanı içinde ve tescilli anıtsal kültür varlığı niteliğine sahip Orduyeri Köprüsü ile ilgili olarak 09.09.2009 tarihli ve 1401 sayılı kararın alınması suretiyle görevlerini kötüye kullandıkları iddiasına ilişkin olarak 15.10.2009 tarihinde Bakanlığımız Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından başlatılan inceleme ve soruşturma halen devam etmektedir.


Tartışmalara neden olmuştu


Bartın Belediyesi tarafından Ağustos ayında, Orduyeri Köprüsünün altında, yolun dar olması ve trafikte aksamalar yaşanması nedeniyle çalışma başlatılmış, daha önce Koruma Kurulu tarafından tarihi eser diye tescil edilen köprünün sit alanı içinde yer alan ayakları kesilmek istenmişti. Cumhuriyet Halk Partisi Bartın teşkilatı tarafından, konu ile ilgili olarak Bartın Valiliği&8217;ne şikayet dilekçesi verilmesinin ardından çalışmalar durdurulmuştu. Gelişmeler üzerine CHP İl Başkanı Hakan Ceylan, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve Belediye Başkanı Cemal Akın arasında tartışmalar yaşanmıştı. Belediye Başkanı Cemal Akın, kararını bir ay önceden aldıkları tadilat çalışmalarına kimsenin ses çıkartmadığını, ihalenin yapılıp, firma tarafından çalışmalar başlanınca, Bartın Valiliği&8217;ne şikâyet edildiklerini açıklamıştı. Başkan Akın ayrıca Orduyeri Köprüsü&8217;nün tarihi yapı olarak tescillendiğine dair bir belgenin Belediye&8217;de yer almadığını söylemişti.


Koruma Kurulu&8217;nun onayı beklendi


CHP İl Başkanı Hakan Ceylan, CHP&8217;li Belediye Meclis üyesi Celal Erdoğan ve eski Belediye Meclis Üyesi Harun Özek ise, çalışmalar başlamadan Belediyedeki ilgili birimlere gerekli uyarıların yapıldığını belirtmişti. Bartın Valiliği&8217;ne yapılan şikâyetin ardından çalışmalar askıya alınmış, Bartın Belediyesi daha sonra Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu&8217;na Orduyeri Köprüsü&8217;nün tadilatı ile ilgili olarak proje başvurusunda bulunmuştu. Eylül 2009&8217;da toplanan Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu köprünün ayaklarının bir metre kesilerek yolun açılmasına izin vermişti.


Karar 9 Eylül 2009&8217;da verildi


Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanlığı, Valiliğe CHP&8217;nin verdiği dilekçenin ardından Bartın Belediyesi tarafından sunulan Orduyeri Köprüsü Restorasyon ve Restitüsyon projelerini 09.09.2009 tarihli 119 nolu toplantı ve 1401 sayılı kararı ile uygun bulmuştu. Koruma Kurulu verdiği kararla Orduyeri Köprüsü&8217;nde planlanan girişimlerin tadilat projesinin ötesinde bir çalışma olduğuna karar kılarak Belediye tarafından daha sonradan sunulan "restitüsyon ve restorasyon projelerinin düzeltilerek uygun olduğuna" karar vermişti.





Editör: Pusula Gazetesi