BEÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güven Çelebi, Corona Virüs'ten korunmanın yollarını anlatarak el dezenfektanı yerine 80 derece kolonya da kullanılabileceğini ifade etti.

Corona Virüs'ten korunmanın en etkili yöntemin maske takmak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çelebi, sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına Zonguldak'ta uyulmadığını belirterek "Zonguldak'ta vaka sayılarının giderek artması bu kuralların muntazam olarak uygulanmadığını gösteriyor" dedi.

Prof. Dr. Çelebi, Pusula'ya yaptığı açıklamada "İnsanlar arası bulaşmayı önlemenin en etkili yolu bulaş zincirini kırmaktır. Enfekte birey evinin dışına çıktığında sürekli maske takarsa konuşma/öksürme esnasında çevreye zerrecik saçılma olasılığı belirgin şekilde azalır. Buna ilave olarak insanlar arası sosyal mesafe (1-2 metre) kuralına dikkat edilirse havaya saçılan zerrecik yoluyla bulaşma riski ortadan kalkar. Diğer taraftan el hijyeni sağlayarak eller yoluyla oluşan bulaşma da önlenebilir. El hijyeni için su-sabunla eller yıkanabilir veya el dezenfektanı kullanılabilir. El dezenfektanı yerine 80 derece kolonya da kullanılabilir. Sonuç olarak SARS-CoV-2 çok bulaşıcı ve insanlar arasında hızla yayılıyor. Ancak düzenli ve uygun şekilde maske kullanılırsa, sosyal mesafe korunursa ve el hijyeni sağlanırsa bulaş riski nerdeyse ortadan kalmaktadır. Bu açıdan; basit ve uygulaması kolay bu üç kuralı uygulayarak COVID-19 enfeksiyonundan korunmak mümkündür. Zonguldak'ta vaka sayılarının giderek artması bu kuralların muntazam olarak uygulanmadığını gösteriyor" dedi.