21. Vergi Haftası kutlamaları kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerini ziyaret eden Bartın Defterdarlığı, dün de ziyaretlerine Serbest Muhasebeciler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve basın kuruluşları ile devam etti. İlk olarak Serbest Muhasebeciler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası´nı ziyaret eden Defterdar Saim Çırıka ve beraberindeki heyet, Oda Başkanı Baha Karakaş ile vergi uygulamaları konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan Defterdar Saim Çırıka, Vergi Dairelerini tahsilat şubelerine dönüştürmek istediklerini belirterek, işlemlerin internetten yapılması konusunda yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Baha Karakaş ise Defterdarlık ve Vergi Dairesi ile uyumlu çalışmak için ellerinden geleni yaptıklarını, işlemlerin kısaltılması için yapılacak çalışmalara destek verdiklerini ifade etti.



Sanayicilerin sıkıntılarını sordu

Defterdar Saim Çırıka ve beraberindeki Birim Amirleri daha sonra Bartın Ticaret ve Sanayi Odası´nı ziyaret etti. TSO Başkanı İsmail Toksöz´den ticari kuruluşların sıkıntıları olup olmadığını soran Defterdar Saim Çırıka, "Değerli mükelleflerimizin idaremizle olan sorunları ile ilgili size iletilen mesajları dinlemek istiyoruz. Mükelleflerimizin mesajları bizler için büyük önem taşıyor. 2009 yılındaki Türkiye ve dünya ekonomisi zaten belli. 2009 yılı ile 2010 yılını karşılaştırdığımızda, 2010´un göstergeleri çok daha umut verici. Bartın´da inşallah bu durumdan nasibini alacaktır" dedi.



Toksöz, Vergi Haftasını kutladı

Ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren TSO Başkanı İsmail Toksöz, "21. Vergi Haftasını kutluyorum ve daha nice kutlamalar diliyorum. Bartın TSO olarak esnafımızın, tüccarımızın ve ticaret erbabımızın başı olarak her zaman yanında olduğumuzu belirtiriz. Bize intikal eden sorunları daima gerekli yerlere iletiyoruz. Üyelerimizle istişare halindeyiz. Sorunlarının olmadığını ve sorunları olduğu zaman da bizzat Sayın Defterdarımızı ve yetkili müdürlerimizi ziyaret ederek derdimizi iletebiliyoruz. Bu konuda hiçbir sorunumuzun olmadığını belirtmek istiyorum. 2009 yılında küresel bir ekonomik kriz yaşadık. Bu krizle ilgili Bartın sanayisi ve küçük esnafı biraz zarar gördü ama en azından büyük sanayicilerimiz ve işadamlarımız işçi çıkartma uygulamasında bulunmadılar. Bunun üzerine daha da işçi ilave ettiler" diye konuştu.



Teşvikin uzatılması sevindirdi

Toksöz, "Bu noktada 5084 sayılı Teşvik yasasının çıkması da sanayicimizi, işadamlarımızı ve bizleri çok sevindirdi. Biz de bu konuda TOBB ile ilişkiler kurarak mücadele verdik. Teşvik yasasının 1 yıl uzatılmasını beklerken 3 yıllık uzatma bizleri daha da memnun etti. Sanayi açısından şu anda bir problem yok. Hafif olarak işçi sıkıntılarımız var. Bartın´dan dışarıya 86 bin göç olduğunu, bu sayının yaklaşık bin 500´ünün Bartın´a geri döndüğü tespit edildi. Bunların çoğu tekstile dönük işbaşı yapıyor. Bunun yanında küçük esnaflarımızda biraz sıkıntılar var. Fakat büyük esnaflarımızda böyle bir sıkıntı görünmüyor" ifadesini kullandı.


İşadamları beyaz et sektörüne girmeli

İsmail Toksöz´ün ardından tekrar konuşan Defterdar Çırıka, Bartın´ın 90´lı yıllardan beri çeşitli teşvikler kapsamında olduğunu ancak buna karşı hiçbir Bartınlının bugüne kadar teşviklerden yararlanmadığını söyledi. Rusya´nın beyaz et konusunda Türkiye üzerindeki olumlu görüşlerini de belirten Çırıka, Bartınlı müteşebbislerin bu alanda bir sektör kurarak, Bartın´ın ekonomisinde canlanma sağlanması gerektiğini ve bu sektörün istihdam sıkıntısını çözmeye yardımcı olacağını ifade etti. İlimizdeki birkaç işadamının bir araya gelerek tavuk yetiştiriciliği konusunda birlikte çalışarak gittikçe büyüyen sektöre karşı çalışmalarda bulunulmasını isteyen Saim Çırıka, Bartınlı işadamlarının bu alanda 5084 sayılı Teşvik kanunundan yararlanabileceklerini belirtti.



