Türkiye, ilk kasırgasını yaşayabilir. Meteoroloji uzmanlarının paylaştığı son verilere göre Akdeniz'de toplanmaya başlayan ve 'tropik fırtına' adı verilen mini kasırganın Türkiye'yi vurma ihtimali yüzde 80'lere kadar çıktı. En çok merak edilen konulardan birisi de fırtınanın Batı Karadeniz ve Zonguldak'ı etkisi altına alıp almayacağı oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son dakika uyarısında Batı Karadeniz'de de fırtınanın etkili olacağını duyurdu.

Ülkemizi İzmir üzerinden vurması beklenen 'tropik fırtına'nın saatte 145 kilometre hıza ulaşabileceğinden bahsedilirken, ABD'li meteoroloji uzmanları da kasırganın muhtemel rotasını çizdi. İngiliz basını da mini kasırgayı manşet yaparak fırtınanın saatte 160 kilometreyi bulabileceğini yazdı. Yabancı basında fırtınanın adı 'Medicane' ve 'Zorba'... Öte yandan beraberinde aşırı sağanak yağışları da getirmesi öngörülen fırtına için İzmir başta olmak üzere Ege Denizi'ne kıyısı olan şehirlerimiz alarm durumuna geçti.

Meteoroloji uzmanlarına göre; Türkiye'nin ilk kasırgası olabileceği ihtimali üzerinde durulan 'tropik fırtına'nın ülkemizi İzmir üzerinden etkileme olasılığı yüzde 80'e çıktı. ABD'li meteoroloji uzmanları şiddetli fırtına için yol haritasını belirledi. Ülkemize 29 Eylül Cumartesi gecesi giriş yapması, 30 Eylül Pazar günü ise Ege kıyılarını, Marmara'nın batısı ile Batı Akdeniz'i etkisi altına alması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, fırtınanın Zonguldak ve Batı Kardeniz'de de etkili olabileceğini belirterek son dakika uyarısında bulundu. Açıklamada; "Ege'de Pazar günü (30.09.2018) kuzey ve kuzeydoğu, güneyinde güneydoğu yönlerden kuvvetli şekilde esecek olan rüzgarın, zamanla Güney Ege'de güneybatı, açıklarında kuzeybatıdan 7 ila 9 kuvvetinde (75-90km/sa) kuvvetli fırtına, Orta ve Güney Ege'de 8 ila 10 kuvvetinde (75-105 km/sa) tam fırtına, zaman zaman 11 kuvvetinde (120 km/sa) çok şiddetli fırtına şeklinde esmesi tahmin ediliyor. Ege'de fırtınanın aynı gün (30.09.2018 Pazar) gece saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Batı Karadeniz'de rüzgarın; Pazar günü (30.09.2018) öğle saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu, Pazartesi günü sabah saatlerinden sonra güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, zaman zaman 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi tahmin ediliyor. Batı Karadeniz'de fırtınanın Pazartesi günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Fırtına'nın başta denizcilerimiz olmak üzere, ilgili ve vatandaşların meydana gelebilecek olumsuzluklara (deniz kabarması, ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

İŞTE METEOROLOJİ'NİN UYARILARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Twitter hesabından pazar günü etkili olması beklenen fırtınanın olası olumsuzlukları hakkında uyarılarda bulundu.

Meteoroloji'den yapılan uyarılarda şu ifadelere yer verildi:
- İnsanlar ve hayvanlar savrulan veya düşen parçalardan zarar görebilir.
- Bina ve evlerin kiremitleri, çatı kaplamaları veya iyi inşa edilmemiş çatıları uçabilir. Çatılardaki bacalar yıkılabilir, televizyon / uydu antenleri ve güneş enerjili su ısıtma sistemleri düşebilir
- Yere sabitlenmemiş karavanlar ve temelsiz prefabrşk yapılar yerlerinden oynayabilir veya devrilebilir
- Minareler ve direkler devrilebilir. Tabelalar, trafik işaretleri ve trafik lambaları kopabilir, ağaç dalları kırılabilir ve kökü sağlam olmayan ağaçlar yerinden sökülebilir.
- Seralarda çerçevelerin kırılması ve bükülmesi, camların kırılması veya plastik örtülerin yırtılması şeklinde hasarlar görülebilir.
- Elektrik telleri zarar görebilir.
- Balık çiftliklerinde kuvvetli rüzgar, dalga veya deniz kabarması sebebiyle balıkların bulundukları kafesler zarar görebilir.
- Deniz dalgası veya kabarması sebebiyle plaj ve sahil şeritlerinde hasar ve su baskınları oluşabilir.

Editör: Pusula Gazetesi