Bakan Bayraktar, Danışma Meclisi'nde yaptığı konuşmada kömürden doğalgaza birçok konuda yatırım değerlendirmesi yaptı. 

2025 yılında Filyos'a bir dev geleceğini ifade eden Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar "Cumhurbaşkanımız müjdesini verdi deniz üstü kuruyoruz. Adeta bir dev geliyor yolda Eylül ayının sonunda Türkiye’de olacak. 2025 yılında Filyosa gelecek. 20 yıl boyunda 10 milyon metreküp gaz üreteceğiz” dedi.

Danışma Kurulu'na; AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Saffet Bozkurt, Ahmet Çolakoğlu, önceki dönem milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan, Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıldız, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, Kadın Kolları Başkanı Tülay Sayılı, Gençlik Kolları Başkan vekili Furkan Aydın, İlçe Başkanları, belde başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

Bakan Bayraktar konuşmasında şu konulara yer verdi:

Işıl Ulubay, Uğurcan Terzi ile dünya evine girdi Işıl Ulubay, Uğurcan Terzi ile dünya evine girdi

"Bu güzel şehirde sizlerle bir arada olmaktan başlamak istiyorum. Bugün enerjinin başkendi Zonguldak'tayız. Bir kez daha buradayız. Ben bu yaz Türkiye'nin enerjisine enerji katan Türkiye'nin bağımsızlığı yolunda, enerjideki bağımsızlığı yolunda her zaman büyük bir katkı sağlayan, çok güçlü ve çok istisna bir ildir Zonguldak.

Bir kez daha sizlere olmaya buraya geldik. Enerjinin başkenti diyoruz. Zira enerjide Türkiye taşkömürü kurumuyla bir anlamda bu şehirde aynı zamanda yeni bir hikaye yazıyoruz. Türkiye'nin enerji bağımsızlığında Türkiye'nin doğal gaz keşfininin Zonguldak'tayız.

Türkiye'de ve aslında bütün dünyada İslam coğrafyasında bu 23 yılda elbette nelerin olduğuna bir bakmakta fayda var. Elbette geleceğimize dair tasavvurumuz var. Ne diyoruz? Umudun icraatın ve geleceğin adıdır AK Parti. Biz Cumhurbaşkanımızın bundan yıllar evvel 2053 ve 2071 tarihlerinden bahsettiğimde bunu çok fazla kişi anlamamıştır. Bunun altında ne var? Inşallah onlardan da çok bahsetmek istiyorum. Ama şöyle bir geriye gidelim. 2002 Türkiye'sine bir bakalım. Türkiye'de 2002 yılında sadece 260 milyar dolarlık bir ekonomiydi. Bugün gelinen nokta Türkiye bir trilyon dolarlık bir ekonimiye sahip oldu. Türkiye'de kişi Başına gelir 13 bin doların üzerine çıktı. 2002 yılında doğalgaz sadece 5 ilde vardı. Zonguldak bunlardan biri değildi maalesef. Ama bugün Türkiye'nin 81 ilinde Türkiye'deki 72 milyon nüfusla şu anda doğal gaz oluşumu mevcuttur. Çünkü 2002 yılında Cumhurbaşkanımız çıktı ya dedi ki bu çevreci, şehirlerimizin havasını gezerken, evlerinize konforu mutlaka getirmeniz lazım. Özellikle hanımefendiler bu rahatlıktan istifade etmeleri lazım dedi. Ve bu hedef doğrultusunda biz çalıştık. Gelinen noktada bugün 81 ilde doğal gaz kullanılır hale geldi. 

Ama elbette ki bu hikaye tek başına doğalgazı ithal ederek evlerinize götürmek, iş yerleri yüksek hanelerimizde kullanmaktan ibaret değil. Biz 2016 yılından sonra biz milli heyecanla, milli bir hızla tekrar farklı bir bakış açısıyla, milli enerjiyle maden politikasına adını verdiğimiz bir politikayı geliştirmeye başladık. Ve dedik ki Türkiye enerjideki bu dışa bağımlılığını bitirmezse, Türkiye'ye petrol ve değer getirir, kendisi de arayıp bulmazsa, üretmezse biz maalesef görüşmede bulunduğumuz ekonomik daralmadan çıkma şansımız yok. Türkiye'nin enerjideki bağımsızlık hikayesi değerli arkadaşlar, değerli yol arkadaşlarım, dava arkadaşlarım bir milli güvenlik meselesidir. Türkiye enerjide bağımsız olursa, Türkiye gerçekten tam bağımsız o zaman olabilir. O yolda çalışmaya başladı ve dedik ki geçmişte yapılanın aksine daha farklı bir şey yapmamız lazım. Geçmişte aramalarımız olmuştu. Yine AK Parti döneminde. Dedi ki bu sefer biz kendi delillerimizle, kendi mühendislerimizle, kendi işlemlerimiz ve kendi insanlarımızdan, kendi gençlerimizle bu petrol ve doğal gazı arayacağız. Ve şu anda Türkiye dünya üzerinde en gelişmiş filolardan birine sahip 4 tane derin devlet sondaj gemimiz var. Fatih, Yavuz, Kanuni Gemilerine sahip 2 tane sismik gemisine sahip ve bunların yanında bugün 31 tane gemi şu anda Filyos'ta çalışmalarına devam ediyor. Dolayısıyla bu anlayışla ve dedik ki bugüne kadar gidilmeyen yerlere gideceğiz. Biz Akdeniz'de Kıbrıs Adası'nın güneyinde bile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bize verdiği hukuk sahalarında 3 tane altı tane ve kendi ruhsat sahalarımızda kısa sağlığımızda toplam 9 tane derin deniz gemimiz var.

Eğer bu gemilerimiz olmasaydı, eğer biz bunları kim mühendisliğimizle, kendi teknik ekibimizle yapmamış olsaydık, yapmayı hedeflememiş olsaydık, emin olun Akdeniz'de işte bu sondajları yaptırmazlardı. Öyle başkasının kiralık gemisiyle veya efendim sözleşmeyi hizmet alanıyla bu işleri yapmak Mümkün değil. Ve daha sonra 2021 yılına geldik. Hatırlayın. 2020 yılı pandemi yılı. 2020 yılı neredeyse ekonominin durduğu hayatın durduğu bir yer. Biz o ortamda 24 Temmuz'da 2020'de. Ayasofya'yı Ibadete açtık. 21 Ağustos'ta Sayın Cumhurbaşkanımız milletimize müjdeyi verdi. Ve biz Sakarya Gaz sahasında tarihin en büyük doğal gaz teşkili yaptık. 710 milyar metreküplük bir doğalgaz keşfettik. Bütün bu olaylara baktığımızda bütün bu ortaya koyduğumuz strateji ve adımların verilmesi hakların temel hedefi Türkiye'yi enerjideki dışa bağımlılıktan kurtarmalı. 

Biz 21 Ağustos 2020'de yaklaşık 3 içerisinde yine 2023 yılında Nisan ayında arife günü oruçlarımızı ve bir Karadeniz'deki Filyos'ta karaya çıkartıp 170 kilometre mesafeden taşıdık. Ve orada odası inşallah sönmemek üzere yaktık.

Karadeniz Sakarya sahasında ürettiğimiz zam bugün itibariyle günlük 6 milyon metre küpe çıktı. Yani artık Türkiye'de doğal gaz kullanan 20 milyon hanenin 2.6 milyonu artık doğalgazını Karadeniz'de, Sakarya'da ürettiğimiz doğal gazdan karşılıyor. İnşallah bu 6 milyon metreküpü ilk etapta 2025 yılının ilk şehrinde nisan ayına kadar 10 milyon metre küpe çıkaracağız.

