Kurula, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, aynı zamanda Nebioğlu Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı olan Nebioğlu Belediye Başkanı Ertan Aydoğan, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Kastamonu Köy Koop. Başkanı Erol Akar ve kooperatif ortakları katıldı.

Saygı duruşunun ardından divan başkanlığını Yakup Yıldız'ın yaptığı kongrede yönetim ve denetim faaliyet raporları okundu. Gelir gider tablosu okunarak ibra edildi.

Birlik Başkanı Bayram Cura birlik hizmetleri hakkında bilgi vererek; "Öncelikle faaliyetlerimiz ortak kooperatiflerin ekonomik, idari ve sosyal yapılarını güçlendirmek bakımında sürekli bilgi alış verişi olmuştur. Bu doğrultuda kooperatiflerin ürettikleri çiğ süt ve diğer ürünlerin pazarlanması konusunda güvenilir pazarlama kanalları tespit edilmiş, üretimden pazarlamaya kadara her türlü faaliyet ile ilgili kooperatiflere bilgilendirme çalışması yapılmıştır.

Birliklerin tarımsal destekten faydalanabilmesi için işleyişteki sorunların giderilmesine gayret gösterilmiş, bu sayede hem birim kooperatif ortakları hem de kooperatiflerimiz ekonomik kazanç sağlamıştır. Süt desteklerinde uygulanmaya başlana yeni sistem yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Değişiklikten önce süt birlikleri USK veri girişlerini sıcak-soğuk süt olarak yapıyor ve desteklemelerde bu doğrultuda ödeniyordu. Yeni uygulamada soğuk süt girişi yapılabilmesi ve soğuk süt desteği alınabilmesi için gıda mevzuatına göre işletme onay belgesi alınma zorunluluğu getirilmiş olup mevcut durumda sistem, işletme onay belgesi almadan soğuk süt girişi kabul etmemektedir. Çiğ süt üretin ve kalitesinin artırılması, kayıt altına alınabilmesi amacıyla Bakanlıkça yayınlanan destekleme kararnamelerinde örgütlü üreticilerin desteklenmesine önem verilmiştir.

Birliğimizin bünyesinde bulunan ortak kooperatiflerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için güçlü ve sağlıklı idari yapılar ve organizasyonlar mümkün olacaktır. Görevde bulunduğumuz süre zarfında, içinde bulunduğumuz sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü bilgi ve gelişmelere ulaşabilmek amacıyla gerekli teknolojik ve personel alt yapısının kurulmasına öncelik verilmiştir. İlimizin ekonomisinin gelişmesinde tarım ve hayvancılığın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu alandaki ekonomik faaliyetleri yürütmeye çalışan Birliğimize verilecek destek bizlerin çalışmalarına güç katacak ve ilimiz ekonomisini doğrudan etkileyecektir. Birliğimize bu güne kadar verdikleri desteklerden dolayı başta birim kooperatifler olmak üzere diğer kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz"diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı devlet kurumları içinde vatandaşın rahatlıkla ulaşabildiği bir kurum olduklarını belirterek çiftçilere en iyi i hizmeti vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Diğer konuklar da kısa bir söz alarak üyelerin sıkıntıları hakkında görüş alış verişinde bulundular.

Editör: Pusula Gazetesi