Alan adı yani domain, bir web sitesini ziyaret etmek için tarayıcı arama çubuğuna yazılan adrestir. Bu her web sitesi için benzersiz bir isimdir.
Örneğin, Facebook'u ziyaret etmek istiyorsanız, web tarayıcınıza facebook.com yazarsanız, bu sizi Facebook web sitesine götürür.
Bu örnekte, facebook.com bu web sitesinin alan adıdır.
Genellikle, her alan adı iki ana bölümden oluşur: Web sitesinin adı (facebook) ve alan adı uzantısı (.com).
Domain Nasıl Çalışır?
DNS çözümlemesi, bir ana bilgisayar adını (www.abc.com gibi) bilgisayarların anlayabileceği bir IP adresine (192.178.1.1 gibi) çevirmeyi gerektirir. İnternette her cihaza benzersiz bir IP adresi atanır. İstediğiniz web sitesine ulaşmak için bu adresi bilmeniz gerekir. Bir IP adresi, belirli bir evin yerini bulmak için kullandığımız sokak adresine benzer. Bir web sayfası yüklendiğinde, kullanıcı tarafından girilen adres (abc.com) ile abc.com web sayfasını bulmak için gereken adres arasında bir çeviri gerçekleşir.
DNS çözümleme sürecini anlamak için öncelikle bir DNS sorgusunun geçmesi gereken birçok donanım bileşenini anlamak önemlidir. DNS araması web tarayıcısı için "perde arkasında" gerçekleşir.
Domain Name System (DNS) Nedir?
DNS (Alan Adı Sistemi) temel olarak tüm alan adlarının karşılık gelen IP numaralarıyla birlikte bir veri tabanı veya koleksiyonudur.
Bu dev ağa bağlı her cihazın benzersiz bir numarası vardır; bu numaraya IP adresi denir.
Bu nedenle, bir alan adı ile arama yaptığınızda, belirli bir IP adresine bağlanmaya çalışıyorsunuz demektir. Her alan adı belirli bir IP'yi temsil eder.
Örneğin, google.com yazarsanız bu "216.58.216.164" IP adresini yazdığınız anlamına gelir. Bu alan adı yerine bir IP numarası da kullanabilirsiniz.
Yani, tarayıcınıza bir alan adı girdiğinizde, bu alan adının IP'sini bulmak için DNS sunucusuna bakar.
Tarayıcınız adresi bulduğunda, o web sitesinin barındırıldığı sunucuya veya bilgisayara bağlanabilir.
Web sitenizin alan adının IP adresi değişirse, DNS kendisini otomatik olarak yeni adresle günceller.
Neden IP Yerine Alan Adı Kullanıyoruz?
Çünkü alan adlarının IP adreslerine göre hatırlanması ve kullanılması çok daha kolaydır.
IP, hatırlanması zor bir sayılar kümesidir. İnsan beyni bir ismi bir sayıdan daha kolay ezberleyebilir.
Günlük hayatımızda ziyaret ettiğimiz çok sayıda web sitesi vardır. Tüm IP adreslerini ezberlemek çok zor olacaktır. Bu nedenle alan adları bu süreci basitleştirmek için ortaya çıkmıştır.
Bu sayede web sitesi adlarını kolayca hatırlayabilir ve ziyaret edebilirsiniz. Bu uzun numaraları (IP) önemsemenize gerek yoktur.
Subdomain Nedir?
Temel olarak bir alt alan adı, ana alan adının altındaki bir alt addır. Örneğin, blog.abc.com, abc.com'un alt alan adıdır.
Bir alan adı satın aldıktan sonra ihtiyacınıza göre alt alan adları oluşturabilirsiniz. Hatta istediğiniz kadar alt alan adı oluşturabilirsiniz, ancak bu hosting sağlayıcınıza bağlıdır. Farklı sağlayıcılar farklı miktarda alt alan adı sunar.
Alt alan adları normalde şirketler veya web siteleri tarafından aynı ad altında alt web siteleri oluşturmak için kullanılır.
Örneğin, blogunuz için ana web sitenizin alt alan adlarını blog.abc.com veya çevrimiçi mağazanız için store.abc.com olarak oluşturabilirsiniz.
Ücretsiz vs Ücretli Alan Adları
Web siteniz için Blogger, Wrodpress.com, Squarespace, Wix, Weebly gibi farklı web sitesi kurucularından kolayca ücretsiz alan adları alabilirsiniz. Bu web sitesi kurucuları size web sitelerinin bir "alt alanını" verir.
