Bartın-Amasra´da yapmayı planladığı elektrik santrali çalışmalarını sürdüren Hattat Holding Enerji Grubu´nun Kurumsal İletişim departmanı Yetkilisi Cansu Karabacak,kurulacak enerji santrali ile dışa bağımlılığının azaltılacağını ve gelişmenin enerji ile mümkün olabileceğini ifade etti.
Cansu Karabacak, kuyu açma çalışmaları bitirilen Amasra Hema 3 kuyusunda başlayan galeri sürme nedeni ile HEMA Endüstri A.Ş. tekrar eleman alımları gerçekleştirildiğini söyledi. Elektrik santralinin hem bölgede istihdam sağlandığını hem de ülkenin gelişmesinde önemli bir faktör olduğunu anlatan Karabacak, "Bilindiği gibi bir ülkenin gelişmişliği enerji ile kıyaslanmaktadır. Türkiye sürekli gelişmekte olan ülkeler arasında yer almasına rağmen bu konuda yıllardır bir ilerleme kaydedebilmiş değil. Dışa bağımlı olunması ve dış borçların her geçen gün çoğalması bunun başlıca nedenleri arasındadır. Bir zamanlar ihraç edilen arpayı, buğdayı bile ithal eder duruma gelmemiz elimizdeki imkanları kullanmayı bilmediğimizin en net göstergesidir. Gelişmek enerji ile mümkündür" dedi. Hema Endüstri A.Ş.´nin kurmayı planladığı santralin, diğer santraller örnek gösterilerek çevre üzerinde olumsuz etkileri olacağı yönündeki düşüncelerinin doğru olmadığını vurgulayan Cansu Karabacak şöyle devam etti:
"Örnek gösterilen santrallerden biri olan Yatağan´ın kurulduğu zamanın koşulları bunu gerektirmiş ve kurulmuş. Artık bununda önlemi alındı. Yatağan bile eskisi gibi değil. Kaldı ki son teknolojiyle çalışan Hema Endüstri A.Ş. tarafından kurulmuş olacak olan santral mi çevreye zarar verecek? Yatağan 1982 de kurulmuş, Hema Endüstri A.Ş. nin kuracağı santral ise 2010-2014 teknolojisi ile kurulacak. Eski bilgisayarları düşünelim, neredeyse bir oda büyüklüğündeydiler, şimdi ise cebimize kadar girdi. Ayrıca şu an kapalı ortamlarda sigarayı bile kontrol altına alan devlet, koskoca santralimi kontrol edemeyecek?" şeklinde konuştu.
Dışarıya olan bağımlılık azaltıldığında gelişmiş bir toplum olunabileceğini vurgulayan Cansu Karabacak, Amasra´da Hema Endüstri A.Ş. tarafından kurulması düşünülen santralin Türkiye´nin elektrikte olan dışa bağımlılığını azaltacağını belirtti. Cansu Karabacak "Son olarak belirtmeliyim ki, Bartın´ın bir sanayi şehri haline gelmesiyle bu bölge yatırımcıların odak noktası haline gelecek, çünkü kalabalık ve sanayisi olan şehirler insanların dikkatini en çok çeken yerlerdir. Yatırımlar arttıkça turist sayısı da artacaktır. Kazanan yine esnaflarımız olacak" diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi