Yağ bezleri cildi nemli tutmak için sebum salgılamaktadır. Bu bezler tıkandığında ise sivilce ve kistlere yol açmaktadır. Akne terimi, sıradan beyaz noktalardan siyah noktalara, daha derindeki papüllere ve ağrılı kistlere kadar birçok cilt problemi için kullanılmaktadır.

Kırmızı, kabarık lezyonlar, yağ ve ölü deri hücreleri, gözenekleri tıkadığında ortaya çıkmaktadır. Bu da vücudun doğal iltihaplanma tepkisini tetiklemektedir. Ayrıca, hormonal durumlar da büyük bir rol oynamaktadır. Kadınların adet, hamilelik ve menapoz dönemlerinde daha fazla sivilce sorunu yaşamaları da bu durumdan kaynaklanmaktadır. Akneye neden olan, hormonlardan genetiğe ve hatta strese kadar bir dizi farklı faktör bulunmaktadır. Akne için uygun ve düzenli bir cilt bakım rutinine sahip olmak, bu istenmeyen sorunlardan bazılarının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilmektedir. Akneli ciltler için cilt bakımı rutini oluşturmada dikkat edilmesi gerekenler konusunda myepique.com.tr kurucusu Burçin Yücabağ ise şunları söyledi:

Akneli ciltler için cilt bakım rutini aşamaları:

1. Aşama:Temizleme (Sabah ve Gece)

Akne tedavisi için temizlik şarttır, ancak bunu yaparken bilinmesi gereken bazı önemli şeyler bulunmaktadır:

  • Kuru ciltli kişiler kremsi bir formüle sahip bir temizleyici seçmelidir.
  • Yağlı ciltli kişiler ise köpük temizleyici tercih etmelidir. Makyajı çıkarmak için ise için makyaj temizleme köpüğü kullanılmalıdır.
  • Akneli ciltlerin yağsız bir temizleyici seçmeleri oldukça önemlidir.
  • Cildi daha fazla tahriş edebilecek sert eksfoliyanlardan kaçınmalıdırlar.
  • Bakteri yayabileceklerinden temizleme fırçaları kullanmamaları tavsiye edilmektedir.

2. Adım: Tonik (Sabah ve Gece)

Tonik kullanmak akneli cilt bakımı rutininde isteğe bağlı bir adımdır. Ancak düzenli kullanıldığında akneye neden olan fazla yağı ve kirleri gidermeye yardımcı olmaktadır.

3. Adım: Serum (Sabah ve Gece)

Akneli ciltler için serum, yağsız veya komedojenik olmayan bir formülasyon şeklinde olmalıdır. Sabahları, bir C vitamini serumu tercih edilebilir. C vitamini güçlü bir antioksidandır ve cilt tonlarını aydınlatmaya ve eşitlemeye yardımcı olur. Akneli ciltler geceleri de retinol içeren leke giderici serumlar kullanabilir. Leke giderici serum, sivilceyi kontrol etmeye, çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya, cildi aydınlatmaya ve sivilce izlerini veya güneş hasarı lekelerini yok etmeye yardımcı olmaktadır.

Adım 4: Nemlendirme (Sabah ve Gece)

Sivilceler, hassas cilt, yağlı cilt veya kistik sivilcelere sahip olunsa bile hem gündüz hem de gece cildi nemlendirmek çok önemlidir. Akneye meyilli cildin dengelenmesi gerekir ve nemlendirme, cildin çok fazla yağ üretmesindense doğru miktarda yağ üretme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Akneli ciltlerin günlük nemlendirme rutinlerinde bilmesi gerekenler:

  • Sabahları, en az SPF 30 olan yağsız bir nemlendirici tercih edilmelidir. Akneye meyilli cilt zaten tahriş olduğundan güneş koruması oldukça önemlidir.
  • Geceleri, gözenekleri tıkamayan yağsız, komedojenik olmayan bir nemlendirici seçilmelidir