Örnek:
● abc.wix.com
● abc.weebly.com
● abc.wordpress.com
Uzun vadeli bir iş düşünüyorsanız ve benzersiz bir marka oluşturmaya çalışıyorsanız, ücretsiz bir alt alan adı web siteniz için her zaman uygun değildir.
Çünkü web sitesi kurucuları tarafından sağlanan ücretsiz alt alan adı üzerinde tam kontrole sahip olmazsınız. Bu durumda, web siteniz için bir alan adı satın almanız gerekir.
Farklı Alan Adı Türleri
Bir alan adı, biri web sitesi adı ve uzantı olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Web sitesi alan adları farklı uzantılarla mevcuttur.
Tüm uzantılar arasında en popüler olanı .com uzantısıdır. .org, .net, .info, .edu, .gov ve daha fazlası gibi kullanabileceğiniz birçok seçenek vardır.
Top-Level Domain – TLD
Top-level domains veya TLD'ler, Alan Adı Sisteminde (DNS) en yüksek konuma sahip olan genel alan adı uzantılarıdır.
.Com, .org, .net uzantılarını içeren alan adları bu kategoridedir.
Başka birçok TLD vardır, ancak bunlar daha az popülerdir (.biz, .club, .tv, .info, .name). Bunları web siteniz için kullanmanız önerilmez.
Second Level Domain - SLD
İkinci düzey alan adı (SLD), doğrudan bir üst düzey alan adının (TLD) altında bulunan bir alan adıdır.
SLD'ler, alan adını bir kayıt kuruluşuna kaydettiren bir işletmenin adıdır. Marka adı veya şirket adı, potansiyel müşteriler için bir göstergedir.
Country Code Top Level Domain – ccTLD
Ülke kodu uzantılı ülkeye özgü alan adlarına ülke kodlu üst düzey alan adı veya ccTLD denir.
Örneğin, .tr Türkiye’yi, .uk Birleşik Krallık'ı, .de Almanya'yı, .ca Kanada'yı vb. tanımlar.
Belirli bir ülkedeki kitleleri hedeflemek için bu uzantılara sahip bir alan adı kullanabilirsiniz.
.tr uzantılı bir web siteniz varsa bu, web sitenizin Türkiye ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu anlamına gelir.
Sponsored Top-Level Domain – sTLD
Sponsorlu üst düzey alan adı veya sTLD, ICANN'e göre bir TLD kategorisidir. Bu sTLD'ler belirli topluluklar veya özel kuruluşlar tarafından önerilir ve desteklenir.
Örneğin, eğitimle ilgili kuruluşlar için .edu, farklı devlet sektörleri için .gov, ordu ile ilgili web siteleri için .mil vb.
Domain ve URL Arasındaki Farklar
Bazı insanlar domain ile URL'yi (Universal Resource Locator) birbirine karıştırır. Bazı benzerlikleri vardır, ancak bu ikisi aynı şey değildir.
URL, bir web sitesindeki belirli bir sayfaya işaret eden tam bir adrestir. Öte yandan, bir alan adı web sitesinin tamamını temsil eder.
Alan adı URL'nin bir parçasıdır. Bu URL'nin hangi web sitesine ait olduğunu gösterir.
Bir URL'nin birkaç farklı parçası vardır. Bir protokolü, bir alan adı ve benzersiz bir konumu vardır. Bu benzersiz konum, söz konusu web sitesinin belirli bir sayfasını temsil eder.
Alan Adı Nasıl Seçilir?
Milyarlarca kayıtlı alan adı var ve her gün binlercesi daha kaydediliyor. Bu, birçok iyi ismin zaten kayıtlı olduğu veya çok yakında kaydedileceği anlamına gelir.
Bu yüzden iyi bir alan adı ismi bulmak günümüzde çok zor bir iştir. Yine de, bazı ipuçlarını ve püf noktalarını takip ederek hayalinizdeki alan adını bulabilirsiniz.
İşletmeniz için uygun bir web sitesi adı seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıdaki şekildedir:
● İsmi kısa ve basit tutmaya çalışın.
● Telaffuzu kolay bir şey seçin.
● İsim içinde rakamlardan ve tire işaretlerinden kaçınmaya çalışın.
● .com gibi doğru bir alan adı uzantısını satın alın.
● İşletmenizin web sitesi için markalaşabilir bir ad düşünmeye çalışın.
