Gevrek, nohut mayalı hamurun yuvarlak olarak bağlandıktan sonra kızgın pekmez dolu havuzlarda bir süre pişirilip, ardından susamlanıp tekrar fırına verilmesiyle yapılır.
Simit ise şekerli, sütlü ve yağlı hamurdan yapılır ve pişirme aşamasında pekmez bulunmaz.
Gevrek, iki kez pişirildiğinden, çıtır çıtırdır...
Simit, daha kalın, daha yumuşaktır.
Oxford İngilizce Sözlüğü'ne "simit" kelimesi eklendi. Ama biz hala Simit mi Gevrek mi tartışması yaşıyoruz.
Simit halka anlamına geliyor.
Zonguldak Simidi veya doğrusu ile Devrek Simidi diye bildiğimiz hamurdan yapılan yiyecek, simit mi gevrek mi?
Zonguldak`ta yapılan simit, simidin bir başka ceşidi olan "gevrek simit"tir.
Çünkü pekmez ile kavrulur.
İzmir gevrek simidinden farkı nedir ?
Zonguldak simidini diğer yörelerden ayıran şey "dut pekmezi" ile yapılmasıdır.Dut bölgemize ait bir ürünüdür.
Bu şekilde yapılması Osmanlı Devleti`nden gelme bir gelenektir.
Simit Zonguldaklıların, bir cay bir simit ile açlığını bastırmanın en pratik yollu giyeceğidir.
Simit fırınlarında yapılır, seyyar satıcılarla satılır. Simitçilik bu şehrin en eski mesleklerindendir.Simit satarak çocuklarını okuyanlar, hatta emekli olanlar vardır.