Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, açıklamasında, şunları söyledi: "Cumhuriyetimizle yaşıt olan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığının 99. Kuruluş yılını kıvançla kutlamanın gururunu yaşıyoruz.

Maden işçisinin çalışma koşullarını düzenleyen 151. Sayılı Havza-i Fahmiyye Amele Kanunu, ilk meclis tarafından 10 Eylül 1921 tarihinde kabul edilmiş ve bu konunun 4. Maddesine göre Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığının temelleri atılmıştır. Amelebirliği 22 Temmuz 1923 yılında Bakanlar Kurulu (eski adı: İcra Vekilleri Heyeti) tarafından onaylanan Amelebirliği talimatnamesi ile fiili olarak hizmete başlamıştır.

Amelebirliği ülkemizin sosyal güvenlik anlamında ilk kuruluşu olmasının yanında, kuruluşundaki insani ve toplumsal ölçütleriyle Cumhuriyetimizin anıt kurumları arasında yerini almıştır.

Amelebirliği işçi-işveren-devlet üçlüsünün yönetiminde bulunduğu dayanışmaya esas olan örnek bir kuruluş olup, idari ve mali bakımdan özerk, tüzel kişiliğe haiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.

Sandığımız kuruluşundan günümüze, üyelerine sağladığı ekonomik ve sosyal yardımlarıyla, önemini koruyan bir kuruluş olmuş, hizmetlerini geliştirerek sürdürmüştür.

Amelebirliği üyelerine, geçici iş göremezlik yardımı, çalıştıkları kurumdan ayrılanlara son yardım, yüksekokulda okuyan üye çocuklarına öğrenim yardımı, üyenin ve aile bireylerinin ölümü halinde cenaze yardımı, ihtiyaçları halinde talep eden üyeye ödünç para yardımları ile iş kazaları yardımları yapmaktadır.

Sandıkça üye ve aile bireylerine yapılan ekonomik ve sosyal yardımlar üyelerimize ve Zonguldak ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Üyelerimizin yüksekokulda okuyan çocuklarına yapılan karşılıksız öğrenim yardımının, yöre halkımızın eğitim düzeyinin yükselmesine ciddi katkılarda bulunduğu kuşkusuzdur.

Yukarıda belirtilen hizmetleri artırmak bu hizmetleri güvence altına almak adına gelişen teknolojik yapılanmaya ve ekonomik koşullara uygun olarak kurumsallaşarak geleceğe daha güvenle bakacak hale gelmek zorunluluğumuzu unutmuyoruz.

Sandığımız, istihdam, güç ve üyelerimizin geleceğini güvence altına almak adına birçok yatırım kararları alarak hayata geçirmeye çalışmaktadır. Bu kapsamda Ankara Konukevinde üyelerimize daha kaliteli konaklama hizmeti sunmaya başlanılmıştır. İşçiye yönelik sosyal projeler geliştirmeye devam edilmektedir. Zonguldak merkezdeki arsalarımıza günün ekonomik koşulları dikkate alınarak sandığın gelirlerini artırıcı bir yatırım çalışması içindeyiz.

Değerli işçi kardeşlerimizin daha güvenli mutlu ve sağlıklı yaşam koşullarına kavuşması dileğiyle Yönetim Kurulumuz adına, Amelebirliğinin kuruluşunda emeği geçen başta Ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ile dava arkadaşlarına şükranlarımızı sunuyor, ülkemizin kalkınması için çaba harcarken hayatını kaybeden maden şehitlerimiz ile tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ülkemizde ve dünyada örnek olan kuruluşumuzun 99'uncu yılını kutluyor, kurucularına ve bu günlere gelmesinde emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyorum."