Zonguldak'ın ilk ilkokulu da denilebilir. Zira 1927'de özel okul olarak açılan Üzülmez ilkokulu`dan sonra yeni harflerle eğitim verecek olan ilk devlet okulu olarak Gazi Mustafa Kemal İlk Mektebi`dir.
Cumhuriyetin 10. yılında açılan okuldan önce Yeni Türk Harfleri ile eğitimler genelde Türk ocakları ile millet mektepleri ile sağlanmıştır.1930 yılında merkez`de 61, Zonguldak genelinde ise 300 adet Cumhuriyet öğretmenleri görev yapmaktaydı.
Türk ocakları Zonguldak`ta eğitimden spora kadar halkın yaşam kalitesini yükseltmek için var gücü ile çalışmıştır. CHP ile Türk Ocakları koordinatlı bir şekilde çalışarak ortak kullandıkları bina ve alanlarda faaliyetlerini sürdürmüştür.
Türk ocakları yerini 1932 yılında Halk Evi'ne bırakmıştır. 1932 yılında Halk Evi açıldığında 9 şubesi bulunuyordu. Eğitimden spora, sanattan edebiyata,Tarihten tiyatroya kadar her alanda faaliyete başlayarak halkın eğitim seviyesini yükseltme amacı taşımıştır.
Zonguldak`ta 1938`e kadar lise bulunmamaktadır.Ne tesadüf ki fotoğrafın çekildiği yer tam da ilk açılan Lise "Mehmet Çelikel Lisesi" civarından görüntülenmiştir.1938`e kadar lise tahsili için Zonguldaklı gençler çevre illere veya Istanbul, Ankara`ya eğitimleri için gitmek zorunda kalmaktaydılar.
Fotoğraf`ta görülen bir başka ayrıntı daha var. Şehir merkezinde bir inşaat yükselmiş.Yapımına 1929 yılında başlanan Zonguldak Valilik Binası bu...
Bu bina da ,Vali Halit Aksoy tarafından 29 Ekim 1932, Cumartesi günü açılacaktır.

Hayati YILMAZ