Konuya ilişkin olarak Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanun ve Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerde satış alanlarının en az yüzde birine tekabül edecek şekilde raf alanının mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla coğrafi işaretli olarak tescil edilen veya coğrafi işaretli olarak tescil edilmemiş olsa bile meslek kuruluşlarının uygun görüşü alınarak Ticaret İl Müdürlükleri tarafından belirlenen hızlı tüketim malı niteliği taşıyan yöresel ürünlerin satışına ayrılacağı hüküm altına alınmıştır.
Aynı kanun ve yönetmelik gereğince ilan edilen yöresel ürünler ile üretici ve tedarikçileri listesinin iki yılda bir Aralık ayında güncellenmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda 17 firma tarafından yerelde üretimi yapılan yöresel ürünler 2017 ve 2018 yılları için belirlenmiş, Zonguldak İl Ticaret Müdürlüğümüze ait www.zonguldak.gtb.gov.trweb sitesinde yayınlanmıştı.
Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde 2019-2020 yıllarında yayınlanacak listelerin yenilenmesi çalışmalarına Ticaret İl Müdürlüğü olarak başlamış bulunmaktayız.
Yöresel ürün üretici ve tedarikçilerimizin 2019-2020 yıllarında geçerli olacak Yöresel Ürünler listesinde yer almaları ve Aralık ayında yayınlanabilmesi için 31.08.2018 tarihine kadar bağlı bulundukları odalara müracaat ederek İl Müdürlüğümüzce yayınlanacak geçici listeyi takip etmeleri gerekmektedir.
Listelerin kesinleşmesinden sonra onaylanan listedeki ürünlere kanunun ön gördüğü alanı ayırmayan Alışveriş Merkezleri ve işyerlerine 6585 sayılı kanunun 12'nci maddesinde belirlenen idari yaptırımlar uygulanacaktır.
Bununla birlikte listede bulunan yöresel ürünleri üreten firmalarımız, Kanunun öngördüğü işletmelere ürünlerine raf tahsis edilmesi için müracaat edebileceklerdir.
Yapılan çalışmamızın yerelde üretimi gerçekleştirilen ürün sayısının artırılmasına katkı vermesini umuyor, üreticilerimize, milletimize ve Zonguldak'ımıza hayırlar getirmesini diliyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi