Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, trafik kazalarında en önemli faktörün yetersiz görme fonksiyonundan kaynaklandığını belirterek, vatandaşları uyardı. Müdürlükten dün yapılan açıklamada, çeşitli hastalıklarla ya da anomalilerle beraber, normal bir süreçte vücudun yaşlanmasına bağlı görme bozukluklarının oluşabileceğine dikkat çekilerek, vatandaşların olası bir görme bozukluğunda hekime müracaat etmeleri, normal yaşam süreçlerinde de düzenli olarak yılda bir defa muayene olmaları gerektiği belirtildi.


Kurtuluş Savaşından fazla ölüm söz konusu


İl Sağlık Müdürlüğü&8217;nün konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle; &8220;Ülkemizde trafik kazaları tüm dünyada olduğu gibi can ve mal kaybına sebep olan durumların ilk sıralarında yer almaktadır. Trafik kazalarında ölen vatandaşlarımızın sayısına baktığımızda Kurtuluş Savaşında kaybettiğimizden fazla olduğu görülmektedir. Trafik kazalarının nedenlerine bakıldığında ise; En önemli faktörün yetersiz görme olduğu belirlenmiştir.


Dikkate alınmıyor


Görmenin bozulması çeşitli hastalıklarla ya da anomalilerle beraber olabileceği gibi, normal bir süreçte vücudun yaşlanmasına bağlı da bozulma olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu, zayıf-yetersiz görmesi olan ve gerekli emniyeti almayan sürücülerin çoğalması ile kazalar artmakta ve birbiri ile bağlantısı olduğu fark edilmektedir. Fakat baktığımızda bu kadar önem arz eden görme bozukluklarına ait genel bir duyarlılığın oluşmadığı, dikkat edilmeyip önlem de alınmadığı fark edilmiştir.


Öneriler sıralandı


Herhangi bir göz kusurunda göz hekimine hemen başvurulması, hiçbir neden olmadan da yıllık olarak sürücülerin göz hekimi tarafından muayeneden geçmesi, Gözlük kullanılıyorsa belirli aralıklarla kontrollerin yapılması, hava şartlarına göre güneşli günlerde polorize, sisli günlerde ise özellikle toplu taşıma sürücülerinin anti far gözlük kullanması, trafik kazalarının önlenmesinde alınabilecek basit bireysel tedbirler arasında yer almaktadır.


Gereken hassasiyet gösterilmeli


Halkımızın, özellikle sürücülerin gereken önemi vermeleri ve trafiğe çıkarken alınması gereken tedbirleri alıp araç kullanmaları, can ve mal kayıplarının azalmasında önemli rol oynayacağı kanısındayız. Unutmayınız trafik kazalarında alınacak basit ve ucuz tedbirler; can ve mal kayıplarını önlemektedir.



Editör: Pusula Gazetesi