Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklama ile gazetecilere yapılan hakareti kınadı ve asli mesleği gazetecilik olmadığı halde gazetecilik mesleğini çıkarları için kullananlara karşı kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.
Gazeteciliğin başta yasalar olmak üzere topluma ve meslektaşlarına karşı sorumluluk gerektirdiğini belirtilen KGD Yönetimi açıklamasında, &[#]8220;Gazetecilik etik değerleri çerçevesinde mesleki saygınlığın korunmasını ilk sağlayacak olanlar gazeteciler, basın kuruluşları ve bu amaçla oluşturulan basın örgütleridir&[#]8221; denildi.
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi&[#]8217;nde gazetecinin temel görev ve ilkelerini içeren iki maddenin çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, &[#]8220;Bir; Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur. İki; Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerine en yüksek seviyede uymayı taahhüt eder. Ülkesindeki yasalara saygılı olmakla birlikte, hükümet ve benzeri kurumların müdahalelerine kapalıdır. Mesleki olarak yalnızca meslektaşlarının ve kamuoyunun değerlendirmeleri ile bağımsız yargı organlarının kararlarını dikkate alır. Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği, bu amaç ve ilkelerle mesleki sorumluluğun geliştirilmesi ve korunmasının, çatışarak değil özeleştiri mekanizmasının çalıştırılarak sağlanabileceğini savunmakta ve bu anlayışı hakim kılmak için mücadele vermektedir. Gelişmenin, öğrenmenin zamanı ve sınırı olmadığı gibi geçmişte yapılan hataların aksine, mesleki dayanışma ve sorumluluk anlayışının yerleştirilmesi için çaba göstermektedir. Mesleki rekabetin, mesleki değerleri ve kenetlenmeyi yok etmesine karşı iyi niyetle mücadele vermektedir. Bu çaba ve süreçte emek veren tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz&[#]8221; denildi.
Basına olan güven ve desteğin yanı sıra mesleki sorumluluğun geliştirilmesi, gazeteci olamayanların bu saygın meslekten ellerini çekmesiyle mümkün olacağı ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
&[#]8220;Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı sıfatını taşıyan ve hasbelkader bu makama gelmiş olan Derya Akbıyık isimli şahsın bir gazetede yazdığı köşe yazısında; bulunduğu mevkiye yakışmayan, gazetecilik ilke ve ahlakıyla bağdaşmayacak şekilde ve üstelik temsilcisi olduğunu iddia ettiği basın emekçilerine yönelik kullandığı ifadeler basın camiasında üzüntüyle karşılanmıştır. Hakaret, aşağılama, tehdit ve şantaj içeren bu ifadeler kabul edilemez. Bu tutum, yalnızca basın caiması adına değil tüm kamuoyu adına da tehdit oluşturmaktadır. Güçlü ve saygın basın Zonguldak&[#]8217;ın daha güçlü ve saygın olması demektir.Basın emekçilerinin yanı sıra her defasında gazetecilik ve örgütçülük adına yapılan yozlaşmalardan rahatsız olan kamu ve özel kurumlarının da sorumluluk içinde hareket ederek bu tür yayın organları ile kişilere prim vermemeleri gerektiği ortadadır. Gazete çıkarmakla gazeteci olunmaz. Gazetecilik refleksi, bilgi ve mesleki sorumluluğunu taşımadıkları halde gazeteci kimliğini kullanarak kimlik arayışında olan, basın örgütlerinde hak etmedikleri mevki ve makamlara gelenlerin gazetecilik dersi vermeye kalkarken meydana getirdikleri tahribat, kullandıkları üslup ve hakaretler, yıllarını bu mesleğe vermiş, tüm basın emekçilerine ve genç muhabir arkadaşlarımıza yapılan büyük bir saygısızlıktır. Haddini aşan ve mesleğimizi lekeleyen bu tutum ve davranışları kınıyoruz.Kamuoyunu da; gazeteci niteliklerine sahip olmayan ve bulunduğu mevki ve makamı kendi çıkarları için kullanan kişilere karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi