Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun bir açıklama yaparak her yıl geleneksel olarak verdikleri bilim, kültür ve eğitim ödüllerine 2019 yılı için değer bulunan isimlerin Mütevelli Heyeti tarafından belirlediğini açıkladı. Coşgun, "ZOKEV, her yıl, eğitim ve kültür alanında ödüller veriyor. Bu yıl bu ödüllere değer bulunanları saptamak için Mütevelli Heyeti'mizin yaptığı toplantıda, buna, bir de bilim dalını eklemeyi kararlaştırdık. Mütevelli Heyetimiz alanında yaptığı çalışmalarla kente değer katmış çok sayıda isim üzerinde kapsamlı bir müzakere yaptı. Müzakere sonunda, toplamda 7 kişiye ödül verilmesini kararlaştırdı. Bilim Ödülü'nü Prof. Dr. Mustafa Sözen ve BEÜ Grizu 263 Uzay Takımı'na, Kültür Ödülü'nü Doç. Dr. Şahin Yıldırım, İbrahim Akyürek ve Nilgün Çelik'e, Eğitim Ödülü ise, Esma Filizdal Hamzaçebi, Bahar Aslan ve Murat Durmuş'a vereceğiz. Ödül törenini 18 Şubat Salı günü Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapacağız. Grup Kömür Karası'nın bir mini konser de sunacağı etkinlik 18.00'de başlayacak. Tüm Zonguldak halkını ödül törenimize davet ediyorum" dedi. Coşgun kategorilerinde ödül alan kişileri ve gerekçelerini de şöyle sıraladı:

PROF. DR. MUSTAFA SÖZEN (BİLİM ÖDÜLÜ)

Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mustafa Sözen ülkesini seven, bilimsel değerlere gönülden bağlı bir bilim insanı olarak bilim ahlakını her şeyden üstün tuttu. Başta Evrim Kuramı olmak üzere kendi alanındaki bilimsel gerçekleri araştırmalarında elde ettiği bulguları da ekleyerek büyük bir cesaretle savundu, her fırsatta kamuoyu ile paylaşarak toplumu aydınlatmaya çalıştı. Bir biyolog olarak başta biyolojik çeşitlilik ve ekolojik değerler olmak üzere doğa koruma çabalarının içinde büyük bir içtenlikle yer aldı, fiziki olarak yetişemediği yerlere fikri destek sundu. Yetinmedi yöremizin kuşlarından sürüngenlerine, kelebeklerinden endemik türlerine kadar tüm zenginliklerinin ortaya çıkarılması için büyük emek harcadı, bu doğrultuda kitaplar yayımladı. İyi bir bilim insanı, saygın bir eğitimci, doğa sevgisi dolu bir ekolojist, doğal varlıklarını ortaya çıkararak yöremize büyük hizmetlerde bulunmuş bir araştırmacı olarak ZOKEV 2019 Bilim Ödülü'ne layık görüldü.

BEÜ GRİZU UZAY TAKIMI (BİLİM ÖDÜLÜ)

TTK Kozlu Müessesesinde, 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madenciye ithafen Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından, disiplinler arası uzay takımı olarak kuruldu. 2017 yılında, dünyanın prestijli üniversitelerinin katıldığı ve NASA sponsorluğunda yapılan model uydu yarışmasında tüm görevleri başarı ile tamamlayarak dünya 25'incisi oldu. 2018 ve 2019'da 100'ün üzerinde üniversitenin katıldığı yarışmalarda üst üste iki kez dünya ikincisi olarak ülkemizin gururu oldu. Ülkemizde Teknofest kapsamında düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu Yarışması'nda tüm aşamalarda tam not olarak Türkiye birincisi oldu. Kazandığı başarılarla her alanda sorunlarla boğuşan kentte iyi şeyler de oluyor duygusunu yeşertip, öğrencilere örnek de olan Bülent Ecevit Üniversitesi GRİZU 263 Uzay Takımı tüm bu nedenlerle ZOKEV 2019 Bilim Ödülü'ne layık bulundu.

DOÇ. DR. ŞAHİN YILDIRIM (KÜLTÜR ÖDÜLÜ)

Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şahin Yıldırım arkeoloji bilimine tutkuyla bağlı bir bilim insanı olarak, bölgemizde, geçmiş dönemlerde yaşamış uygarlıkların kültürel ve toplumsal gelişimini inceleyen birçok çalışmaya imza attı. Yüzyıllar öncesinden bugüne kadar bu coğrafyada yaşamış insan topluluklarının ayak izlerini sürdü, ulaştığı bulgularla yörenin tarih bilgisinin oluşumuna katkı sundu. Halen Bilimsel Kurul Başkanı olarak görev yaptığı Filyos kazıları içinde en başından beri yer alarak, bölgemizin derinlerde saklı tarihsel-kültürel birikiminin ortaya çıkarılmasına büyük emek harcadı. İlimizin, sosyal, kültürel gelişimi için yoğun emek harcamakla kalmadı, kentte bir turizm destinasyonu oluşturularak ekonomik gelişim sağlanabileceği umudunu da yeşertti. Zonguldak ve çevresinin arkeolojik birikimiyle ilgili makaleler, kitaplar yayımlayarak insanlığın ortak mirası haline dönüşmesi için mücadele veren Doç. Dr. Şahin Yıldırım tüm bu çabalarıyla ZOKEV 2020 Kültür Ödülüne layık görüldü.

NİLGÜN ÇELİK (KÜLTÜR ÖDÜLÜ)

Aynı zamanda bir tiyatrocu da olan Beden Eğitimi Öğretmeni Nilgün Çelik ilk gençlik yıllarında bir halk oyuncusu olarak başladığı folklor çalışmalarını halk bilimi araştırıcısı boyutuna taşıyarak sürdürdü. Kentteki törenlerde yapılan gösterilerde başka yörelerin oyunlarının oynanmasını içine sindiremedi, Zonguldak yöresi oyunlarının ortaya çıkarılması için gönüllü olarak çalışmalara başladı. Köy köy dolaştı, derlemeler yaparak kentimizin folklorik birikimini gün ışığına çıkarmaya çalıştı. Kılık kıyafetten manilere, kına ve düğün geleneklerinden ağız özelliklerine, yemek kültüründen halkoyunlarına kadar pek çok alanda çalışmalar yaptı, Hüseyin Çakır türküleri ile yöre folkloru arasında ilişkiler kurmaya çalıştı. Ninelerimizin, dedelerimizin oynadığı geleneksel oyunları özgün biçimleriyle derleyerek, kurallı hale getirdi. Kültür Bakanlığı arşivine "kaynak kişi" olarak yöremizin 4 halkoyununu kazandırıp ilk kez sahnede de oynanmasını sağlayan Nilgün Çelik tüm bu çabaları ile ZOKEV 2020 Kültür Ödülü'ne layık görüldü.

İBRAHİM AKYÜREK (KÜLTÜR ÖDÜLÜ)

Aynı zamanda bir fotoğrafçı olan İbrahim Akyürek 1980'li yıllarda ülkenin en önemli fotoğraf derneklerinden biri olan İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği -İFSAK Başkanlığı yaptı. Burada elde ettiği deneyimleri Zonguldak'a taşıyarak, kentte bir fotoğrafçı çevresinin oluşmasını sağladı. Kentte pek çok fotoğraf etkinliği örgütledi, sergiler açtı, gösteriler yaptı. Aynı zamanda bir belge olarak düşündüğü fotoğrafın estetik bir nesneye dönüşmesi, estetik bakışın geniş kesimlere yayılması için yoğun çaba harcadı. Zonguldak'ın ilk özel sergi salonu olarak kendi çabalarıyla kurduğu ve yarattığı kültür sanat ortamıyla kentte sosyal bir merkez işlevi de gören Sergi Odası'nda sayısız kültürel etkinliğe imza attı. Zonguldaklı sanatçılara ücretsiz tahsis ederek ürünlerini sergilemelerini sağladı. Kent kültürü üzerine yayımlanmış kitapları da bulunan İbrahim Akyürek tüm bu çabaları nedeniyle ZOKEV 2019 Kültür Ödülü'ne layık görüldü.

ESMA FİLİZDAL HAMZAÇEBİ, BAHAR ASLAN (EĞİTİM ÖDÜLÜ)

Gelik İlkokulu sınıf öğretmenleri olarak öğrencilerin her anlamda eğitim ve gelişimi için çalışmalar yürüttü. Görev yaptıkları bölgenin tüm olumsuz sosyal, ekonomik ve fiziki koşulları ile okulunun yetersiz olanaklarına teslim olmadı. Bu eksiklikleri öğrencilerine hissettirmemek için var güçleriyle çalışıp görev yaptıkları öğrenim kurumunun fiziki görünümünün iyileştirilmesi, öğrenciler arasında sosyal etkinliklerin geliştirilmesi yolunda diğer öğretmen arkadaşlarıyla birlikte önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Okulunun duvar ve merdivenlerini bir tuval gibi bezeyip, öğrencileri için eğitim gereçlerini elleriyle hazırlayarak, özel günlerin kutlanmasında etkin görevler üstlendi. Eğitim alanında yaşanan tüm olumsuzluklara karşın Cumhuriyet öğretmenleri olarak öğrencilerini çağdaş, laik eğitim anlayışıyla yetiştirmeye çalıştı. Esma Filizdal Hamzaçebi ve Bahar Aslan tüm bu çabalarıyla ZOKEV 2019 Eğitim Ödülü'ne layık bulundu.

MURAT DURMUŞ (EĞİTİM ÖDÜLÜ)

Çağdaş, laik, demokratik eğitim anlayışına bağlı olarak sürdürdüğü öğretmenlik yaşamı boyunca mesleğini en iyi şekilde yerine getirirken örgütlü öğretmen mücadelesi içinde de yer alarak etkin sendikal faaliyetlerde bulundu. Bu çabalarından rahatsız olan kesimlerce yapılan çirkin bir ihbar ve sonrası gerçekleştirilen haksız bir sürgünle uzun yıllardır görev yaptığı okulundan ve öğrencilerinden uzaklaştırıldı. Yapılan bu haksızlığa karşı yılmadı, uzun bir hukuk mücadelesi verdi. Adaletin doğru tecellisiyle yeniden okuluna ve öğrencilerine kavuştu. Haksızlıklara karşı ortaya koyduğu direniş, emekten yana olan sendikal mücadelesi ve laik demokratik eğitime katkıları nedeniyle ZOKEV 2019 Eğitim Ödülü'ne layık bulundu.