Zonguldak Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü İlkyardım Eğitimcisi Dr. Haktan Alcan Güner, boğulmalarda, zehirlenmeler ve kazalarda ilkyardımın önemini anlattı. Güner, her insanın bilmesi gereken eğitimleri, Sağlık Bakanlığı´nın Avrupa düzeyinde geliştirdiği bilgiler doğrultusunda öğreterek insanlara katkıda bulunduklarını ifade etti.
İlkyardım konularını sağlık personellerine hizmet içi eğitim programları çerçevesinde ilettiklerini dile getiren Haktan Alcan Güner, tıp biliminin sürekli geliştirilen bir bilim olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı´nın bilgileri her yıl güncellediğini anlatan Güner, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda standart sağlamak üzere çalışmalar gerçekleştiriliyordu. Standardı belli bir eğitim programı geliştirildi. Bu konuda Zonguldak´ta eğitim almış arkadaşlarımız var. Bununla ilgili zaman içinde devam eden
eğitimler bundan sonra da devam ediyor. Tıp bilimi her zaman geliştirilen bir bilim dalıdır. Öyle de olması gerekiyor. Ben mesleğe ilk başladığım yıllarda kalp masajı solunum oranı 5/1 iken ardından 15/2´lere çıktı. Daha sonra günümüzde son hali 30/2´lere geldi. Biz hem meslek mensuplarımıza, yardımcı sağlık personelimize hem de vatandaşımıza verdiğimiz eğitimlerde bunun üzerinde duruyoruz."
ULVİ ÇALIŞMA
Dr. Haktan Alcan Güner, her kurumda çalışan 10 kişiden birinin sertifikalandırılması gerektiğini söyledi. Vatandaşların her an karşılaşabilecekleri durumlara karşı yetkili olması için eğitim modülü düzenlendiğini söyleyen Güner, bu modülün dört gün sürdüğünü bildirdi. Alcan Güner, programın zevkli, heyecanlı ve bir o kadar da yenilikler içerdiğini belirterek şunları söyledi: "Halk içinde her an karşılaşılabilinen ortam var. Küçük bir bebeğin boğazına her zaman bir parça, lokma veya boncuk kaçabilir.
Bunlarla karşılaşıldığı zaman nasıl soğukkanlı olunur? Manevralarla kişilerin nasıl hayata bağlanabileceğini öğretiyoruz. O yüzden çok ulvi bir çalışmadır. Halka verdiğimiz ilk yardım eğitimi bir modüldür. Bunun için de solunumu durmuş bir kişiye nasıl müdahale edilir. Yabancı cisim yutmuş bir kişiye nasıl müdahale edilir? Kalp masajı nasıl ve hangi durumlarda uygulanır? Bu modülde kişilerin hiçbir zaman unutmaması gereken bilgiler var."
YAŞAM KALİTESİ
Kişilerin ilk yardım bilgilerini öğrenerek yaşam kalitelerini de artırdığını anlatan Dr. Haktan Alcan Güner, bu eğitimin dört gün sürdüğünü söyledi. Doğal afetler ve günlük olaylarda öğrenilen bilgilerle ilkyardım yapılabileceğini belirten Alcan Güner, sözlerine şöyle devam etti:
"İlkyardım yaşam kalitesinin ilerletilmesi açısından önemlidir. Aslında hem doğal afetler açısından hem de günlük yaşam içerisinde karşılaştığımız durumlarda ilkyardımın önemini anlayabiliyoruz. Bir sağlıkçı olarak tavsiyem, kişilerin bu konuda daha duyarlı olmalı ve bu eğitimi takip etmeleri gerekiyor. Boğulmalar ve zehirlenmelerde neler yapılır? Örneğin trafik kazalarında yaralamalı olaylarda neler yapılır? Bir trafik kazasında kişiler araç içerisinden nasıl çıkarılır? Hangi manevralar kullanılmalıdır?
Boyun neden korunmalıdır? Kanamalarda ilkyardım nasıl uygulanır? Yaklaşık 10 - 15 basamaklı çok önemli bilgiler içeren bir eğitim programıdır. Türkiye´nin her yerinde aynı eğitim modülü, aynı sürede veriliyor?"
SERTİFİKA ÖDÜLÜ
Sağlık Müdürlüğü İlkyardım Eğitimcisi Dr. Haktan Alcan Güner, dört gün süren bu eğitim sonucunda katılımcıların sınava tabi tutulduğunu bildirdi. Sınavı geçenlere sertifika verildiğini belirten Güner, eğitimden geçenlerin ilkyardımcı olduğunu söyledi. Güner, eğitim modülünün de Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri´ndeki ilgili kuruluşlarla bilgilerin güncellendiğini sözlerine ekledi.
Editör: Pusula Gazetesi