Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 'Zonguldak Su Ürünleri Çalıştayı' yapıldı.

Zonguldak Valisi Tutulmaz, Çalıştayda'ki konuşmasında deniz kenti Zonguldak'ın su ürünlerinden yeterince faydalanamadığnı ifade ederek "Ben 20 yıl önce Ordu'nun Perşembe ilçesinde Kaymakamlık yaparken balık yetiştiriciliği o zaman vardı. 20 yıldır Zonguldak'a gelmemesini açıkçası yadırgadım" dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak'tan deniz kenarında olmasına rağmen şu ürünlerinden yeterince faydalanamadığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Zonguldak geçen yüzyılın başlangıcında kömürle, ortalardan itibaren demirçelik ile ülkemizin önemli kalkınma odaklarından birisiydi. Ancak zaman içerisinde kömürün alternatif enerji kaynaklarının bulunmasıyla daha ucuz kömüre ulaşılması ile ilimizin ekonomik olarak sıkıntıları olmaya başladı. Bu da bizim alternatif ürünlere yönelmemiz gerektiğinin bir göstergesidir. İşte bu Çalıştay da bunun parçalarından birisi. Biz hemen deniz kıyısındayız ama balıkçılık sektöründe istediğimiz şekilde verim alabildiğimizi söyleyemeyiz. Sadece avcılık var. O avcılık da profesyonel bir avcılıktan öte hobi amaçlı gibi duruyor. Denizden yeterince faydalanamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Gıdanın en faydalısı insan sağlığına en yararlı olan deniz ürünleri ama bunun tüketimine baktığımız zaman sınırlı sayıda deniz ürünleri tüketiyoruz. O zaman biz daha fazla tüketebilmek adına ve daha fazla verim elde edebilmek adına deniz ve diğer ürünlerine alternatif gelir kaynakları yönelmemiz gerekiyor. Bunu yapabilecek potansiyele sahibiz. Kısa süre önce BAKKA ve işbirliğinde bir işbirliğinde bir fizibilite raporu hazırlandı. ilimizin bu alanda verimli potansiyele sahip olduğunu açıkça görüyoruz. Bunu Karadeniz ili Ordu 20 yıl önce başarmıştı. Ben 20 yıl önce Ordu'da Perşembe ilçesinde Kaymakam olarak görev yaparken balık yetiştiriciliği vardı. 20 yıldır buraya gelmemiş olmasını açıkçası yadırgadım. Ege Bölgesi'nde birçok ilde balık yetiştiriciliği yapılıyor. İnşallah ilimizde bu çalıştayla beraber bunun startını vermiş oluruz. Bundan sonra insanlara daha çok iş daha çok aş sağlamış oluruz. Çalıştay için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."