Zonguldak İl Kültür Müdürlüğü 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası nedeniyle etkinlikler düzenledi. Valilik önünde yapılan törenle başlayan etkinlikler hafta boyunca devam edecek. Atatürk Anıtına konulan çelengin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Törene; İl Kültür Müdür vekili Hayrettin Şahin, daire müdürleri ve STK Temsilcileri katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hayrettin Şahin açılış konuşmasında şunları söyledi; "Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutladığımız Turizm Haftası boyunca, turizmin birey ve toplum yaşamındaki önemi ve anlamı üzerinde duruyor ve dünyanın en büyük ekonomik faaliyetlerinden biri olan turizmden ülkemiz adına neler elde edebileceğimizi gündeme getiriyoruz. Turizmin toplumlararası barış ve uzlaşı konusunda ne denli etkili olduğuna dikkat çekerek, yediden yetmişe her kesimden yurttaşımızda turizm bilinci oluşturmaya gayret ediyoruz. Bilindiği üzere, turizm ekonomik boyutlarıyla olduğu kadar, sosyal-kültürel nitelikleriyle de insanlar ve ülkeler arası dostluk, sevgi ve kardeşlik bağının pekişmesini sağlamaktadır. Uluslararası pazarda bir "Türkiye Markası" yaratma amacıyla etkili çalışmalar yapan Bakanlığımız, turizm politikalarını "Türkiye Turizm Stratejisi 2023" çerçevesinde sürdürmektedir. Bu düşünceyle de, deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra, tarihsel ve kültürel değerlerimizi insanlığın hizmetine sunmayı ve turizmin çeşitliliğini çoğaltarak, özellikle doğa ve kültür turizmi alanlarında atılım gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. İnsanların kentsel sıkışıklık ve stresten uzaklaşma eğilimi, Zonguldak gibi doğal ve kültürel zenginlikler konusunda cömert olan bölgelerin her yıl daha da artan bir şekilde önem kazandığını göstermektedir. Bu önem, kamu ve özel sektör tarafından yaşama geçirilen tanıtım-eğitim-yatırım süreçleri ile daha da çarpıcı bir biçim kazanmıştır. İzninizle, ilimizde yürütülen bazı çalışmalarımızı somut verilerle vurgulamak istiyorum. Doğal değerlerimizin turizme kazandırılması düşüncesinden hareketle, ilimizde bol sayıda mevcut olan doğal yürüyüş (trekking) parkurlarının, dağcılık ve yayla olanaklarının tanıtımı süreklilik kazanmış, ilimiz bu yanıyla son yıllarda çok sayıda doğa gönüllüsünün uğrak yeri olmuştur. Avcılık ve Kuş Gözlemciliği başta olmak üzere çeşitli turistik faaliyetler açısından değerli olan Dirgine Vadisinin doğal turizm olanaklarından yararlanmak ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla Dirgine Eko Köy Projesi ile Dirgine Vadisinin turizme kazandırılması için çalışmalar başlatılmıştır. Filyos'un kültür turizmi içinde değerlendirilmesine yönelik çalışmalarımız, halen sürdürülen arkeolojik kazı faaliyetleriyle farklı bir boyut kazanmıştır. Antik Tios kentinin gün yüzüne çıkarılması konusunda yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen bulgularla, kentin ve bölgenin sisler içindeki geçmişi aydınlanmaya çalışılmış ve 2006-2012 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarını içeren "Zonguldak'ta Bir Antik Kent TIOS" kitabı İlimize kazandırılmıştır. Zonguldak'ın 180 yılı aşkın süredir kaderinde belirleyici olan madencilik olgusu, ekonomik yanıyla olduğu kadar, artık kültürel yanıyla da yaşatılmaktadır. İki yıl önce hizmete açtığımız Zonguldak Maden Müzesi ziyaretçilerce gezilmekte ve büyük beğeni kazanmaktadır.

Kısa bir süre içerisinde Zonguldak'ın bir turizm kenti olabilmesinin önünü açacak olan bu çalışmaları kısaca şöyle sayabilirim:

İlimizde Yürütülen Turizm Projeleri;

  1. Zonguldak Jeolojik Mirasının Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirilmesi Projesi
  2. Kandilli Köy Pazarı ve Endüstri Mirası Ziyaretçi Merkezi Projesi,
  3. Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesi,
  4. Üzülmez Kültür Vadisi Projesi,
  5. Orta Kapuz ve Eski Tersane Plajının Düzenlenmesi Projesi,
  6. Zonguldak Limanı Sahil Şeridi Çevre Düzenlemesi Projesi,
  7. Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri Koruma Çatısı Uygulama Projesi,
  8. Süzek Kanyonu Macera Parkuru Projesi,
  9. Devrek Özbağı Madencioğlu Şelalesi Rekreasyon Alanı Çevre Düzenlemesi Projesi,
  10. onguldak Gökgöl Mağarası Ziyaretçi Merkezi Projesi,
  11. Rapid Şarjömen Rekonstrüksüyon Projesi,
  12. Çayırköyü Tarihi Taşköprü Restorasyon Projesi,
  13. Devrek Baston Satış Merkezi Müzesi ve Doğa Kültür Parkı Projesi,

Bir bölümüne başlanan, bir bölümünün ise projelendirme çalışmaları devam eden bu çalışmaların hayata geçirilmesiyle birlikte ilimiz kültür ve doğa turizmi alanında önemli bir destinasyon durumuna gelecek. İlimizin turizm alanında kendini göstermesi, sektörün altyapısını oluşturan kamu yatırımları ile olduğu kadar, üstyapıyı oluşturan özel sektör girişimleri ile mümkün olabilecektir. Bizler de, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da turizme gönül veren herkese kucak açmayı ve destek vermeyi sürdüreceğiz. Buradan 43. Turizm Haftası münasebetiyle bizleri yalnız bırakmayan ve ilimizde turizmin gelişmesine yönelik önemli katkılarından başta Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş'a, bu programa katılan tüm konuklarımıza, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da turizme gönül veren herkese en içten duygularımla teşekkür ederim. Bu düşüncelerle içinde bulunduğumuz Turizm Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin ilimize ve ülkemize yararlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum."

Editör: Pusula Gazetesi