Çalışma ve İŞKUR Zonguldak İl Müdür Vekili Hakkı Alkan, 4857 sayılı kanun kapsamında engelli çalışan kontenjanını doldurmayan özel sektörlerin denetlendiklerini ve denetleme sonuçlarında büyük cezalar kestiklerini açıkladı.

2020 ve 2021 yıllarında yapılan denetlemelerde 3 kuruma ceza kestiklerini belirtirken İl Müdürü Vekili Alkan "Toplam 3 işletme bu kapsamda engelli kontenjanını kapatmadığı için kurumumuzca idari para cezası aldı. Bu 3 işletmeye toplamda 4.053.000 tl ceza kesildi" dedi.

Hakkı Alkan gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı;

"4857 sayılı kanunun 30 uncu maddesi gereği özel sektör işyerleri yüzde 3 oranında engelli çalıştırmakla yükümlüdür. Bu kapsamda 50 ve daha fazla İşçi çalıştıran özel sektör işyerlerinin çalışan sayılarını ve engelli kontenjanlarını il müdürlüğümüz sıkı bir şekilde takip ediyor.

2020-2021 yıllarında toplam 3 işletme bu kapsamda engelli kontenjanını kapatmadığı için kurumumuzca idari para cezası aldı.

Bu üç işletmeye toplamda 4.053.000 tl ceza kesildi. Bu cezalar sonucunda yine engelli açıklarını kapatmaları yönünde idari işlemler devam etmiş, yine bu işletmelerle engelli iş görüşmeleri devam ediyor. Engelli işçi çalıştırmayan kurumlara aylık ve kişi başına 4 bin 345 tl ceza kesiliyor. Ayrıca son 3 yıldaki kabahatler dikkate alınarak idari para cezası uygulanıyor. Bu işletmelerden tahsil edilen idari para cezalari ile Türkiye İşkur Genel Müdürlüğü'nde oluşturulmuş bir komisyon aracılığı ile engelli ve eski hükümlülere iş kurma hibe desteği veriliyor. Aynı zamanda meslek eğitim için de bu bütçeden il müdürlükleri faydalanıyor. Burada bu dört dönem için 12 Temmuz pazartesi günü sona erecek olan engelli vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden, eski hükümlü vatandaşlarımız ise denetim serbestlik müdürlükleri üzerinden iş kurma hibe projelerini teslim ediyorlar. Buna göre de temmuz ayı sonunda bu projeleri genel müdürlüğe onaylanmak üzere gönderiyoruz. Bu kapsamda son iki yılda yaklaşık 10 işletme kuruldu, bunun 3'ü eski hükümlü ve 7'si engelli vatandaşlarımızın kurduğu işletmelerdir. 10 vatandaşımız bu kapsamda iş yeri açtı ve 65 bin TL.ye kadar destek almış oldular."