Devrek'te uzun yıllar üretim yapan simit ustası Alim Güneş 10 yıl önce bıraktığı simit üreticiliğine yeniden başladı. Aynı zamanda Devrek'in gözde simit üretim mekanlarından biri olan "Tarihi Devrek Simit Fırını"nın sahibi Alim Güneş, bu yıl mesleğinde 40. Yılını kutluyor.

Alim Güneş 10 yıl önce simit üreticiliğine ara verdiğini ancak geçen sürede bu işin unutulmaması, tarihi ve meşhur Devrek simidinin sürdürülmesi için yeniden mesleğe döndüğünü, söyledi.
Güneş, "Bizler, başka yerlerden geldik yıllar önce Devrek'e. Devrek'in simidinin yapılışını öğrenmek için Devrekli simit ustalarının yanında işe başladık. Bizler Devrek Simidinin unutulmamasını, unutturulmaması için çalışıyoruz." diye konuştu.
Devrek Simidi'nin tarihi 1800'lü yılların başlarına dayanır. Devrek simidinin en belirgin özelliğinin tavada ve dut pekmeziyle haşlanarak yapıldığını belirtmiştik daha önce. 40 Yıldır Devrek Simidi üreten Alim Güneş'den öğreniyoruz Devrek Simidi'nin yapılışını.
"Hamuru güzelce yoğuruyoruz ilkin. Uzatıp şekil veriyoruz hamura. Halkaları meydana getirdikten sonra, kazanda kaynayan dut pekmezinin içine atıyoruz. Kazana attığımız simitlerin kazanın üstüne çıkmasını bekliyoruz. Sonra haşlanan bu simitleri büyük bir sini içinde susamlamaya başlıyoruz. Susamlanan bu simitleri fırına sürüyoruz ve 5 dakika sonra fırından çıkartarak müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz"
Simid ustası Alim Güneş amaçlarının halka en iyi simidi yedirmek ve Devrek'le özdeşleşen bu besini gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak olduğunu da kaydetti.