Bir ziyaret de Esnaf Odası´na

Defterdar Saim Çırıka ve beraberindeki heyet daha sonra Esnaf ve Sanatkârlar Odası´na da ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sabri Tutum´a Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bakkallar Odası Başkanı İsmet Fındık, Terziler Odası Başkanı Metin Ülker, Kahveciler Odası Başkanı Turhan Karayel, Amasra Esnaf Odası Başkanı Coşkun Yüksel, Madeni Eşya Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz, Berberler Odası Başkan Vekili Cemal Zeybek, Ulus Şoförler Odası Başkanı Osman Ozan ve Ulus Esnaf Odası Başkanı Necati Akman eşlik etti.



Oda başkanları seyyar satıcılardan şikâyetçi

Esnaf ve Sanatkârlar Odası ziyareti sırasında konuşan Defterdar Saim Çırıka, Vergi Haftasının ana amacının toplumda vergi bilincini yerleştirmek olduğunu ve esnaflar ile karşılıklı sorunlarını tartışmak olduğunu söyledi. Çırıka, ayrıca sorunların sevgi ve saygı çerçevesinde karşılıklı olarak çözülmesi gerektiğini belirtti. Bakkallar Odası Başkanı İsmet Fındık ile Terziler Odası Başkanı Metin Ülker, Defterdar Saim Çırıka´ya seyyar satıcılar hakkındaki şikâyetlerini dile getirdi. Terziler Odası Başkanı Metin Ülker, seyyar satıcıların faturasız satış yaptıklarını ve bu nedenle yaşanan ucuz satıştan dolayı vatandaşların seyyar satıcıları tercih ettiğini ve bu yüzden esnafların işlerinin kötüye gittiğini belirtti.


Küçük esnaf yaşatılmalı

Ülker, bu konuda Vergi Dairesi´nin kontrollerinin sıklaşması gerektiğini ifade etti. Bakkallar Odası Başkanı İsmet Fındık ise Bartın´da yetişen hayvanların diğer illerdeki büyük çiftlik sahipleri tarafından düşük meblağlar ile toptan bir şekilde satın alındığını ve bu nedenle Bartın´daki kasapların ve marketlerin il dışından yüksek meblağlarla hayvan almak zorunda kaldığını belirtti. Bu yöndeki şikâyetlerin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Fındık, ayrıca zincir mağazaların açılmasıyla birlikte küçük esnafların yok olmaya başladığını, buna karşı küçük esnafın yaşatılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.


Sahte fatura uyarısı

Tahsil edilen her kuruşun hesabını vererek en iyi hizmeti sunma arzusunda olduklarını da belirten Defterdar Çırıka, gazetemizi ziyaretinde, mükelleflere sahte fatura uyarısında bulundu. Genel Yayın Yönetmenimiz Arif Üçler´in sorusu üzerine konuya giren Defterdar Çırıka, mükelleflerin ödemelerini banka havalesi ile veya çekle yapmalarının sahte faturaya karşı güvence olacağını söyledi. 2007´de 3 bin 669 olan beyanname sayısının 2008´de 3 bin 703´e yükseldiğini, 2007´de 28 milyon 643 bin 882 TL olan matrah beyanının da 2008´de 30 bin 498 bin 348 TL´ye çıktığını ifade etti. 2007´de 6 milyon 436 bin 681 TL olan vergi gelirinin 2008 yılında 6 milyon 911 bin 841 TL olarak gerçekleştiğini belirten Defterdar Çırıka, Bartın´ın geçen yılı 81 il içinde 18. sırada tamamladığını söyledi. Her şeyi kanunlara göre yaptıklarını belirten Defterdar Çırıka, Bartın´da kimseye kırgınlığının olmadığını ifade ederken, Vergi Haftası kutlamaları kapsamında kardeş okullara yardımlarda bulunacaklarını da belirtti.
Editör: Pusula Gazetesi