● Fikir toplamak için LeanDomainSearch gibi bir alan adı oluşturucu kullanabilirsiniz.
Bu şekilde web siteniz için bir isim seçebilirsiniz. E-ticaret, işletme, blog, portföy vb. farketmez, aynı süreci takip edebilirsiniz.
Web Sitemi Kolayca Nasıl Oluşturabilirim?
Bir web sitesi oluşturmak yeni başlayanlar için çok karmaşık bir süreç gibi görünür. Programlama veya kodlama bilginiz varsa, o zaman web sitesi kurmak sizin için çok kolaydır. Ancak, kodlama bilginiz yoksa da, bu bir sorun değildir. Günümüzde bir web sitesi oluşturmak için artık kodlama bilgisine ihtiyacınız yoktur. Tek bir satır kod yazmadan da eksiksiz bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
Bir web sitesi oluşturmanız için sürükle-bırak özelliklerine sahip web sitesi oluşturucuları sağlayan birçok şirket vardır.
Uzmanlar genellikle WordPress'i tercih etmenizi önerir. Kullanımı ücretsiz ve açık kaynaklıdır. WordPress’te herhangi bir para harcamadan birçok özellik bulabilirsiniz.
Alan Adı Kayıt Şirketi Nedir?
Alan adı kayıt şirketi, alan adları satan ve insanlara alan adı kayıt hizmetleri sunan bir işletmedir. Ayrıca web hosting, SSL sertifikaları vb. gibi diğer hizmetleri de sağlayabilirler.
Daha basit bir ifadeyle, bir alan adı kayıt kuruluşu alan adı kaydını gerçekleştirir. Ayrıca, bu alan adları için IP adresleri atarlar.
Alan adı kayıt şirketleri Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) tarafından akredite edilmiş olmalıdır.
ICANN, alan adlarını yöneten kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.
Alan Adı Kayıt Kuruluşu Nasıl Seçilir?
Popüler ve ülkeye özgü alan adları sağlayan birçok alan adı kayıt şirketi vardır. Ancak bir alan adını bir alan adı kayıt kuruluşuna kaydettirmeden önce birçok şeyi göz önünde bulundurmanız gerekir.
Aşağıdaki noktalar, bir alan adı kayıt kuruluşu seçmek için akılda tutulması gereken şeylerdir:
● Fiyatlandırma ve Kayıt: Kayıt ve yenileme ücretlerini inceledikten sonra bütçenizin altında bir fiyata sahip bir kayıt şirketi seçmeniz gerekir. Ayrıca, herhangi bir gizli ücret de olmamalıdır.
● Farklı TLD Türleri: Her kayıt şirketi aynı TLD'leri sunmaz. Belirli bir uzantı kullanmak istiyorsanız, kayıt şirketinin bunu sunup sunmadığına bakın.
● Diğer Ürünler/Hizmetler: Kayıt kuruluşunuz, ekstra özellikler için birleşik bir çözüm veya eklentiler sunmalıdır. Hosting, SSL (Güvenli Soket Katmanı), alan adı gizliliği vb.
● Alan Adı Transferi: Farklı bir alan adı kayıt kuruluşuna geçmek istiyorsanız, alan adınızı aktarabilirsiniz. Bu noktada, minimum maliyetle sorunsuz bir transferin mümkün olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
● Güvenilir Müşteri Hizmetleri: Alan adı kayıt şirketlerinin destek seçeneklerini kontrol edin. Ayrıca, kaliteli destek sunup sunmadıklarını öğrenmek için hizmetleri ve özellikleri hakkındaki yorumları okuyun.
● Süre Sonu Politikası: Alan adı kayıt şirketleri, yeterli yenileme süresi veya otomatik yenileme gibi iyi bir sona erme politikası sunmalıdır. Böylece alan adınız haber verilmeden kaldırılmaz.
Alan Adı Satın Almak ve Domain Sorgulama İçin En İyi Kayıt Kuruluşu
Atak Domain, uygun fiyatlı bir domain sorgulama ve web hosting platformudur. Popüler TLD'leri rekabetçi fiyatlarla bulmak için güçlü bir alan adı fiyat arama aracına sahiptir. Ayrıca, milyonlarca küçük ve büyük işletme, alan adı kaydı için Atak Domain’i kullandığından güvenilir ve saygın bir şirkettir.
Atak Domain, alan adları için uygun fiyat seçenekleri sunar ve e-posta adresleri ve alan adı gizliliği gibi ücretsiz hizmetler verir.
Kaynak: Haber Merkezi