Belediye Başkanı Tahsin Erdem'den 'koruma polis' açıklaması: Öyle gerekti! Belediye Başkanı Tahsin Erdem'den 'koruma polis' açıklaması: Öyle gerekti!

Zonguldak'ta 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanacak Ahilik Haftası etkinlikleri bugün başladı. Valilik önünde yapılan törende Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İl Ticaret Müdürü İsmail Maden günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.
Törene; İl Ticaret Müdürü İsmail Maden, İl Müftüsü Aşır Durgun, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Devrim Dural, ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, daire müdürleri ve esnaf katıldı.

İsmail Maden'in konuşması şöyle:
"Anadolu’yu İslam Yurdu yapan Ahilik teşkilatının ve onların kültürümüze kotladığı Ticaret ahlakının yaşamasını ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere Ahilik Kutlamaları yapılmaktadır. Bu yıl 23-29 Eylül Ahilik Haftası olarak ilan edilmiştir. 
13. yüzyılda Anadolu’da temelleri atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde ahlakı, doğruluğu, kardeşliği, yardımseverliği, cömertliği, dürüstlüğü, merhametli olmayı ve dayanışmayı esas almaktadır.
 Esnaf ve sanatkârlığı meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuyla harmanlayan bu kültür Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde çok etkili olmuştur.
 Hatta diyebiliriz ki Osmanlı Devletini kuran, oradan cihana hükmederek 3 kıtaya adalet dağıtılmasını sağlayan esnaf teşkilatıdır. Geçmişteki adı Ahilik teşkilatı olan bu sistem, esnaf ve sanatkârları fütüvvetnameler ile ahlaki ve İslami prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu’da birlik, beraberlik ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir. 
Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir. Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan bu gelenektir. Ülkemizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarının başında Ahiliğin bugünkü temsilcileri olan Esnaf teşkilatlarımız ve ticaret ve sanayicilerimiz gelmeye devam edecektir. 
Esnaf ve sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedir. Millet olarak en zor zamanlarımızda dahi ayakta kalmamızı, güçlükleri yenmemizi, birlik ve beraberliğimizi korumamızı, kültürümüzün ayrılmaz parçası haline gelen değerlerimizle yani Ahilik ruhu ile başarmaktayız. Yüzyıllardır birlik ve dayanışma içerisinde günümüze kadar varlığını sürdüren Ahilik, geçmişimizin mirası ve geleceğimizin teminatıdır. Bu mirası aynı birlik ve dayanışma içerisinde devam ettiren sanayici, tüccar, esnaf ve sanatkarlarımızdır. Tüccarlarımız, Esnaf ve Sanatkarımız ticaretini yaparken “müşteri velinimetimizdir” anlayışı ile hareket etmektedir. Ahilik ruhunu yaşatan ve ahi ruhu ile çalışan tüm işverenlerimize huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. 
Ticaret Bakanlığı olarak esnaf ve sanatkarlarımızın her zaman yanlarında olduğumuzu huzurlarınızda belirtmek istiyorum. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere; rahmeti Rahmana kavuşan Tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmetle yad ediyor, Ahilik şuuruyla şuurlu bir nesil yetişmesi için gayret gösteren herkese, Odalarımızın Başkan ve Yöneticilerine teşekkür ediyor hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum."

Muharrem Coşkun'un ise konuşması şöyle:
"Ahilik, günümüzde esnaflıkla ilişkilendirilen bir kavram olsa da, aslında sanatta ve ticarette yardımlaşma ve dayanışmayı temel alan bir sosyo-ekonomik kurumdur. Ahilik, Türk kültürü ile İslam inancını birleştirerek, kardeşlik, cömertlik ve dürüstlüğü öne çıkaran bir yaşam tarzı sunar. Ahilik anlayışı, sadece dünya için değil, ahiret için de çalışmayı öğütler ve ekonomik kazancı ahlaki değerlerin önüne koymaz.
Ahiliğin kurucusu Ahi Evran, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış ve özellikle esnaf teşkilatlarını canlandırarak topluma katkı sağlamıştır. Ahilik teşkilatı, üyelerine hem mesleki hem de ahlaki eğitim verir, eğitim sistemi yaşam boyu sürecek şekilde yapılandırılmıştır.
Ahiliğin temel ilkeleri arasında doğruluk, cömertlik, alçakgönüllülük, halk için çalışmak ve misafirperverlik yer alır. Ahi teşkilatında, esnaflar arasında rekabeti kaliteye dayalı olarak teşvik eden bir sistem bulunur ve aldatıcı davranışlar cezalandırılır. Örneğin, "pabucu dama atılmak" deyimi, bir esnafın hile yapması durumunda uğradığı cezayı simgeler.
Ahilik, günümüzde tüketici hakları ve müşteri memnuniyeti gibi modern kavramlarla örtüşen bir yapı sunar. Ahiliğin temel ilkeleri, gelecekte de toplumlar için bir model oluşturma potansiyeline sahiptir."

Törenin ardından katılımcılara pilav üstü et dağıtıldı.

Whatsapp Image 2024 09 23 At 12.19.30

Muhabir: Öznur Güneş