Mesajında Zonguldak'ın Cumhuriyet'in ilk ili, olduğuna vurgu yapan CHP'li Demirtaş şunları ifade etti;

"Zonguldak Milli Mücadele Döneminde, sadece zengin madenlere sahip olması nedeniyle değil avantajlı coğrafi konu ile de işgal kuvvetleri açısından önem taşıyan yerlerden biri olmuştur. Sahip olduğu bu stratejik konumu nedeniyle Fransızlar 1919'da Zonguldak'a çıkarma yapmaya başlamışlar ancak o dönemde bir işgal geçekleştirememişlerdir.1920 yılında Zonguldak'taki birliklerini yeniden yapılandırmaya başlayan Fransızlar, 30 Mayıs 1920 tarihinde Ankara Hükümeti ile imzalanan 20 gün süreli ateşkes anlaşmasına sadık kalmamış ve 18 Haziran 1920 tarihinde Zonguldak'ı işgale başlamışladır. Fransız birliklerine karşı ilk tepki bölge halkından ve Cevat Rifat Beyin kumandasındaki Bartın ve Havalisi Kumandanlığından gelmiştir. İşgalin başlaması ile Bartın ve Havalisi Kumandanlığı, yöre halkı ile hızlıca tedbirler almış, arkasından da hemen harekete geçmiştir. Haziran ayında Fransız temsilcileri ile Mustafa Kemal arasında başlayan Ankara Anlaşması'nın görüşmeleri devam ederken, Fransız işgal kuvvetleri 21 Haziran 1921'de Osmanlı Bandıralı Giresun Vapuru ile Zonguldak'ı terk etmişlerdir. 21 Haziran, Zonguldak'ta işgale karşı azim, inanç ve cesaretle verilen mücadelenin zaferle taçlandığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm yurtta başlattığı özgürlük ve bağımsızlık ateşinin Zonguldak'ta yakıldığı gündür. Bugün, Cumhuriyetimizin ilk ili olan Zonguldak'ın kurtuluşunun 101'inci yıldönümünü yaşamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Bugün aynı zamanda Zonguldak'ın gelişip kalkınmasında çok önemli bir yere sahip olan taş kömürünü bulan Uzun Mehmet'i anma günüdür. Geçmişten bugüne sadece Zonguldak'ın değil, ülkemizin de ekonomik kalkınmasında önemli paya sahip olan taş kömürünün önemi daha o yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından fark edilmiş ve Büyük Önder, bu önemi "Zonguldak'ın derin toprakları altındaki Maden-İ Serveti ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir" sözleri ile ifade etmiştir. Zonguldak'taki bu milli servet, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren ağır sanayinin ham maddesi olarak lokomotif bir işleve sahip olmuştur. Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda da, ülkemizin milli serveti olan taş kömürü rezervleri daha fazla değerlendirilmeli, özellikle ağır sanayi ve demir-çelikte büyük öneme sahip olan yüksek kalorili taş kömürü daha fazla çıkarılmalıdır. Taş kömürü geçmişte olduğu gibi bugün de Zonguldak'taki kalkınmanın, ekonomik gelişmenin ve ilerlemenin temel unsuru olarak hak ettiği yeri almalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimiz, gazilerimiz ile 1829'da "kara elmas"ı bularak, kentimizin ve ülkemizin, ekonomik, ve sosyal kalkınmasına büyük katkı sağlayan Uzun Mehmet'i ve bu uğurda can veren tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101'inci yıldönümünü kutluyorum"