"10 MİLYON METREKÜP GAZ ÇIKARTACAĞIZ"

Ama bir başka haberim var sizlere. Yine Cumhurbaşkanımız bundan birkaç hafta önce söyledi. Adeta bir dev geliyor Türkiye'ye. Bir deniz üssü kuruyoruz. Yeni güzel üretim platformumuz şu anda yolda. Allah nasip ederse eylül ayının sonunda Türkiye olacak. Ve 2025 yılının ilk yarısında inşallah Zonguldak'a gelecek. Ve 170 km. mesafesi olan lokasyonda 10 milyon metreküp gaz çıkaracağız. Ve o gazı da karadan inşallah evlerimize, ticarethanelerimize, sizlere hizmetine sunacağız."

Değerli kardeşlerim onu düşünüyoruz ki Zonguldak Türkiye'nin enerjisini enerji üretiyor. Onun için diyoruz ki burası adeta enerjinin başkenti ve ürwtim inşallah Sakarya'da sahasında 2055'lere kadar devam edeceğiz.

Elbette Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu var. Biz icraatın umudun, geleceğin adıyız AK Parti olarak. Niye öyle biliyor musunuz? Biz diyoruz ki Türkiye'nin elektriğinin yüzde 36 karşıladığı kömür özellikle yerli kömür yine dışa bağımlılığı düşürmek için mutlak surette bulunması, çıkarılması, üretilmesi gereken çok önemli bir yakıttır. Buraya kadar olduğu gibi bundan sonra da işin mutlaka kömür kaynaklarımızı kullanmamız lazım. 

Birileri Zonguldak farklı konuşuyor. Şimdi birkaç ay sonra mecliste bütçeye gireceğiz. Bütçede önümüze resimler koyacaklar. Kömüre hayır, kömürü kapatalım. Kömürden çıkalım. Yoğun bir kampanya yürütüyorlar. Türkiye Taşkömürü Kurumu 1 milyon ton taş kömürü üretiyor. Mutlaka bunu arttırmamız lazım. Bunu arttırmak için daha çok istihdam, üretmemiz, daha çok istihdam kapısı açmamız lazım. 2000 yeni işçi alımı yaptık biliyorsunuz 2023 Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatıyla sizlerin müjdesini duydu. Bunu yerine getirdik. 

"GÜNDEMİMİZDE TTK'YI ÖZELLEŞTİRMEK YOK"

Ama biz Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu mutlaka daha ileri götürmemiz lazım. Üretimini arttırmamız lazım. Karlılığını sağlamamız lazım. Ve bu sayede inşallah özel sektördeki üreticilerle, rödevasyonlarımızla beraber Türkiye'nin enerji ihtiyacını kendi imkanlarıyla daha çok karşılayabilecek hale getirmemiz lazım. Dolayısıyla bizim Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bakışımız budur. 

Bunu birkaç hafta önce de lifade ettik. Net bir şekilde bir özelleştirme gündemimiz yoktur. Çünkü kurumu taş gibi yemin edilmeye devam edecek. 

'KÖMÜR YARDIMI TTK'DAN YAPILACAK"

Özellikle sosyal yardımlaşma Dayanışma Vakfı (SYDV) Biliyorsunuz AK Parti'nin 22 yıllık iktidarının tamamında özellikle sosyal yardımlara çok önem verdik. Bunlardan bir tanesi kömür yardımıydı. Buna yine devam ediyoruz. Bütün Türkiye'de tabii doğal gaz eriştikçe vatandaşlarımıza buradaki ihtiyaç biraz daha azalıyor. Ama bununla ilgili aldığımız karar burası kömürün, doğalgazın başkenti, enerjinin başkenti o zaman kendi kömürü üretirken bu kömürü burada sosyal yardımlaşma anlamında dağıttığımız kömürü mutlaka buna karşılayalım dedik. Iigili genel müdürümüze, TTK Genel Müdürümüze burada talimatı verdik. Inşallah bu seneden başlayarak önümüz Yıllarda da bu kömürü kendi ürettiğimiz kömürüden buradan karşılamış olacağız.

Muhabir: Öznur Güneş